Hallitus linjasi uusista koronatoimista

Hallitus käsitteli tiistaina 30. marraskuuta neuvottelussaan koronatilannetta. Esillä olivat omikron-virusmuunnos sekä Suomen tauti- ja rokotustilanne. Hallitus totesi, että useilla alueilla tarvitaan uusia rajoituksia ja lisätoimia. Lisäksi hallitus linjasi, että valtakunnallinen etätyösuositus otetaan käyttöön.

Hallitus sai katsauksen tautitilanteesta, sairaalahoidon kuormituksesta sekä uudesta omikron-virusmuunnoksesta. Koronatapausmäärät ovat nousseet ja sairaalahoidon tarve kasvanut viime viikkoina. Tänään sairaalahoidossa on 320 ja teho-osastolla 51 koronapotilasta. Ilmaantuvuus on erittäin korkea niillä, joilla ei ole riittävää rokotussuojaa.

Olennaista on väestön rokotekattavuuden ja -suojan kasvattaminen. Tämän lisäksi tarvitaan lähikontakteja rajoittavia toimia. Hallitus totesi, että on huolehdittava uuden rokotusstrategian toimeenpanosta. Myös arjen terveysturvallisuustoimet, kuten hyvä käsihygienia ja turvavälit ovat edelleen keskeisiä keinoja tartuntojen estämisessä.

Suomessa ei ole todettu Omikron-virusmuunnoksen aiheuttamia tautitapauksia. Yksittäisiä virusmuunnoksen aiheuttamia tautitapauksia on todettu muissa EU-maissa.

Alueelliset rajoitukset ja lisätoimet

Sairaanhoitopiireistä 14 sekä Ahvenmaan maakunta ja Rovaniemen kaupunki ovat nyt koronaviruksen leviämisalueita. Epidemian leviämisalueilla on otettava käyttöön entistä laajemmin eri keinoja tartuntojen leviämisen estämiseksi.

Näitä keinoja on jo otettu käyttöön muun muassa kiristämällä alueellista ja valtakunnallista maskisuositusta ja ravitsemisliikkeiden rajoituksia. Lisäksi tarvitaan nykyistä laajemmin tilaisuuksien, tilojen ja toimintojen rajoituksia epidemian leviämisalueilla.

Sosiaali- ja terveysministeriö ohjaa alueita ottamaan käyttöön tarvittavia rajoituksia myös ns. kohtalaisen riskin tilaisuuksissa, tiloissa ja toiminnoissa. THL:n tekemässä, esimerkinomaisessa riskinarviotaulukossa kohtalaisen riskin tilanteita ovat esimerkiksi ulkona järjestettävät massakonsertit ja urheilutapahtumat, joissa ei ole määriteltyjä istumapaikkoja, messut, yli kymmenen ihmisen kuorot, joukkueurheilu ja ryhmäliikunta sisätiloissa. THL on päivittänyt tänään riskinarviotaulukkoaan.

Koronapassilla voisi vapautua tilaisuuksia ja tiloja rajoituksista. Lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoitustoimia suositellaan välttämään. Lapsiin kohdistuvat rajoitukset ovat viimesijainen keino.

Valtakunnallinen etätyösuositus uudelleen käyttöön

Valtakunnallinen etätyösuositus otetaan uudelleen käyttöön koronaepidemian leviämisalueilla. Suosituksena on, että julkisen sektorin työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti silloin, kun työtehtävät sen mahdollistavat. Vastaavaa laajaa etätyötä suositellaan myös yksityisille työnantajille tiedostaen, että läsnä- ja etätyön terveysturvallisen yhteensovittamisen arviointi tapahtuu työpaikkatasolla. Samalla tulisi edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä työpaikoilla.

Tarkemman suosituksen valmistelevat valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö. Valtioneuvoston on tarkoitus hyväksyä periaatepäätös istunnossaan torstaina 2. joulukuuta.

Tartuntatautilakiin esitetään sote-henkilöstöä koskevaa muutosta

Hallitus käsitteli myös tartuntatautilain uutta pykälää, jolla voidaan edellyttää sote-työnantajalta velvollisuutta huolehtia siitä, että henkilöstö ei aiheuta hoidettaville tartuntavaaraa. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi viikolla. Siirtymäajaksi esitetään kuukautta, jotta työnantajat pystyisivät järjestämään palvelut asianmukaisiksi ja jotta rokottamaton henkilökunta saisi mahdollisuuden rokotteiden ottamiseen.

Koronapassin laajennus

Hallitus tukee koronapassin käytön laajentamista ja vapaaehtoisen käyttöönoton mahdollistamista. Esitysluonnoksen mukaan toiminnanharjoittaja saisi edellyttää 16-vuotiaalta tai sitä vanhemmalta asiakkaalta ja toimintaan tai tilaisuuteen osallistuvalta koronapassin eli EU:n digitaalisen koronatodistusten esittämistä.

Todistusta ei saisi edellyttää lakisääteisissä palveluissa (kuten kirjasto), välttämättömien palveluiden (kuten sote) tai tarveaineiden (ruoka, lääkkeet) hankkimisen yhteydessä. Passin esittämisvelvoite ei myöskään saisi estää oikeuksien ja velvollisuuksien toteuttamista.

Katso myös

EU-vaalien ennakkoäänestys alkaa 29.5.2024

Europarlamenttivaalien eli EU-vaalien ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 29.5.−4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.−1.6.2024, mutta monien ulkomailla sijaitsevien ennakkoäänestyspaikkojen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
2 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Eikö ne muuta osaa
Eikö ne muuta osaa
2 years ago

Ei hallitus nähtävästi mihinkään pysty. Kyse olisi vain terveydenhuoltojärjestelmän kuntoon laittamisesta. Aikaa on ollut puolitoista vuotta, mutta mitään ei ole tehty. Ennenkin on ollut kulkutautisairaaloita ja tuberkuloosiparantoloita. Resurssit potilaiden hoitamiseen olivat olemassa päättäjien viisauden vuoksi. Ei tarvittu rajoituksia eikä valmiuslainsäädäntöä, koska puututtiin suoraan ongelmaan ja laitettiin hoitoresurssit kuntoon, eikä pelleilty maskeilla, etäisyyksillä ja nikkaroitu pykäliä.

Lässynlää
Lässynlää
2 years ago

Sama ulina jatkunut toista vuotta. Vaihtakaa jo levyä.

2
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x