Joulu tuo mukanaan iloa, juhlaa, lahjoja, herkkuja ja tavallista enemmän jätettä. Juhlahumun keskellä on tärkeää muistaa jätteiden sekä keittiörasvojen lajittelu, jotta materiaalit saadaan tehokkaasti kiertoon, viemärit pysyvät vedossa ja joulunvietosta voidaan tehdä entistä kestävämpää.
Myös joulun aikaan jätteet voi lajitella oikein, jotta ne päätyvät oikeaan osoitteeseen eivätkä kuormita ympäristöä turhaan. Monissa kodeissa jouluruokien valmistus kuuluu olennaisena osana joulunviettoon. Esimerkiksi suosittujen joululaatikoiden alumiinivuoat, sekä ruoanlaitossa käytetty folio kuuluvat metallinkeräykseen. Alumiinin kierrätys on erittäin hyödyllistä kiertotalouden näkökulmasta. Alumiinin valmistus kierrätetystä alumiinista vie vain noin viisi prosenttia siitä energiamäärästä, mikä kuluisi uuden alumiinin rikastamiseen maaperästä.
Jouluherkkujen osalta konvehtirasioiden kartonkiset osat ja konvehtien päällä oleva paperimainen suojalevy kuuluvat kartonginkeräykseen. Rasian muovikääre ja konvehtien muovialusta lajitellaan muovipakkauskeräykseen. Sama pätee myös suklaajoulukalentereihin. Konvehtikääreiden materiaalit vaihtelevat valmistajasta ja karkista riippuen. Jos kääre rapisee, eikä repeä kovin helposti, se kuuluu muovipakkauskeräykseen. Jos taas kääre on paperimainen ja repeää helposti, se lajitellaan kartonginkeräykseen. Helposti repeävä ja taittuva alumiinista tehty kääre lajitellaan metallinkeräykseen.
Joulupöydän kattauksesta paperiset servietit, myös värilliset, voi laittaa biojätteeseen. Sen sijaan märkälujat kuitukankaiset lautasliinat eivät maadu helposti ja siten kuuluvat sekajätteeseen. Jos olet käyttänyt kattauksessa koristeena kuivattuja hedelmiä, voi ne laittaa biojätteeseen. Monien jouluherkkuihin kuuluvat pähkinät, niiden kuoret lajitellaan myös biojätteeseen.
Keittiön rasvojen lajittelu
Joulun herkuttelujen jälkeen on tärkeää huolehtia rasvajätteistä oikein. Nestemäinen rasva laitetaan suljetussa pakkauksessa, esimerkiksi maitotölkissä, sekajäteastiaan. Hyytynyt tai kiinteä rasva, kuten vaikka joulukinkun paistorasva sekä pienet määrät nestemäistä rasvaa kuuluvat biojätteeseen. Rasvaiset paistoastiat kannattaa pyyhkiä talouspaperilla, joka menee biojäteastiaan. Näin rasvajätteet käsitellään ympäristöystävällisesti ja viemärit pysyvät kunnossa eivätkä tukkeudu.
Lajittele myös lahjapaperit, koristeet ja valot
Lahjapaperit sisältävät usein muovia tai metallinhohtoista pintaa, teippiä tai väriaineita, joten ne eivät kuulu kierrätyspaperiin, vaan sekajätteeseen. Hyödyllinen idea on paketoida lahjoja muuhun kuin uuteen lahjapaperiin. Lahjakassit ovat kätevä tapa paketoida lahjoja, ja ne ovat käyttökelpoisia myös kierrätettynä. Toinen vaihtoehto on säästää ja hyödyntää tämänvuotiset lahjapaperit ensi vuoden lahjoissa.
Rikkoutuneet joulukoristeet, kuten joulukuusen pallot, kimallenauhat tai lasiset kynttilänjalat, lajitellaan sekajätteeseen. Mieti myös, voisiko koristeet korjata ja antaa niille uuden elämän. Jos rikkinäisestä joulukoristeesta yli puolet on metallia, se kuuluu lajitella metallinkeräykseen.
Joulun tunnelmaa voi luoda monin valaistuskeinoin, joista kynttilät ovat yksi suosituimmista vaihtoehdoista. Tuikkukynttilöiden alumiinikuoret lajitellaan metallinkeräykseen, steariini ja kynttilänjämät sekajätteeseen. Myös muoviset lyhty- ja hautakynttilöiden kuoret ovat sekajätettä.
Muiden valojen osalta esimerkiksi rikkoutuneet valosarjat, sähkökyntteliköt ja paristoilla toimivat kynttilät ovat sähkölaiteromua (SER). Voit viedä sähkölaiteromun maksutta Sortti-asemille. Pienet sähkölaitteet, joiden mikään ulkomitta ei ylitä 25 senttimetriä, voit myös palauttaa suurempiin sähkölaitteita myyviin kauppoihin.
- Alle 15-vuotias poika puukotti aikuista - 30.12.2024
- Henkilöautot kolaroivat Porissa, toinen osallinen vahvassa humalassa - 30.12.2024
- Eagle S -säiliöalus siirretään Kilpilahteen - 28.12.2024