Uutisotsikot

Sauvakävely sopii syksyyn

Sauvakävelijä käyttää enemmän koko lihaksistoaan ja saa kunnon kohoamaan myös ylävartalolla. Myös energiankulutus on korkeampi kuin kävellen. Sauvakävely lisää ylävartalon lihasten kestävyyttä vain kahdessatoista viikossa. (Rinta-, leveät selkä-, käsivarren ojentaja-, olkapää-, vatsa-, suorat selkä- ja muut ryhtilihakset).

Valitse oikeanlaiset sauvat

Kuntoilijalle sopiva sauvan pituus on sellainen, että kyynärpää muodostaa 90 asteen kulman sauvan ollessa rentona kädessä ja sauvan kärjen jalkaterän vieressä. Tämä toteutuu kun sauvan pituus on noin 70 prosenttia kävelijän pituudesta. Kokeneelle harrastajalle sopii myös hieman pidempi sauva. Kahvan tulee olla muotoiltu ja materiaaliltaan sellaista, joka ei hierrä paljasta kättä. Sauvan tulee olla kevyt ja kestävä eli valmistettu mieluiten alumiinista, komposiitista tai hiilikuidusta. Sauvan alapäässä oleva kovametallipiikki on turvallisuutta lisäävä tekijä ja lisävarusteena piikin päälle kiinnitettävä asfalttitassu vaimentaa käteen kohdistuvat tärähdykset kovilla pinnoilla.

Tekniikkalaji

Sauvakävelytekniikka alkuperäisessä muodossaan on liikeradoiltaan luonnollinen. Käsien, jalkojen, lantion ja vartalon liikeradat ovat rytmisesti ja liikeradallisesti samanlaiset kuin kävelyssä. Sauvakävelyssä vastakkaiset kädet ja jalat vuorottelevat rytmisesti eteen ja taakse aivan kuin kävelyssä, mutta selvästi tehostetummin. Sauvakävelyn rytmi ja liikeradat ovat tärkeitä oppia heti oikein, jotta saavutettaisiin parhaat mahdolliset harjoitusvaikutukset. Käsien liikelaajuus edestakaisessa suunnassa säätelee myös jalkojen liikelaajuutta. Suppeat eli lyhyet käsivarsien liikeradat siirtyvät myös suppeiksi lantion ja jalkojen liikeradoiksi. Mitä pidemmät ja loppuun saatetummat edellä mainitut ylä- ja alaraajojen liikeradat ovat, sitä voimakkaammat lantion, rintarangan sekä niska- hartiaseudun kierrot saavutetaan. Mahdollisimman suurilla, vaihtelevilla nivelkulmilla suoritettu sauvakävely on erinomaista harjoitusta tuki- ja liikuntaelimistölle.

 

Katso myös

Heinäkuu oli tavanomaista viileämpi

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli suuressa osassa Suomea 1–2 astetta tavanomaista viileämpi. Myös hellettä …

Kommentoi