Valtakunnansovittelija antoi sovintoehdotuksen yksityiselle opetusalalle torstaina 18.4. OAJ kuitenkin hylkäsi sovintoehdotuksen ja sen johdosta 23. ja 24.4. toteutuvat OAJ:n, JHL:n ja Jytyn lakot, jotka kohdistuvat 16:sta yksityisenkoulutuksen järjestäjän kouluun ja oppilaitokseen. Näissä Sivistan jäsenkouluissa ja oppilaitoksissa opiskelee noin 19 000 lasta ja nuorta.
Sivista on erittäin pahoillaan ja ihmettelee syvästi palkansaajien vastuutonta toimintaa. Lakon perustelut ontuvat pahasti.
– Mitään järkiperustelua muita aloja suuremmalle palkankorotusvaatimukselle ei ole. Yksityisen opetusalan koulujen ja oppilaitosten taloustilanne ei puolla yleistä linjaa suurempia korotuksia, vaan päinvastoin. Tulee myös pitää mielessä, että opettajien ansiot vastaavat hyvin muiden korkeakoulutettujen ansioita – ylittävätkin selvästi, kun pitkät palkalliset vapaat otetaan huomioon, sanoo Sivistan työmarkkinajohtaja Hanne Salonen.
– Erot kunnallisen ja yksityisen puolen opettajien palkoissa ovat varsin pieniä ja yleensä yksityisen hyväksi. Lakoilla palkansaajapuoli vaatii itseään ruokkivaa palkankorotusmallia, kun se haluaa kopioida kunta-alan ratkaisusta palkkaohjelman muille aloille, vaikka kunta-alan sovittelulautakunnan ratkaisun edellytys nimenomaisesti oli, ettei näin toimita. Tämä on täysin käsittämätön toimintatapa, Hanne Salonen jatkaa.
Kunnan palkkaohjelmassa kehittämiserät ovat pitkälti tarkoitettu jaettavaksi paikallisesti. Sen sijaan esimerkiksi yksityisten peruskoulujen ja lukioiden viime vuosien korotukset ovat menneet tasaisesti kaikille. Niinpä hylätyn sovintoehdotuksen myötä yleiskorotukset vuosille 2022-2024 olisivat olleet lähes prosenttiyksikön korkeammat kuin kuntien kouluissa.
Erikoista on myös se, että OAJ sanoo sovintoehdotuksen hylkäystiedotteessaan, etteivät voi sitoutua vientimalliin. Samalla OAJ syyttää sovittelijan kytkevän palkankorotustason vientialoihin ottamatta huomioon alakohtaista tilannetta. Kuitenkin ennen sovittelua käydyissä neuvotteluissa myös palkansaajien omassa kokonaisesityksessä oli juuri tämä sama kirjaus, eikä sen vastustaminen tullut neuvotteluissa esiin.
Lisäksi Sivista muistuttaa yksityisen opetusalan alakohtaisesta tilanteesta. Sivistan marraskuussa julkaisema Sivistysalan barometri kertoi sivistysalan tiukkenevasta tilanteesta. Taloudellinen tilanne näyttäytyi kokonaisuudessaan vuoden takaista heikommalta, kuten ala oli ennakoinut. Heikkenemisen nähtiin myös jatkuvan alkaneena vuonna.
– Tähän päälle saimme vielä kehysriihen terveiset ammatilliseen koulutukseen kohdistuvista 100 miljoonan euron leikkauksista. Palkansaajapuolen lakon kohteena on myös ammatillisia oppilaitoksia, ja riihen leikkaukset vaikuttavat suoraan myös niiden talouteen ja toimintaedellytyksiin. Alan tilanne huomioiden olisi ollut perusteltua puhua aiemmin tehtyjä matalammista korotuksista, mutta sovintoehdotus olisi kelvannut Sivistalle kompromissina lakkojen välttämiseksi, Salonen toteaa.
- Mari Rantanen palaa sisäministeriksi - 8.11.2024
- Tasavallan presidentti ei vahvistanut tupakkalain muutosta - 8.11.2024
- Varuskunnista paljastui huumausainerikoksia - 29.10.2024