Heinäkuu oli tavanomaista viileämpi

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli suuressa osassa Suomea 1–2 astetta tavanomaista viileämpi. Myös hellettä oli tavanomaista vähemmän. Hellelukemia mitattiin yhteensä 10 päivänä, mikä on kuusi päivää alle heinäkuun keskiarvon.

Aurinko paistoi tavanomaisesti vain etelärannikolla, muualla maassa auringonpaistetunnit jäivät 20–30 prosenttia tyypillisistä arvoista. Kuukauden ylin lämpötila oli 27,7 astetta. Se mitattiin Joensuun lentoasemalla Liperissä heinäkuun 18. päivänä. Kuukauden alin lämpötila, -0,9 astetta, mitattiin Enontekiön Kilpisjärvellä kuun 3. päivänä.

Pitkäkestoisia ja osin rankkoja sateita

Kesäkuusta poiketen heinäkuu oli kauttaaltaan epävakainen ja poutajaksot jäivät lyhyiksi. Yli 100 millimetrin sademääriä havaittiin yleisesti koko maassa, ja kuukauden sademäärän poikkeama olikin 1,5–2,5-kertainen tavanomaiseen verrattuna. Vain Itä-Lapissa ja Ahvenanmaalla sademäärät olivat lähellä keskimääräisiä arvoja.

Suurin heinäkuun sademäärä oli Pohjanmaalla Isojoen Kärjenkosken asemalla mitattu 193,1 millimetriä. Viimeksi näin sateinen heinäkuu on koettu kesinä 2015–2017. Kuukauden pienin sademäärä, 48,5 millimetriä, mitattiin Inarin Kirakkajärvellä. Suurin yhden vuorokauden sademäärä mitattiin Joensuun Pyhäselällä kuukauden 22. päivänä, jolloin satoi 59,2 millimetriä.

Erityisesti kuukauden puolivälin poutajakson jälkeinen matalapaine 22.–26.7. toi mukanaan runsaita sateita. Esimerkiksi Tohmajärvellä ja Siikajoella jakson sademääräksi mitattiin 80 millimetriä. Päivälämpötilat jäivät maan länsiosan sateisilla ja pilvisillä alueilla harvinaisen tai poikkeuksellisen mataliin lukemiin. Tampere-Pirkkalan lentoasemalla 24.7. mitattu 12,2 astetta oli aseman alhaisin päivän ylin lämpötila heinäkuussa 1960-luvulta alkaen.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x