Jos kissalla on kipuja, niin sille ei saa antaa ihmisille tarkoitettuja särkylääkkeitä, sillä ne voivat kivun lievittämisen sijaan aiheuttaa vaarallisen myrkytyksen. Tavallisia myrkytyksen aiheuttavia lääkeaineita ovat parasetamoli, asetyylisalisyylihappo ja ibuprofeeni. Kissanomistajan ei kannata lääkitä kissaa omilla särkylääkkeillä ilman eläinlääkärin ohjeistusta.
Lääkeaineet hajoavat eri tavoin kissan kuin ihmisen elimistössä. Lääkeaine voi hajota huomattavasti hitaammin tai ei lainkaan. Kissat ovat erityisen herkkiä särkylääkkeille, jotka sisältävät vaikeasti pilkkoutuvia aineita. Kolme yleisintä kissalle vaarallista ainetta ovat parasetamoli, asetyylisalisyylihappo ja ibuprofeeni.
Kissalle ei tule antaa ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä, ellei eläinlääkäri ole niitä määrännyt ja antanut tarkkoja annosteluohjeita. Jos kissalla on kipuja, niin kissa pitää lääkitä eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti.
Vaikuttavat aineet
Lääkeaine on lääkkeen vaikuttava osa, minkä vuoksi siitä käytetään nimitystä vaikuttava aine. Samoja vaikuttavia aineita sisältäviä lääkkeitä on useilla eri nimillä, kuten ibuprofeiinia sisältäviä valmisteita ovat mm. Ardinex, Burana, Ibumax, Ibumetin, Ibuprofen-ratiopharm, Ibusal, Ibutabs ja Ibuxin. Lääkevalmiste sisältää yhtä tai useampaa lääkeainetta. Vaikuttavan lääkeaineen lisäksi lääkevalmiste sisältää erilaisia apu- ja lisäaineita, joiden avulla mm. vaikutetaan lääkkeen hajoamiseen, liukenemiseen, imeytymiseen ja muihin ominaisuuksiin.
Parasetamoli vaikuttaa veren hapenottokykyyn ja tekee kissan usein väsyneeksi. Myrkytys voi johtaa anemiaan ja jopa kissan menehtymiseen, jos kissa ei saa oikeanlaista hoitoa ajoissa. Parasetamoli voi myös aiheuttaa maksavaurioita, jotka eivät aiheuta näkyviä oireita, ja siksi vauriot diagnosoidaan toisinaan vasta myöhemmin.
Asetyylisalisyylihapon myrkytyksen oireita ovat oksentelu, krampit ja koomaan joutuminen. Pahimmillaan hoitamaton myrkytys voi johtaa kissan menehtymiseen.
Jos kissa saa ibuprofeenimyrkytyksen, se on usein sekava, uloste on veristä ja kissa voi pahimmassa tapauksessa joutua shokkiin tai menehtyä.
Myrkytyksen oireet
Monet myrkytyksen aiheuttamista oireista näkyvät heti tai muutamissa tunneissa, mutta esimerkiksi munuais- tai maksavaurion oireet voivat ilmetä jopa vasta päivien tai viikkojen kuluttua. Siksi on tärkeää olla heti yhteydessä eläinlääkäriin, jos kissaa on syönyt lääkeaineita, vaikka kissalla ei ilmenisi oireita. Jos epäilee kissan syöneen jotain ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä tai kissalla ilmenee myrkytyksen oireita, on otettava välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Myrkytys voi muuttua hetkessä hengenvaaralliseksi ja oikeanlaista hoitoa on saatava mahdollisimman pian.
- Mari Rantanen palaa sisäministeriksi - 8.11.2024
- Tasavallan presidentti ei vahvistanut tupakkalain muutosta - 8.11.2024
- Varuskunnista paljastui huumausainerikoksia - 29.10.2024