Koiran hankinta on monelle suuri ilon ja onnen lähde, mutta siihen voi liittyä myös ongelmia, jotka on hyvä ottaa huomioon. Harvemmin tulee ajatelleeksi, että koiran osto ammattimaiselta myyjältä eli yritykseltä on Suomen lain mukaan tavaran kuluttajakauppa, jolloin ostajalla on tietyt lakisääteiset oikeudet ja suojat, aivan kuten minkä tahansa muun tavaran ostossa.
Käsittelen vain hankinnan ”teknistä” puolta ja jätän muut asiat pois. Eli aloitetaan lain näkökulmasta. Koiran hankintaan ammattimaiselta myyjältä sovelletaan kuluttajansuojalakia. Jos koirassa ilmenee virhe, joka oli olemassa jo ostohetkellä, on ostajalla oikeus vaatia virheen korjaamista, hinnanalennusta tai kaupan purkua, sekä korvausta virheestä aiheutuneista kuluista. Kannattaa toimia nopeasti virheen havaitsemisen jälkeen ja tehdä reklamaatio myyjälle kirjallisesti. Jos myyjän kanssa ei päästä sopimukseen, niin apua saa Kuluttajaneuvonnasta ja kuluttajariitalautakunnasta. Oikeusturvavakuutus voi myös kattaa oikeudenkäyntikuluja, mikäli oikeuteen asti mennään.
Yksityiseltä ja ammattilaiselta osto ovat eri asioita
On olennaista tehdä ero ostaessa koiraa ammattimaiselta myyjältä, rekisteröidyltä kasvattajalta tai eläinkaupasta, verrattuna yksityishenkilöön. Kuluttajansuojalaki tarjoaa laajemman suojan ostajalle, mutta sitä sovelletaan vain tilanteissa, joissa myyjänä toimii yritys (elinkeinonharjoittaja) ja ostajana yksityishenkilö (kuluttaja).
Jos ostaa koiran yksityishenkilöltä, kauppaan sovelletaan kauppalakia. Vaikka kauppalakikin sisältää säännöksiä tavaran virheestä ja ostajan oikeuksista, niin kuluttajansuojalaki tarjoaa kattavamman turvan. Esimerkiksi virhevastuuta koskevat olettamat ovat kuluttajan kannalta tulkinnoiltaan edullisempia. Kuluttajansuojalaki on pakottavaa lainsäädäntöä kuluttajan hyväksi, eikä sopimusehdoilla voida heikentää kuluttajan oikeuksia laissa säädettyjä heikommiksi.
Selvitä myyjän taustat
Ennen ostopäätöstä on hyvä selvittää myyjän maine ja mahdolliset aiemmat asiakaskokemukset. Kasvattajalta voi myös kysyä keille aiemmin on pennut myyty, jotta voi tiedustella pentuja ostaneilta onko kaikki sujunut sovitulla tavalla.
Sukupuu kannattaa pyytää, joka on sukuselvitys koiran sukulaisista. Koiralla on myös rekisteröintitodistus, jos koira on rekisteröity Suomen Kennelliiton titoihin. Tutkimalla koiran esi-isät ja rekisteröintitodistuksen, sekä kysymällä koiran kasvattajalta lisätietoa voi varmistua hankinnasta.
Rekisteröimättömiä rotukoiria myyviin kannattaa suhtautua varauksella. Ei ole edes varmaa, että myytävät koirat ovat rotukoiria, eikä niiden perinnöllisistä ominaisuuksista ja mahdollisista sairauksista saa tietoa. Myös epätavallisissa paikoissa pentuja luovutettavaksi tarjoavia myyjiä kannattaa välttää. Nämä ovat merkkejä pentutehtailusta tai muusta epäeettisestä toiminnasta, jolloin koirasta ei ole tietoa saatavilla, ja myöhemmin voi ilmetä ongelmia koiran terveyden tai alkuperän suhteen.
Kirjallinen kauppasopimus muistuttaa mitä on sovittu
Olennaista on aina tehdä kirjallinen kauppasopimus myyjän kanssa. Sopimuksessa tulee yksityiskohtaisesti määritellä kaupan ehdot, kuten koiran rotu, ikä, terveydentila (mukaan lukien mahdolliset tiedossa olevat viat), kauppahinta ja maksuehdot. Kirjallinen sopimus toimii todisteena mahdollisissa riitatilanteissa. Suomen Kennelliitolla on olemassa vakiomuotoinen kauppasopimuslomake, jota voidaan käyttää. Lomake kattaa yleisimmät tarvittavat tiedot ja ehdot koiran kauppaan liittyen. Mikäli lomakkeen tiedot eivät riitä, niin tarvittavia tietoja pitää itse täydentää. Selkeän sopimuksen tekeminen kirjallisesti auttaa välttämään väärinkäsityksiä ja muistamattomuutta kaupan ehtojen suhteen.
Myyjän tiedonantovelvollisuus
Myyjällä on lain mukaan velvollisuus antaa ostajalle totuudenmukaisia ja riittäviä tietoja koirasta ennen kaupantekoa, kuten tiedot koiran rodusta, terveydestä, mahdollisista perinnöllisistä sairauksista ja rodun tyypillisistä ominaisuuksista. Kuluttajansuojalaki asettaa yksityiselle lemmikinostajalle myytäessä vahvemman tiedonantovelvollisuuden kuin yritysten välisessä kaupassa. Myyjän tulee myös kertoa koiran hoito- ja ruokintaohjeet. Myyjä voi välttää virhevastuuta ainoastaan kertomalla kyseisen pennun tiedossa olevista vioista ennen kauppaa. Yleinen maininta rodun mahdollisista sairauksista ei riitä poistamaan vastuuta.
Kuluttajansuojalaki määrittelee milloin koirassa on virhe
Koira on lain mukaan tavara. Kuluttajansuojalain mukaan tavarassa on virhe, jos se ei vastaa sitä, mitä on sovittu tai mitä ostaja voi kohtuudella olettaa. Koiran kohdalla tämä voi tarkoittaa useita eri asioita.
Terveysongelmat, jotka olivat olemassa jo ostohetkellä ovat useimmiten virheitä. Jos koiralla ilmenee luovutuksen jälkeen sairaus tai muu vika, joka oli piilevänä jo ostohetkellä, se voidaan myös katsoa virheeksi. Virhe voi sisältää sairauksia, synnynnäisiä vikoja tai perinnöllisiä sairauksia, jotka eivät välttämättä olleet havaittavissa ostohetkellä. Vian tai virheen on häirittävä koiran kättötarkoitusta esim. lemmikkinä, metsästystarkoituksessa tai palveluskoirana. Esimerkiksi perinnöllinen sairaus, joka aiheuttaa koiralle kärsimystä tai rajoittaa sen elämää, on selkeä virhe. Jos kyseessä on vähäinen terveysongelma, joka on helposti hoidettavissa, se ei välttämättä täytä virheen määritelmää kuluttajansuojalain tarkoittamalla tavalla.
Ominaisuuksien selvät poikkeavuudet ovat virheitä. Virhe on kyseessä, jos koira ei vastaa sovittua rotua, sukupuolta tai muita erityisiä ominaisuuksia, jotka on mainittu kauppasopimuksessa tai myyntimateriaaleissa. Lain mukaan tavaran tulee vastata myyjän esittämää näytettä tai mallia ja niitä tietoja, joita siitä on markkinoitaessa annettu.
Käyttötarkoitukseen soveltumaton koira, josta tarkoituksesta myyjä on ollut tietoinen, voi olla virhe. Esimerkiksi, jos ostaa koiran nimenomaan näyttelykoiraksi ja sillä havaitaan myöhemmin vika (kuten purentavika), joka estää osallistumisen näyttelyihin, niin kaupan purku on mahdollista. Turvallisinta on kirjata koiran käyttötarkoitus selkeästi kauppasopimukseen.
Puutteelliset tiedot koiran terveydestä, rodusta tai hoito-ohjeista voivat muodostaa virheen. Myyjän on annettava riittävät käyttöohjeet eli lähinnä hoito-ohjeet ja tiedot koiran ominaisuuksista. Jos olennainen tieto on puuttunut, joka on vaikuttanut ostopäätökseen voi vedota virheeseen.
Käytösongelmia ei automaattisesti katsota virheeksi. Koiran luonne ja temperamentti voivat vaihdella voimakkaastikin. Jos koiralla on vakavia käytösongelmia, jotka olivat olemassa jo ostohetkellä, ja koira on myyty esimerkiksi perhekoiraksi, voidaan arvioida onko kyseessä virhe käyttötarkoitus huomioiden. Erityisesti, jos myyjä on antanut vääriä tai harhaanjohtavia tietoja koiran luonteesta.
Ostajan oikeudet havaitun virheen perusteella
Ostajalla on oikeus vaatia virheen korjaamista tai virheestä syntyvien korjauskustannusten korvaamista. Myyjällä taas on oikeus yrittää korjata virhe omalla kustannuksellaan. Koiran kohdalla tämä voi tarkoittaa esimerkiksi eläinlääkärikulujen korvaamista, jos sairaus tai vika on ollut olemassa jo ostohetkellä. Ostajan on kuitenkin ensin otettava yhteyttä myyjään ennen toimenpiteisiin ryhtymistään ja osoitettava virheen olemassaolo luotettavalla tavalla. Myyjä ei ole vastuussa kuluista, joita ostaja on aiheuttanut omalla päätöksellään tai toimillaan, ilman myyjälle tarjottua mahdollisuutta korjata virhe.
Oikeus vaatia hinnanalennusta
Jos virheen korjaaminen tai koiran vaihtaminen ei ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista (erityisesti lemmikin kohdalla, johon on jo muodostunut tunneside), ostajalla on oikeus vaatia kohtuullista hinnanalennusta. Hinnanalennuksen suuruuden tulee vastata virheen vakavuutta.
Oikeus kaupan purkuun
Kaupan purku (eli kaupan peruuttaminen) on mahdollista virheen ollessa olennainen, eikä sitä voida korjata muilla tavoin. Merkitykseltään vähäinen virhe ei yleensä oikeuta kaupan purkuun. Jos kauppa puretaan, molempien osapuolten on palautettava saamansa: ostaja palauttaa koiran, ja myyjä palauttaa kauppahinnan, mahdollisesti vähennettynä ostajan koirasta saamalla hyödyllä.
Oikeus vahingonkorvaukseen virheestä aiheutuneista kuluista
Ostajalla voi olla oikeus saada korvausta virheestä aiheutuneista suorista taloudellisista vahingoista, kuten eläinlääkärikuluista, matkakuluista jne. jos koirassa on ostohetkellä ollut virhe. Henkisestä kärsimyksestä (mielipaha) ei yleensä voi saada vahingonkorvausta. Ostajalla on myös velvollisuus rajoittaa vahinkoa.
Reklamoi oikein ja ajallaan
Jos havaitset koirassa virheen, sinun tulee ottaa yhteyttä myyjään mahdollisimman pian ja tehdä virheilmoitus eli reklamaatio. Lain mukaan reklamaatio on tehtävä kohtuullisessa ajassa siitä, kun virhe havaittiin tai olisi pitänyt havaita. Kohtuullisena aikana pidetään kahta kuukautta virheen havaitsemisesta. Jos reklamaatiota ei tehdä kohtuullisessa ajassa, ostaja todennäköisesti menettää oikeutensa vedota virheeseen.
Reklamaatio kannattaa tehdä kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostitse, jotta siitä jää todiste. Reklamaatiossa tulee kuvata selkeästi virhe tai ongelma. Mainitse tiedot ostosta (päivämäärä, myyjä, hinta) sekä kopio kauppasopimuksesta, kuitista ja muista asiaan liittyvistä dokumenteista, kuten eläinlääkärin lausunnoista. Ilmoita myös, miten haluat asian ratkaistavan (esimerkiksi virheen korjaus, hinnanalennus, kaupan purku, vahingonkorvaus). Myyjälle on annettava mahdollisuus korjata virhe kohtuullisessa ajassa.
Onko kauppahinnan palautus mahdollista?
Kauppahinnan palautus voi tulla kyseeseen kahdessa pääasiallisessa tilanteessa: kaupan purun yhteydessä tai hinnanalennuksen osana.
Jos kauppa puretaan merkittävän virheen vuoksi, joka ei ole korjattavissa, ostajalla on oikeus saada koko kauppahinta takaisin. Ostaja palauttaa koiran myyjälle ja myyjä palauttaa kauppasumman ostajalle.
Jos ostaja päättää pitää koiran virheestä huolimatta, hänellä voi olla oikeus saada osa kauppahinnasta takaisin hinnanalennuksena. Hinnanalennuksen määrän tulisi olla suhteessa virheen vakavuuteen ja vaikutukseen koiran arvoon.
Kattaako oikeusturvavakuutus mahdollisia riitoja
Monet kotivakuutukset sisältävät oikeusturvavakuutuksen, joka voi tietyissä tilanteissa kattaa asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja riita-asioissa. Se on merkittävä apu, jos koiran ostosta syntyy riita, jota ei saada sovittua myyjän kanssa.
Oikeusturvavakuutus kattaa yleensä riitoja, jotka liittyvät vakuutuksenottajan asuntoon tai hänen toimintaansa yksityishenkilönä. Koiran osto ammattimaiselta myyjältä on todennäköisesti tällainen tilanne. Vakuutuksissa on kuitenkin aina eroja, rajoituksia ja ehtoja. Useimmissa vakuutuksessa on omavastuuosuus, jonka vakuutuksenottaja joutuu maksamaan itse. Lisäksi vakuutuksessa voi olla voimassaoloaikaan liittyviä ehtoja, esimerkiksi milloin riidan perusteena olevan asian on pitänyt syntyä suhteessa vakuutuksen voimassaoloaikaan. Vakuutus ei myöskään useimmiten kata kaikkia riitatyyppejä, kuten yritystoimintaan liittyviä riitoja.
Kuluttajaneuvonta ja kuluttajariitalautakunta
Jos myyjän kanssa ei päästä sopimukseen havaitusta virheestä, ostajalla on useita vaihtoehtoja asian ratkaisemiseksi. Ensimmäinen askel on yleensä ottaa yhteyttä Kuluttajaneuvontaan. Kuluttajaneuvonta tarjoaa maksutonta neuvontaa ja voi yrittää sovittelua kuluttajan ja yrityksen välillä.
Jos Kuluttajaneuvonnan sovittelu ei johda tulokseen, kuluttaja voi tehdä valituksen kuluttajariitalautakuntaan. Kuluttajariitalautakunta on puolueeton elin, joka antaa ratkaisusuosituksia kuluttajien ja yritysten välisiin riitoihin. Lautakunta käsittelee myös lemmikkieläimiä koskevia riitoja, jos lemmikki on ostettu eläinkaupasta tai ammattimaiselta kasvattajalta. Lautakunnan käsittely on yleensä kirjallinen ja maksuton. Vaikka lautakunnan päätökset ovat ainoastaan suosituksia, suurin osa yrityksistä noudattaa niitä.
Viimeisenä keinona on viedä asia käräjäoikeuteen lainvoimaisen ratkaisun saamiseksi, joka on kallis ja aikaa vievä prosessi.
Muistilista koiran hankinnan yhteydessä
- Osta ammattimaiselta myyjältä ja tee kirjallinen sopimus. Tämä varmistaa, että kuluttajansuojalakia sovelletaan ja kaupan ehdot on dokumentoitu.
- Ole tarkka myyjän antamien tietojen suhteen ja varmista, että saat kaikki tarvittavat tiedot koiran terveydestä, rodusta ja mahdollisista erityispiirteistä.
- Tarkasta koira huolellisesti ennen ostopäätöstä, jos mahdollista teetä eläinlääkärin tarkastus. Tämä auttaa havaitsemaan mahdolliset piilevät viat jo ennen kauppaa.
- Säilytä kaikki ostokseen liittyvät dokumentit (sopimus, kuitit, eläinlääkärin todistukset). Ne ovat tärkeitä todisteita mahdollisissa riitatilanteissa.
- Jos havaitset virheen, ota välittömästi yhteyttä myyjään kirjallisesti. Toimi nopeasti ja dokumentoi kaikki yhteydenotot.
- Selvitä kotivakuutuksesi oikeusturvavakuutuksen ehdot.
- Ole valmis neuvottelemaan myyjän kanssa ratkaisusta. Pyri löytämään yhteisymmärrys myyjän kanssa.
- Tarvittaessa ota yhteyttä Kuluttajaneuvontaan ja tee valitus kuluttajariitalautakuntaan. Käytä viranomaisia apuna neuvontaan asian ratkaisemiseksi.
- Ostajan oikeusturva koiran hankinnassa - 6.5.2025
- Pitäisikö lihavien hoitoja rajoittaa? - 22.8.2024
- Onko käänteinen rasismi uhka - 15.7.2024
Pentutehtailijoita riittää. Koko ajan vain lisää pentuja myyntiin, eikä millään ole mitään väliä. Sitten on vielä huijarit, jotka myyvät sekarotuisia koiria rotukoirina.