Suomi on sijoittunut kahdeksanneksi sukupuolten tasa-arvovertailussa Euroopan unionissa. Sijoitus on sama kuin viime vuonna. Vertailussa mitattiin tasa-arvoa eri osa-alueilla, kuten työmarkkinoilla, terveydenhuollossa ja vallankäytössä.
Euroopan tasa-arvoinstituutti EIGE julkaisi tuoreimman sukupuolten tasa-arvoa mittaavan indeksin 10. joulukuuta. Indeksillä mitataan tasa-arvoa kuudella eri osa-alueella: valta, tieto, työ, terveys, raha ja aika. Käytössä on yhteensä 31 indikaattoria. Suurin osa nyt julkaistun indeksin tiedoista on vuodelta 2022 eli edelliseltä vaalikaudelta.
Indeksin kokonaisluku on nyt EU:ssa 71, kun täydellistä tasa-arvoa kuvaava luku on 100. Vertailun kärjessä on Ruotsi 82 pisteellä ja sen jälkeen Tanska ja Alankomaat 78,8 pisteellä. Espanja ylsi neljänneksi 76,7 pisteellä, Belgia ja Ranska yhdessä viidenneksi 76,1 pisteellä ja Luxembourg seitsemänneksi 75,4 pisteellä. Suomi sijoittui kahdeksanneksi 74,5 pisteellä.
Suomi luokitellaan indeksissä yhdessä Belgian, Tanskan, Irlannin, Ranskan, Alankomaiden, Slovenian ja Ruotsin kanssa ryhmään, joiden pisteet ovat EU:n keskiarvoa korkeammat.
Naisten osuus politiikassa on yksi EU:n korkeimmista
Suomen pisteet nousivat työn ja vallan alueella. Suurinta nousu on ollut vallassa, jonka alueella Suomi on EU-maista viides. Nousua on tapahtunut erityisesti yhteiskunnallisen vallan osa-alueella, jossa mitataan naisten ja miesten osuutta tutkimusrahoitusorganisaatioiden, Yleisradion ja kansallisen olympiakomitean hallitusten jäsenistä.
Naisten osuus politiikassa on Suomessa yksi EU:n korkeimmista. Kansanedustajista 47 prosenttia on naisia. Suomen nykyisen hallituksen ministereistä naisia on noin 60 prosenttia. Luku on Suomen historian korkein.
- Älä seisota akkua tyhjäksi pyhinä - 19.12.2024
- Paras joululahja lemmikille on kiireetön aika ja tuttu ruoka - 19.12.2024
- Näin onnistut joulukukkien hoidossa - 18.12.2024