Tupakkapandemia olisi mahdollista pysäyttää

Suomalaisista aikuisista 11 prosenttia tupakoi. Lähes 5 000 suomalaista kuolee vuosittain tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama, ja sydän- ja verenkiertoelinten sairauksista viidennes aiheutuu tupakoinnista.

Tupakointi on monien sairauksien riskitekijä ja pahentaa jo todettuja sairauksia. Tupakkapandemia on mahdollista pysäyttää. Tupakoinnin vuoksi menehtyy kahdeksan miljoonaa ihmistä vuosittain. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina ja lopettaminen on mahdollista. Mitä aiemmin tupakoinnin lopettaa, sen parempi. Koskaan se ei ole liian myöhäistä, sillä varttuneellakin iällä tupakoinnin lopettaminen pidentää ikää ja parantaa elämänlaatua. Syövän riski pienenee kaikenikäisillä tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

– Koronan aikana tupakoinnin lopettaminen on erityisen tärkeää, sillä tupakointi lisää vakavan koronataudin riskiä. Tupakointi kuuluu yhä aivan liian monen suomalaisen arkeen, toteaa Syöpäjärjestöjen terveysjohtaja Juha Heino.

Lopettamisohjeet lyhyesti:  

  • Aseta päivämäärä, jolloin lopetat tupakoinnin. Kun aihe on ajankohtainen, lopettamista ei kannata lykätä liian pitkälle tulevaisuuteen. Yleensä sopiva valmistautumisaika on noin kaksi viikkoa.
  • Jos haluat ensin vähentää tupakointia, tee siitä suunnitelma. Tällöin on helpompi onnistua vähentämisessä. Suunnittele myös lopettamisen ajankohta etukäteen.
  • Murra rutiinit. Ennen lopettamista on hyödyllistä murtaa tupakointirutiineja. Voit venyttää tupakointivälejä, vaihtaa merkkiä, tai rajoittaa paikkoja, joissa tupakoit. Voit myös kokeeksi olla päivän tupakoimatta ja kokeilla, miltä se tuntuu.
  • Kun lopetat, hävitä kaikki tupakointivälineesi. Et tarvitse niitä enää. Näin ohitat houkutukset helpommin.
  • Ota käyttöön suunnitelmasi hankalien tilanteiden ohittamisesta, stressin lievityksestä ja vieroitusoireiden hoitamisesta. Pahin mieliteko helpottaa jo minuuteissa. Pikkuhiljaa nikotiinin vieroitusoireet vähenevät ja sinun tekee harvemmin mieli tupakoida.
  • Älä vaadi itseltäsi liikaa ensimmäisten päivien aikana. Muista, että kehosi ja mielesi vielä totuttelee elämään ilman tupakkaa. Sinun voi olla vaikea keskittyä tai olosi voi olla nuutunut, mutta se menee ohi muutamien päivien kuluessa.
  • Kiinnitä huomio onnistumisiin, palkitse itsesi. Onnittele itseäsi jokaisesta savuttomasta päivästä. Mieti, miten käytät säästyneet rahat ja miten palkitset itseäsi tästä saavutuksesta.

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Kannus Marja
Kannus Marja
3 years ago

Tupakka tappaa koronaa enemmän. Koska siihen saa rokotukset. Myös nikotiinikorvaustuotteet pitäisi kieltää.

1
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x