Helsingin poliisi lisää näkyvää valvontaa

Helsingin poliisi tehostaa näkyvää valvontaa erityisesti niissä kaupunginosissa ja niillä ennakolta valituilla alueilla, joissa katuturvallisuuden ylläpitäminen on osoittautunut erityisen vaikeaksi. Valvonta on tietojohtoisesti kohdennettua poliisin oman tilannekuvan sekä sidosryhmien ja kansalaisten palautteen perusteella.

Poliisi kannustaa soittamaan hätänumeroon 112 kiireellisissä hätätilanteissa, kun tarvitaan poliisin, ensihoidon tai pelastuksen apua.

– Lisäämme hälytysvalmiutta ja näkyvää valvontaa katujen turvallisuuden parantamiseksi. Näkyvä valvonta ja sitä tukevat muut toiminnot vähentävät häiriökäyttäytymistä, estävät rikoksia ennalta ja nopeuttavat jo tapahtuneiden rikosten selvittämistä, kertoo ylikomisario Heikki Porola.

Poliisille voi lähettää kiireettömiä vihjeitä osoitteeseen vihjeet.helsinki@poliisi.fi mahdollisesta huumekaupasta tai muusta rikollisesta sekä katuturvallisuutta vaarantavasta toiminnasta.

Tehostettu valvonta tuotti tuloksia

Helsingin poliisilaitos on valvonut syys- ja lokakuun aikana kolmen viikon ajan uudistetulla valvontakonseptilla Kaisaniemen puistoa, laajemmin päärautatieaseman ympäristöä sekä muita kaupunginosia, joissa on havaittu keskimääräistä korkeampi riski katuturvallisuutta vaarantavien rikosten sekä häiriökäyttäytymisen osalta.

Valvonnan kohteena ovat olleet erityisesti järjestäytynyt huumausaineiden katukauppa ja siihen kytkeytyvät liitännäisrikokset, ryöstö- ja väkivaltarikollisuus, alle 18-vuotiaiden päihteiden käyttö, häiriökäyttäytyminen ja kevyen liikenteen turvallisuus.

Valvontatoiminnassa on yhdistelty erilaisia resursseja sekä lisätty poliisin läsnäoloa ja toimintakykyä myös johtoautolla, jota on käytetty liikkuvana poliisiasemana operatiivisen toiminnan ja sen johtamisen tukemisessa. Sosiaalisessa mediassa toimivat poliisit ovat kertoneet valvonnasta ja osallistuneet valvontakohteisiin liittyvään keskusteluun.

Helsingin poliisilaitos tulee jatkamaan uudistetun valvontakonseptin mukaista toimintaa. Se perustuu kolmen viikon jaksoissa laadittaviin operatiivisiin suunnitelmiin, joiden prioriteetit, painopisteet, kohdealueet ja toimintamallit vaihtelevat tilannekuvan mukaan ja perustuvat tietojohtoiseen poliisitoimintaan. Toiminnan vaikuttavuutta seurataan poliisin omien sekä kansalaisilta ja yhteistyökumppaneilta saatavien tietojen perusteella.

Huumausaineiden lisääntyvä käyttö näkyy katukuvassa

Päihteiden käyttö on aina näkynyt poliisin arjessa, erityisesti Helsingissä. Huumausaineiden käyttö ja niistä aiheutuvat ongelmat ovat olleet jatkuvassa kasvussa Euroopassa ja niin myös Suomessa.

Erityisesti kokaiinin ja synteettisten huumeiden määrä on lisääntynyt voimakkaasti. Huumausaineiden tarjonta perustuu kansainväliseen rikollisuuteen. Jätevesitutkimusten tulokset kertovat tilanteesta yksiselitteisesti ja puolueettomasti.

Huumausaineiden käyttö lisää huumausaineiden maahantuontia ja kauppaa. Tässä rikollisuuden muodossa on korostetusti kyse kansainvälisestä, vakavasta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta, jossa taloudellisia voittoja tavoitellaan häikäilemättömästi ihmisten hengen ja terveyden kustannuksella.

– Huumeiden käyttö lisää myös muuta rikollisuutta, aiheuttaa järjestyshäiriöitä ja sillä on laajakantoisia haitallisia yhteiskunnallisia vaikutuksia terveydellisten ja sosiaalisten haittojen vuoksi, muistuttaa ylikomisario Heikki Porola.

Huumeiden käyttöä rahoitetaan rikoksilla kuten omaisuus- ja ryöstörikoksilla, petoksilla, tekemällä huumausainekauppaa sekä väkivaltaisella velanperinnällä.

Huumausainekauppa sekä huumausaineiden käyttöön ja myyntiin liittyvä rikollisuus sekä katuturvallisuutta vaarantava häiriökäyttäytyminen ovat Helsingin poliisilaitoksen meneillään olevan organisaation ja toimintamallien kehittämisen eräitä painopisteitä. Kehittämistoimien keskeisenä tavoitteena on lyhentää poliisin hälytysvalmiusaikaa, lisätä valvontaa eri muodoissaan ja tehostaa päivittäisrikosten sekä jatkuvasti lisääntyvän järjestäytyneen rikollisuuden, johon myös katujengi-ilmiö kiinteästi liittyy, tutkintaa.

Katso myös

Oulun kaupungin entistä yhdyskunta- ja entistä kaupunginjohtajaa vastaan nostettu syytteitä

Oulun kaupungin entistä yhdyskuntajohtaja vastaan on nostettu syyte törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja törkeästä petoksesta sekä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x