Uusi vesiliikennelaki tulee voimaan kesäkuussa

Kesäkuun alussa voimaan tuleva uusi vesiliikennelaki ajanmukaistaa ja kokoaa yhteen vesiliikenteen säädökset ja antaa veneilijöille entistä selkeämmät pelisäännöt turvalliseen veneilyyn. Veneen päällikön vastuullinen rooli korostuu uudessa laissa.

Uudessa vesiliikennelaissa vesikulkuneuvon päällikön vastuun korostuu entisestään ja vuokraveneet vapautuvat katsastusvaatimuksista.

– Uudistuksen tavoitteena on lisätä vesiliikenteen turvallisuutta ja helpottaa veneilijöiden arkea, kun säädökset ja ohjeistukset löytyvät nyt yhdestä paketista. Näemme, että entistä selkeämmät pelisäännöt tukevat kaikkia veneilijöitä ja auttavat näin vastuullisen veneilykulttuurin leviämistä, sanoo ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

Vesiliikenteen sääntöjen osuus laissa on entistä kattavampi ja laissa tulevat käsitellyksi niin väistämissäännöt, edellytykset tähystykseen, vesikulkuneuvojen tekniset vaatimukset kuin toimintaohjeet kanavillekin. Uuteen lakiin on tuotu myös vesiliikennemerkit kuvineen ja selityksineen.

Veneen päällikkö vastaa veneen ja mukana olevien turvallisuudesta

Yksi merkittävä muutos on päällikön vastuun korostaminen. Ennen kuin vesille lähdetään, on aina tiedettävä, kuka kantaa veneessä vastuun. Päällikön tulee huolehtia vesikulkuneuvon turvallisuudesta ja siitä, että kaikkia vesikulkuneuvossa olevia on ohjeistettu turvalliseen toimintaan. Päällikkö myös vastaa siitä, että varusteet ovat helposti saatavilla eli esimerkiksi kelluntapukineet eivät voi matkan aikana olla lukkojen takana.

Päällikkö vastaa, että kelluntapukineet on kaikilla puettuina, mikäli olosuhteet niin edellyttävät. Niiden jatkuvaa käyttöpakkoa ei laissa ole, mutta erityisesti avoveneellä liikkuessa liivit on järkevää pitää aina päällä, koska niitä ei välttämättä ehtisi pukea yllättävässä tilanteessa. Venereissulla pitää myös olla mukana asianmukainen merikartta, mikäli matkan luonne vaatii reittisuunnittelua.

Vesiliikennelaki

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x