M/S Roope-Saimaa.(Kuva: Erik Saanila)

Pidä Saaristo Siistinä ry:n huoltoalus Saimaalle

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Järvi-Suomen huoltoalus teki heinäkuussa neitsytmatkansa Paraisilta kotisatamaansa Puumalaan. Aluksen kastejuhlaa vietetään elokuussa, mutta sillä huolletaan retkisatamia eteläisellä Saimaalla jo tänä kesänä.

Alus on varusteltu nimenomaan Saimaalla tehtävää työtä varten. Siinä on keularamppi, nosturi puukuormien nostoa varten, lastitankit ja pumput kelluvien imutyhjennysasemien tyhjennystä varten, suuret työkalu- ja tarvikelaatikot sekä kansitilaa runsaasti. Pituutta on 18 metriä ja leveyttä kuusi metriä. Teräsalusta operoi kahden hengen alushenkilöstö. Aluksen kulkunopeus on noin 8 solmua ja polttoaine on diesel.

Rungon suunnittelussa on erityisesti otettu huomioon polttoainetaloudellisuus sekä vähäinen aallonmuodostus, joka on Saimaalla erityisen tärkeää. Turvallisuuteen ja käyttömukavuuteen on panostettu runsaasti. Alus vastaa käytettävyydeltään Saaristomeren M/S Roopea, joten henkilöstö voi työskennellä helposti tarpeen vaatiessa eri aluksilla.

Yhdistys on saanut alukseen 500 000 euroa valtion tukea. PSS ry:n hallituksen puheenjohtaja Bengt Westerholm kertoo, että tämä tuki on ollut täysin välttämätön, sillä omalla rahoituksella 1 248 000 euron arvoinen hankinta ei olisi ollut mahdollinen.

– Pidä Saaristo Siistinä ry tekee tärkeää ympäristötyötä 1,3 miljoonan vuosibudjetillaan. Valtion tuki kaluston uusimiseen on todella tärkeää ja tuki menee suoraan alueilla tehtävään työhön, Westerholm jatkaa.

Hyvin hoidettu palveluverkosto mahdollistaa kestävän vesistömatkailun

Uusilla huoltoaluksilla varmistetaan, että yhdistys voi jatkossakin huoltaa Vuoksen vesistöalueen upeita retkisatamia ja näin mahdollistaa kestävän vesistömatkailun herkillä järvialueilla. Yhdistyksellä on työhön suunnitellut työvälineet seuraavaksi 30 vuodeksi.

PSS ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski korostaa, että turvallinen ympäristö ja monimuotoinen luonto tarvitsevat vaalimista ja työtä.

– Niin Itämeri kuin arvokkaat sisävetemmekin pysyvät hyväkuntoisina vain, jos ymmärretään niiden ainutlaatuisuus eikä päästetä mitään ravinteita, roskia tai muita haitallisia aineita luontoon. Tämä edellyttää kuitenkin aktiivista palveluverkostoa. Roskiksia, joita tyhjennetään, huusseja, joita hoidetaan ja toimivia veneiden käymäläjätevesien vastaanottolaitteistoja, Kaski jatkaa.

– Tämä työ on kallista ja vaatii tietynlaisen kaluston, mutta ennaltaehkäisevään työhön panostettu rahamäärä on moninkertaisesti pienempi kuin vuosikymmenien laiminlyöntien ja välinpitämättömyyden korjaaminen, Aija Kaski painottaa.

Katso myös

Helsingin poliisi lisää näkyvää valvontaa

Helsingin poliisi tehostaa näkyvää valvontaa erityisesti niissä kaupunginosissa ja niillä ennakolta valituilla alueilla, joissa katuturvallisuuden …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x