308 GTi by Peugeot Sport

Peugeot Sportin kädenjälki muutti 308:n entistä kuumottavammaksi hatchback-kokoluokan automalliksi. 308 GTi tulee 270-hevosvoimaisena versiona, jonka suorituskyky nostaa uutuuden oikopäätä GTi-luokan huipulle. Vakuuttavasta teho–paino-suhteesta huolimatta GTi täyttää Euro 6 –päästönormit, ja keskikulutus jää maltillisessa ajossa 6 litraan/100 km.

Legendaarisen 205 GTi:n jälkeen vakiomalleja sporttisempia Peugeotin erikoisversioita on myyty yli 800 000 kappaletta. Peugeot-intoilijoiden tuntemia mallinimiä sarjassa ovat 309 GTi, 405 Mi16, 306 S16, 208 GTi sekä RCZ R. Uusin sportti on 308 GTi by Peugeot Sport. Tulokkaassa yhdistyvät urheiluautomainen suorituskyky, luokkansa taloudellisin moottoriteknologia ja hengästyttävä ulko- ja sisämuotoilu. Mallin omapaino on (tankattuna) ainoastaan 1205 kiloa, ja teho-paino-suhde on pienimmillään vain 4,46kg/hv.

Suomeen tehokkaampi versio

308 GTi by Peugeot Sportista on tarjolla kaksi tehoversiota. Suomen maahantuontiohjelmaan otetaan rivakampi versio. 1,6-litrainen–bensiinimoottori tuottaa 270 hevosvoimaa. Vääntöä on 330 Nm ja se on käytettävissä laajalla 1900–5000 kierroksen alueella. Auto kiihtyy 0­–100 kilometriin vain 6 sekunnissa. Huippunopeus on rajoitettu 250 kilometriin tunnissa.

tikkaukset kojelaudassa, verhoilussa, ovissa ja matoissa sekä alumiiniset polkimet ja vaihteenvalitsimen pää korostavat urheilullisuutta.
Tikkaukset kojelaudassa, verhoilussa, ovissa ja matoissa sekä alumiiniset polkimet ja vaihteenvalitsimen pää korostavat urheilullisuutta.

Euro 6 –päästönormit täyttävän moottorin puristussuhde on 9.2:1. Moottorissa on taotut alumiinimännät, vahvistetut kiertokanget, polymeerilujitetut laakerit sekä normaalia tanakammat moottorin ja voimansiirron kiinnikkeet. Mäntiä jäähdytetään kaksinkertaisella öljysuihkutuksella. Teräsrakenteinen pakosarja on suunniteltu kestämään jopa 1000 asteen lämpötilat. Etu- puskurin alla on ahtoilman jäähdytin.

Tehosta huolimatta yhdistetty polttoaineen kulutus on 6 litraa 100 kilometrillä, mikä vastaa 139 gramman CO2-päästöjä. Voima etupyöriin välitetään kuusipykäläisen käsivalintaisen vaihteiston kautta. Vetäviä pyöriä suitsitaan Torsen-tyyppisen tasauspyörästön lukon avulla. Pidon viimeistelevät 19-tuumaisille Carbone kevytmetallivanteille asennetut Michelin Super Sport –renkaat. Hidastamisesta vastaavat edessä 330- ja takana 268 -milliset rei´itetyt jarrulevyt. 308 GTi:n maavara on 11 milliä alempi kuin 308:n perusmallissa.

Etujousitus on toteutettu McPherson-joustintuin. Takana käytetään yhdystukiakselistoa, jonka sisällä on kallistuksenvakain. Kaarreajoa helpottaa voimakkaasti negatiivinen pyörän sivukallistuma. Camber-kulma on 308 GTi:ssä –1,67 astetta, kun se 308:ssa normaalisti on –0,6. Jousitus ja iskunvaimennus ovat jäykemmät ja vahvemmat kuin 308:n perusmallissa. Ohjaustuntuma on erittäin tarkka ja ohjauspyörä pienikokoinen. ESP –ajovakauden hallintajärjestelmä sallii normaalia suuremmat luistot ja sen voi myös kytkeä pois päältä.

peugeot 308
Suomeen ensimmäiset autot ehtivät ennen vuoden vaihdetta.

GTi-muotoilua

Keulan ilmettä korostavat led-ajovalot ja –suuntavilkut sekä kiiltävän musta jäähdyttimen säleikkö. Puskurin alle on sijoitettu kaksi etuspoileria. Kiiltävänmustasta takapuskurista tulevat esiin kaksoispakoputken päät. GTi-signeeraukset etulokasuojissa ja takana, sekä punaiset tikkaukset kojelaudassa, verhoilussa, ovissa ja matoissa sekä alumiiniset polkimet ja vaihteenvalitsimen pää korostavat urheilullisuutta.

Varusteena on myös Driver Sport Pack –varustepaketti, joka nostaa kuljettajan pulssia entisestään. Keskikonsolin Sport-nappi muuttaa mittariston päävärin valkoisesta punaiseksi ja tarjoaa kuljettajan käyttöön moottorin tuottamat teho- ja vääntölukemat sekä auton kiihtyvyysarvot. Sport-toiminto muuttaa myös moottorin käyntiääntä ja kaasupolkimen asetuksia.

Katso myös

Mopot ja sähköiset liikkumisvälineet poliisin ja Traficomin kevätsyynissä

Poliisi valvoo ensi viikonloppuna 24.-26.5. koko maassa kaksipyöräisten ajoneuvojen rakennetta ja kuntoa, kuljettajien ajokuntoa, suojakypärän …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Anu Saukko
Anu Saukko
8 years ago

Aikamoinen kiimakuula,etten sanoisi.

1
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x