Kolmasosa iäkkäistä käyttää vältettäviksi luokiteltuja lääkkeitä

Väestön vanhetessa sairastavuus ja lääkkeiden käyttö lisääntyvät, mikä lisää sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä ja kustannuksia. Kun paineet säästöille kasvavat, huomio tulisi kiinnittää lääkehoidon laatuun ja haittojen ennaltaehkäisyyn.

Vanhetessa elimistön muutokset herkistävät lääkkeiden haittavaikutuksille, jonka vuoksi tiettyjen lääkkeiden käyttöä olisi syytä välttää iäkkäillä potilailla.

Proviisori Jasmin Paulamäki osoitti väitöstutkimuksessaan, että vältettäväksi luokiteltujen lääkkeiden käyttö on yleistä Suomessa. Vältettäväksi luokiteltavilla lääkkeillä tarkoitetaan lääkehoitoja, joiden käytön odotetut haittariskit ylittävät niistä saatavan terveyshyödyn. Lääke75+ -tietokanta luokittelee noin 90 lääkettä iäkkäillä vältettäväksi. Vältettävien lääkkeiden käyttö on yhteydessä haittavaikutuksiin, kuten sekavuuteen ja kaatumiseen, jotka lisäävät palvelutarvetta ja sen myötä myös kustannuksia.

Paulamäki havaitsi, että vältettävien lääkkeiden määrittely eroaa huomattavasti Suomessa ja kansainvälisesti. Kelan Reseptirekisterin perusteella vältettävien lääkkeiden käytön yleisyys vaihtelee vuosittain 11 %:sta 57 %:in riippuen sovellettavista kriteereistä. Iäkkäiden lääkehoitoon liittyy suuria kehitystarpeita Suomessa. Tutkimuksen tulosten mukaan käytetyimpiä Kelan sairausvakuutuksesta korvattuja Lääke75+:n vältettäväksi luokittelemia lääkkeitä ovat opioidit, lihasrelaksantit ja unilääkkeet.

Alueelliset erot vältettävien lääkkeiden käytössä, jotka korvataan sairausvakuutuksesta, sekä yleisempi käyttö ovat yhteydessä terveyskeskusten ja kotihoidon henkilöstövajeeseen.

– Mielenkiintoinen havainto oli myös, että kotihoidon asiakkaiden RAI-arviointien eli palvelutarpeen kartoituksen ja suunnittelun pidempi aikaväli oli yhteydessä kohonneeseen riskiin aloittaa vältettäväksi luokiteltava lääke. Näiden tulosten perusteella sosiaali- ja terveyspalveluiden heikko jatkuvuus on yhteydessä siihen, että iäkkäille määrätään lääkkeitä, joiden haitat ylittävät niistä saatavan hyödyn, Paulamäki kertoo.

Vältettäväksi luokiteltujen lääkkeiden haitat korostuvat iäkkäillä kotihoidon asiakkailla, jotka tarvitsevat tukea itsenäiseen arjessa selviytymiseen. Myös kotihoidon asiakkaiden ominaisuudet, kuten heikentynyt kognitio, korkeampi koulutustausta ja itsenäinen ulkona liikkuminen, olivat yhteydessä vältettävien lääkkeiden käytön aloittamiseen.

Yhteys vältettävien lääkkeiden käytön aloittamisen ja heikentyneen kognition välillä on Paulamäen mielestä erityisen huolestuttavaa, etenkin kun tiedetään ikääntyneiden muistisairaiden määrän ja heidän palvelutarpeidensa kasvavan. Valitsemalla iäkkäille turvallisempia lääkehoitoja tuettaisiin heidän toimintakykynsä säilymistä ja turvallista kotona asumista kansallisten tavoitteiden mukaisesti.

– Minkä taakseen jättää sen edestään löytää eli sillä, kuinka huomioimme iäkkäiden tarpeet lääkehoitojen toteuttamisessa, on seurauksensa. Jos lisäämme ammattilaisten koulutusta ja parannamme hoidon jatkuvuutta, voimme ennaltaehkäistä haittoja ja säästää kuormittunutta ja resurssipulasta kärsivää terveydenhuoltoamme, Paulamäki summaa.

Katso myös

Raskausajan ruokavalio heijastuu lapsen motoriseen kehitykseen

Raskausajan elintavoilla on kauaskantoisia vaikutuksia lapsen hermostolliseen kehitykseen. Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan äiti–lapsi …

0 0 äänet
Article Rating
Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit