Itä-Suomen poliisi on tehnyt selvityksen polkupyörävarkauksista Pohjois-Savon alueella vuosilta 2021-2024. Kolmen vuoden aikana Pohjois-Savossa on varastettu polkupyöriä jopa yli kahden miljoonan euron arvosta.
Polkupyörävarkaudet Pohjois-Savossa painottuvat taajamiin kesäkaudelle ja Pohjois-Savon alueella poliisin tietoon tulleista polkupyörävarkauksista 75 prosenttia tapahtuu Kuopion kaupungin alueella.
– Poliisin rikosilmoitusjärjestelmän mukaan Pohjois-Savossa anastetaan vuosittain noin 600 – 800 polkupyörää, ja varastettujen polkupyörien keskimääräinen rahallinen arvo on noin 1 000 euroa. Kolmen vuoden aikana poliisin tietoon tulleiden Pohjois-Savossa anastettujen polkupyörien yhteisarvo on noin 1,8-2,4 miljoonaa euroa. Sähköpyörien yleistymisen myötä myös anastettujen polkupyörien arvot ovat nousseet, kertoo rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista.
Pohjolaisen mukaan koko Itä-Suomen polkupyöriä anastetaan enimmillään sulan maan aikana ja anastukset keskittyvät suurimpiin taajamiin. Nyt valmistunut selvitys tehtiin vain Pohjois-Savon alueelle, mutta tulokset pätevät suurelta osin myös Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan alueille.
Polkupyörävarkauksia tehdään lukoista huolimatta
Tavanomainen polkupyörävarkaus alkaa polkupyörän lukon murtamisella, mikäli anastettava polkupyörä on lukittu. Anastuksen jälkeen polkupyörä myydään rikoshyödyn tavoittelemiseksi useimmiten internetin kauppapaikoilla.
Polkupyörä on tavanomainen kulkuväline kaikissa yhteiskuntaluokissa, erityisesti taajamissa. Varastettu polkupyörä on helppo myydä eteenpäin. Polkupyöriä myydään laajasti internetin kauppapaikoilla.
Pyörien lukitseminen ei tilastojen mukaan estä polkupyörävarkauksia. Poliisin rikosilmoitusjärjestelmän luokittelutietojen mukaan poliisille ilmoitetuissa tapauksissa 86 prosenttia anastetuista polkupyöristä ovat olleet lukittuja.
– Lukittujen polkupyörien anastusten taustalla on muun muassa kehittyneet murtovälineet, kuten akkutyökalut. Yleisesti voidaan todeta, että kaikki myynnissä olevat polkupyörien lukot ovat helposti murrettavissa nykyaikaisilla akkutyökaluilla, Pohjolainen kertoo.
Pohjolaisen mukaan myös pyörien anastukset asuinkiinteistöjen varastoista, joihin tekijöillä on avaimet, ovat yleistyneet. Tutkimuksessa mukana olleissa jutuissa rikoksen tekopaikkana oli 62 prosentissa tapauksista ollut asuinkiinteistö, eli pyörä oli viety joko kiinteistön sisältä tai sen välittömästä läheisyydestä.
Polkupyörien tunnistetietojen kirjaaminen unohtuu omistajilta
Pohjolaisen mukaan polkupyörään hankittaessa jää ostajalta liian usein kirjaamatta muistiin polkupyörän yksilöivä tunnistetieto eli runkonumero. Tehdyn selvityksen mukaan poliisin rikosilmoitusjärjestelmässä olevissa anastetuista polkupyöristä oli merkintä runkonumerosta reilusti alle puolessa tapauksista. Tällä on merkittävä vaikutus rikoksen selvittämisessä, koska ilman tunnistetietoa anastettua omaisuutta ei voi niin sanotusti etsintäkuuluttaa.
Toisaalta, jos poliisi löytää polkupyörän jonkun toisen rikoksen tutkinnan yhteydessä tai polkupyörä päätyy poliisin haltuun löytötavarana, niin ilman omistajan ilmoittamaa tunnistetietoa on mahdotonta sanoa, kenelle polkupyörä oikeasti kuuluu.
– Olisi ensiarvoisen tärkeää, että polkupyörän omistajat kirjaisivat polkupyörän runkonumeron itselleen muistiin. Tämän lisäksi olisi hyvä kirjata polkupyörästä ylös pyörän merkki ja malli sekä pyörän väri. Helpointa nämä tiedot on tallentaa esimerkiksi ottamalla niistä kuvia omalla puhelimella ja pitää kuvat tallessa siltä varalta, jos polkupyörä varastetaan, Pohjolainen ohjeistaa.
Pohjolainen muistuttaa myös lukituksen tärkeydestä, koska sillä voi usein estää hetken mielijohteesta tapahtuvia polkupyörävarkauksia. Lisäksi vakuutusyhtiöt edellyttävät korvausharkinnassaan, että anastettu polkupyörä on ollut lukittuna.
- Mari Rantanen palaa sisäministeriksi - 8.11.2024
- Tasavallan presidentti ei vahvistanut tupakkalain muutosta - 8.11.2024
- Varuskunnista paljastui huumausainerikoksia - 29.10.2024