Suomi toimii Etyjin puheenjohtajana

Suomi aloitti Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtajana 1. tammikuuta 2025 alkaen. Puheenjohtajuuskaudellaan Suomi painottaa Etyjin periaatteita, tukea Ukrainalle sekä järjestön ja osallistujavaltioiden resilienssin vahvistamista.

Puheenjohtajamaana Suomi korostaa Etyjin periaatteita, joilla edistetään ihmisten mahdollisuuksia elää vapaina demokraattisissa oikeusvaltioissa.

– Euroopassa on nyt ennennäkemätön tarve puolustaa yhteisesti sovittua turvallisuusjärjestystä. Helsingin päätösasiakirjan täyttäessä 50 vuotta Suomi painottaa johdonmukaisesti Helsingin vuoden 1975 päätösasiakirjan periaatteita. Kun Venäjä haastaa yhteisen turvallisuusjärjestyksemme perustoja, meidän muiden on puolustettava niitä ja seistävä lujasti niiden takana, sanoo Etyjin uusi puheenjohtaja, ulkoministeri Elina Valtonen.

Suomen tavoitteena on Etyjin toimintakyvyn vahvistaminen. Huolimatta järjestön jatkuvista haasteista Suomi korostaa Etyjin vahvistamisen merkitystä, sekä turvallisuuden edistäjänä maatasolla, että maiden välisen poliittisen vuoropuhelun foorumina.

– Toimimme rakentavana puheenjohtajana, kuunnellen tarkasti ja tehden tiivistä yhteistyötä kaikkien niiden valtioiden kanssa, jotka ovat sitoutuneet edistämään yhteistyöhön perustuvaa turvallisuutta Etyjin kautta, ministeri Valtonen sanoo.

Suomi aikoo Etyjin puheenjohtajana perustaa organisaation toiminnan tueksi Helsinki+50 -rahaston yhdessä kiinnostuneiden osallistujavaltioiden ja sihteeristön kanssa.

– Rahaston tarkoituksena on tehostaa vapaaehtoisrahoituksen kanavoimista ja käyttöä Etyjin periaatteiden mukaiseen työhön sekä tiivistää tuen antajien ja saajien välistä vuorovaikutusta. Rahaston avulla vahvistetaan myös kansalaisyhteiskuntaa, ministeri Valtonen kertoo.

Yhteistyön vahvistaminen kriisinhallinnassa ja kriiseistä toipumisessa ovat keskeisessä asemassa Suomen puheenjohtajakaudella. Koska uhat ja riskit ovat suurelta osin rajat ylittäviä, kykyä vastata kriiseihin ja toipua niistä rakennetaan yhteistyöllä eri yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa.

Katso myös

Kansainvälisen suojelun lupien kestot lyhenevät ja suojelu muuttuu väliaikaiseksi

Kansainvälisen suojelun lupiin tulee muutoksia 2.1.2025 alkaen, kun ulkomaalaislain muutokset tulevat voimaan. Turvapaikka ja jatkolupa …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x