Asunnottomuus voidaan poistaa Suomesta kahdessa hallituskaudessa, linjaa asunnottomuustoimija ja kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tarjoava Y-Säätiö.
”Suomesta on täysin mahdollista tulla maa, jossa asunnottomuutta ei ole käytännössä lainkaan. Se voisi toteutua jo kahden seuraavan hallituskauden aikana, jos tahtotilaa on”, toimitusjohtaja Juha Kaakinen Y-Säätiöstä sanoo.
Suomessa oli vuoden 2018 lopussa 5 482 asunnotonta. Yli puolet Suomen asunnottomista oli pääkaupunkiseudulla. Yli puolet (55 %) Suomen asunnottomista oli pääkaupunkiseudulla. Helsingin osuus asunnottomista oli 38,6 %.
Ilman asuntoa olleista valtaosa, 4882 henkilöä, eli yksin. Tämän lisäksi oli asunnottomia perheitä ja pariskuntia yhteensä 600 henkilöä. Asunnottomista perheistä kolme neljästä (77,4 %) oli yksinhuoltajaperheitä. Pitkäaikaisasunnottomia oli 1 162.
Muualla Suomessa asunnottomuus pysyi lähes ennallaan vuoteen 2017 verrattuna. Asunnottomien määrä kuitenkin lisääntyi Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä.
”Suomessa on tehty viimeisten kymmenen vuoden aikana määrätietoisesti töitä asunnottomuuden poistamiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Sen tulokset näkyvät nyt. Tätä työtä on kuitenkin jatkettava”, Kaakinen sanoo.
Kohtuuhintainen asuntotuotanto ratkaisevassa asemassa
Jotta asunnottomuus saadaan poistettua Suomesta kokonaan, on kohtuuhintaista asuntotuotantoa lisättävä.
”ARA-rakentamisen osuus tulisi kasvattaa 30 prosenttiin uusilla asuinalueilla. Useat esimerkit muista Euroopan maista osoittavat, että asunnottomien määrä kasvaa räjähdysmäisesti, jos kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamisesta tingitään”, Kaakinen sanoo.
Y-Säätiö on hallitusohjelmatavoitteissaan vaatinut myös, että kunnat sitoutetaan erillisillä aiesopimuksilla asunnottomuustyöhön. Lisäksi kasvavien kaupunkien asumista tukevia liikenneratkaisuja on tuettava valtion tasolta infra-investoinneilla.
Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat asunnottomuuden poistamisessa keskiössä, sillä yli puolet asunnottomuutta kokevista suomalaisista elää tilastojen mukaan pääkaupunkiseudulla.
Myös asumistaitojen tukeminen asumisneuvonnalla ja muulla asumissosiaalisella työllä on ensiarvoisen tärkeää asunnottomuuden ennaltaehkäisemisessä. ”Nopea puuttuminen asumisen ongelmiin parantaa taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia. Samalla se ehkäisee häätöjä ja säästää rahaa”, Kaakinen kuvaa.
ARA tilasi Asunnottomuus-raportin koostamisen Y-Säätiöltä. Raportin toteuttivat FM Raine Helskyaho, YTT Maria Ohisalo ja PhD Saija Turunen.