Parvekkeet kesäkuntoon – lasitus aikaistaa kesää

Toukokuu on parasta aikaa viheriöittää parveke kesäkuntoon. Lasitetuilla parvekkeilla kesäkauden on voinut aloittaa jo toukokuun alussa. Avonaisilla parvekkeilla ja Etelä-Suomea pohjoisempana kasvien istutusta kannattaa siirtää toukokuun loppuun tai kesäkuun alkuun riippuen lämpötiloista.

Ensimmäisenä kannattaa päättää, mitä haluaa parvekkeeltaan. Onko se trooppinen keidas, perinteinen kukkaparveke, tyylikäs olohuone vaiko vehreä hyötykasvihuone. Suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon parvekkeen ilmansuunta, koko ja tuulisuus. Tämän jälkeen mietitään istutusruukut, mullat ja kasvit. Lisäksi on hyvä miettiä jo etukäteen, miten parveke pidetään kukoistavana koko kesäkauden syksyyn asti.

Näin onnistut parhaiten

Valitse riittävän tilavat ja hyvät altakasteluruukut, jolloin kasvit selviävät lämpimistä jaksoista ja kasvavat hyvin. Isommat kasvit tarvitsevat hyvää multaa vähintään kolme litraa kasvia kohden. Pienillekin pitää varata noin litran verran. Koko multaa ei ole pakko uusia vuosittain.

Anna hyvä peruslannoitus ja sekoita multaan valmiiksi kastelukiteitä, jolloin kasvit viihtyvät paremmin. Peruslannoitukseksi sopivat lannoitepuikot tai esim. kanankakkarakeet.

Hyödynnä parveke monipuolisesti. Parvekkeelle sopivat amppelit, seinätelineet, köynnökset, laatikot ja erilaiset ruukut. Useinmiten sieltä löytyy myös sopivaa varjoa varjossa viihtyville kasveille.

Mieti kastelun tarve ja sen järjestelyt etukäteen. Kysy rohkeasti naapuriapua loman ajaksi, se helpottaa paljon, mutta altakasteluruukkujen ja erilaisten kastelujärjestelmien avulla selviää hyvin viikon tai kahden poissaolosta, jos parveke ei ole erityisen paahtava. Loman ajaksi mahdolliseen lasitukseen kannattaa jättää rakoja, jotta lämpötila ei nouse liikaa. Paahteisimmilta paikoilta kasvit kannattaa siirtää varjoon. Esimerkiksi amppelit voi nostaa varjoon ja laittaa vaikka pesuvadille, jonka pohjalle laitetaan vettä. Ennen lomaa monen kasvin latvusta voi myös leikata, jolloin haihdutus vähenee. Kasvit voivat jopa uusiutua loman aikana.

Trooppisen puutarhan saa loihdittua parhaiten käyttämällä hyväksi kaikkia parvekkeen osia ja valitsemalla isolehtisiä ja reheviä kasveja. Hyviä valintoja ovat kanariankrassi, kelloköynnös, begoniat, bataatit, pasuunakukat ja koristetupakka.

Perinteiselle kukkaparvekkeelle valitaan tuttuja ja hyviä kasveja, varjoon ahkeraliisoja, hortensioita, hopealankaa ja verenpisaroita. Valoon sijoitetaan puolestaan pelargoneja, samettiruusuja, miljoonakelloja, timanttikukkia ja lobelioita.

Tyylikäs viherolohuone rakennetaan isojen ruukkujen varaan, joihin istutetaan koristeheiniä, veritraakkipuita tai palmuja. Uudenguinealiisat ja lumihiutaleet tuovat arvokasta väriä ja kontrastia istutuksiin.

Hyötykasviparvekkeen seinällä kasvavat erilaiset yrtit ja amppeleissa roikkuvat kirsikkatomaatit. Ruukuissa voi kasvaa chilejä, maissia tai vaikkapa bataatteja. Mikään ei estä myöskään omien varhaisvihannesten ja –perunoiden kasvattamista.

Kesän aikana on hyvä tehdä muistiinpanoja ja kuvia onnistumisista. Seuraavana vuonna muistiinpanot kannattaa kaivaa esille ja luoda uusi omannäköinen parveke. Jokainen vuosi on elämyksiä ja kokemuksia rikkaampi!

Katso myös

Poliisiliitot: ”Ruotsin tilanteesta” on tullut Pohjoismaiden tilanne

Pohjoismaisten poliisijärjestöjen jäsenet joutuvat kohtaamaan yhä tukalammassa tilanteessa vakavaa rikollisuutta, toteavat pohjoismaisten poliisiliittojen puheenjohtajat yhteisessä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x