Lämpimillä säillä biojätteen lajitteluun kannattaa kiinnittää tavallista enemmän huomiota, jotta hajuhaittoja ei synny. Sisätiloissa biojäte pitää säilyttää oikein ja sopivan kokoisessa astiassa, sekä tyhjentää riittävän usein.
Jos biojätepussi meinaa hajota matkalla jäteastialle, syynä on yleensä liian kostea biojäte ja huonosti tuulettuva astia. Biojätteeseen ei kannata laittaa nesteitä ja pussin pohjalle voi laittaa esimerkiksi kananmunakennoa tai sanomalehtipaperia imemään kosteutta. Keittiön biojäteastia kannattaa valita niin, että ilma pääsee kiertämään pussin ympärillä.
Biojäte on tärkeää pakata, jotta kiinteistön jäteastia pysyy siistinä ja hajut kurissa. Biojätteiden pakkaamiseen voi käyttää joko paperipussia, pinnoittamatonta kartonkipakkausta tai biohajoavaa muovipussia. Kotikompostoriin biojäte kannattaa sen sijaan laittaa ilman pakkaamista.
–Biojätepussin tai -astian ei tarvitse aina olla piripintaan täytetty ennen jätteiden viemistä. Herkästi pilaantuvat ruoantähteet on hyvä opetella viemään mahdollisimman pian, jotta kodin biojäteastiat eivät ala haista, ympäristöasiantuntija Iiris Tanner neuvoo.
Näin helpotat biojätteen lajittelua kesähelteillä:
- Käytä biojätteen pakkaamiseen paperipussia, muovitonta kartonkipakkausta tai maatuvaa biojätepussia. Anna biojätteen jäähtyä ja kuivahtaa ennen pussiin laittamista. Älä kaada nesteitä biojäteastiaan.
- Säilytä paperista biopussia ilmavasti esimerkiksi reiällisessä astiassa. Kannen käyttö estää kosteuden haihtumisen ja voi lisätä hajuja.
- Laita biojätepussin pohjalle kananmunakenno, silputtua sanomalehteä tai käytettyä talouspaperia.
- Toimita biojäte suljettuna kotipihan biojäteastiaan mahdollisimman pian.