Ismo Kajanderin (s. 1939) laajan retrospektiivisen näyttelyn pääosassa ovat esineteokset, kollaasit ja installaatiot, joita Kajander luo arkisista materiaaleista. Näyttely avautuu Kiasmassa 17. huhtikuuta.
Kajanderin 1960-luvun alussa alkanut taiteilijan ura on ollut suomalaisen taidekentän kontekstissa poikkeuksellisen laaja-alainen ja uudistusvoimainen. Hän on tunnettu taiteilijana, valokuvaajana, kirjoittajana ja opettajana.
Ismo Kajander on aina ollut kansainvälisesti suuntautunut taiteilija. Hän asuu osan vuodesta Pariisissa, ja on aina ammentanut modernismin avantgardistisimmista suuntauksista, kuten dadaismista ja uusrealismista. Hän tunnistaa taiteen traditiot ja soveltaa niitä persoonallisella ”kajanderilaisella” tavallaan omissa teoksissaan.
Näyttelyssä on mukana rekonstruktio Ismo Kajanderin yksityisnäyttelystä Agora-galleriassa Helsingissä vuodelta 1964. Aikaansa edellä ollut näyttely sai kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton. Näyttelyssä oli jo nähtävissä ne elementit, joita Kajander on taiteessaan kehitellyt ja varioinut: yhteiskunnallisesti kantaa ottavat, älylliset ja leikkisät aiheet, samoin kuin esinekoosteiden ja kollaasien arkiset valmismateriaalit.
Näyttelyn nimi Anartisti viittaa Kajanderin toimintaan taiteen valtavirtojen ulkopuolella. Tätä asennetta juhlistaa komeasti suuri teos, Anartismilippu (1994/1995), joka syntyi Pariisissa nähdyn graffitin innoittamana. Kajanderin 1960-luvun klassikoita näyttelyssä edustavat ajan kansainvälisten virtausten hengessä syntyneet Dada-kaappi sekä säveltäjä Henrik Otto Donnerin kanssa toteutettu Musiikkikone. Yhä tuoreet teokset saavat näyttelyssä rinnalleen ennen näkemättömiä vanhempia sekä uusia teoksia.
Ismo Kajander Anartisti 17.4. – 9.8.2015 Nykytaiteen museo Kiasma. Näyttely jatkuu Wäinö Aaltosen museossa Turussa 23.10.2015 – 17.1.2016.
- Mari Rantanen palaa sisäministeriksi - 8.11.2024
- Tasavallan presidentti ei vahvistanut tupakkalain muutosta - 8.11.2024
- Varuskunnista paljastui huumausainerikoksia - 29.10.2024