Ruokalähettien käyttö huumejakelussa kasvanut räjähdysmäisesti

Huumeiden jakelu ja kauppa ovat merkittäviä ongelmia erityisesti kaupunkiseuduilla. Viime vuosina kasvava ilmiö on ruokalähettien käyttö huumeiden kuljetuksissa loppukäyttäjille. Varsinkin kokaiinin lisääntynyt viihdekäyttö on siirtänyt huumejakelua ruokaläheteille.

Kokaiinin käyttäjät eivät useinkaan osta annoksiaan kaduilta ja ostareilta, vaan ne tuodaan kotiin ja yrityksien tiloihin. Siihen tarkoitukseen voidaan käyttää mm. jatkuvasti kaupungilla liikkuvia ruokalähettejä, jotka sopivat erinomaisesti huumeiden kuljettamiseen. Lähetit vaihtavat nopeasti paikkaa ja kuljettavat tavaraa laajoille alueille kaikkina päivinä sekä kellonaikoina. Toiminta on päivittäistä ja näkyvää eri paikoissa, joten se ei herätä huomiota.

Ruokalähetit pääsevät eri alueille helposti ja voivat toimittavat tavaraa myös suljetuille ja vaikeasti saavutettaville alueille. Ovi- ja porttikoodeja annetaan kaikille läheteille ja niitä jaetaan lähettien kesken, sekä myydään ammattirikollisille. Siitä johtuen mm. sähköpyöriä varastetaan ovikoodien takana olevista tiloista.

Viestintä ja tilaukset hoidetaan sovelluksien kautta

Salatut viestintäohjelmat, kuten WhatsApp, Signal ja Telegram, ovat suosittuja huumejakelijoiden keskuudessa. Sovelluksissa on päästä päähän -salaus, mikä tarkoittaa, että viestien sisältö on suojattu ja niitä on vaikea jäljittää tai lukea ulkopuolisten toimesta.

Myös kertakäyttöisiä puhelimia, eli niin sanottuja ”burner phones”, käytetään usein huumeiden jakelussa. Puhelimet hankitaan ilman rekisteröintiä, käytetään lyhyen aikaa ja hävitetään sitten, mikä vaikeuttaa viranomaisten mahdollisuuksia jäljittää viestintää.

Eräs tapa hoitaa jakelua ilman viestintää on paikkatietojen jakaminen esimerkiksi Google Mapsin tai muiden karttasovellusten kautta. Näin voidaan sopia tapaamispaikoista ilman suoraa viestintää.

Huumeita kutsutaan monilla nimillä

Huumetilauksissa käytetään usein koodikieltä ja erilaisia salaustekniikoita viesteissä. Huumeista puhutaan käyttäen viattomalta kuulostavia sanoja tai lauseita, jotka vain osapuolet ymmärtävät.

Kokaiinin kaupankäynnissä käytettäviä ruoka-aiheisia koodisanoja ja ilmaisuja ovat olleet mm. sokeri, karkki, kuorrutus, ruokasooda. Koodikielen käyttö on osa huumejakelijoiden strategiaa peittää toimintaansa ja yrittää välttää viranomaisten huomio. Viestinnässä käytetyt koodit vaihtelevat alueittain ja muuttuvat ajan myötä.

Ilmiö on tuttu monesta maasta, joka on myös tullut Suomeen.

Katso myös

Pitäisikö lihavien hoitoja rajoittaa?

Lihavuus on kasvava ongelma yhteiskunnassamme, ja sen terveysvaikutukset ovat kiistattomia. Lihavuus lisää merkittävästi riskiä sairastua …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Silja
Silja
3 months ago

Samat hörhöt notkuvat ostareilla ja kaduilla, sekä koulujen nurkilla.

1
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x