perjantai , huhtikuu 3 2020
Uutisotsikot

Loman jälkeen voi olla vaikeaa palata työhön

Hyvän loman aikana mieli lepää, mutta monelle palaaminen lomalta arkeen voi olla ahdistava kokemus. Moni kokee alakuloa arkeen palattuaan ja pitkältä lomalta palaaminen työhön on vaikeaa. Suomessa on omituisen pitkät kesälomat verrattuna muihin maihin. Joillakin on jopa yli kuukauden kesäloma ja arkeen palaaminen voi olla vaikeaa.

Vaikka kuinka viihtyisi työssään tai nauttisi opiskelusta, lomalta paluu vaatii uuden rytmityksen. Usein lomalla päivärytmi muotoutuu varsin erilaiseksi kuin normaalissa arjessa – valvotaan myöhään, nukutaan pitkään ja syödään milloin sattuu – ja takaisin arkirytmiin pääseminen vie aikansa.

Naiset herkempiä

Lomaltapaluuahdistuksessa on myös selviä eroja sukupuolten ja eri ikäryhmien välillä. Arkeen paluu on vaikeampaa naisille ja nuorille aikuisille. Suomalaisnaisista 40 prosenttia kokee surumielisyyttä lomalta paluun yhteydessä, kun taas miesten keskuudessa vastaava luku on 31 prosenttia. Vanhemmiten lomaltapaluuahdistus vähenee. (56–65-vuotiaista) suomalaisista vain viidenneksellä on ollut samanlaisia kokemuksia.

Etelä-Euroopassa ahdistaa enemmän

Suomalaiset ovat kansainvälisen vertailun keskitasoa lomalta paluun ahdistavuuden suhteen. Enemmän arkeen palaaminen masentaa Etelä-Eurooppalaisia. Lomalta paluu on vaikuttanut negatiivisesti yli puoleen italialaisista, espanjalaisista, ranskalaisista ja portugalilaisista. Myös englantilaisista yli puolet synkistyy arkeen paluun myötä. Töihin paluu ahdistaa vähiten kiinalaisia, joista vain 15 prosenttia kertoo tunteneensa itsensä surulliseksi lomalta palattuaan. Muut pohjoismaalaiset näyttäisivät suhtautuvan arkeen palaamiseen samoin kuin suomalaiset. Lomalta paluun on kokenut surullisena tai masentavana asiana reilu kolmannes kaikista pohjoismaalaisista.

Mikä avuksi

Kun suomalaisilta kysyttiin, miten he koettavat helpottaa arkeen paluuta loman jälkeen, vastausten joukosta nousi esiin muutamia suosikkeja. Tavallista pidempään nukkumista pidetään parhaana lääkkeenä. Moni kokee oman ajan ja rentoutumisen toimivan parhaiten. Osa irtautuu arjesta unelmoimalla olevansa takaisin lomalla, ja toiset pitävät aikaa perheen ja ystävien kanssa parhaana keinona sopeutua arkeen. Myös terveellisempien elintapojen koettiin auttavan arkeen paluussa, kuten kuntoilu ja alkoholin vähentäminen.

Katso myös

Tupakka, nuuska ja keuhkosairaudet lisäävät riskiä sairastua koronaan

Krooninen keuhkosairaus lisää riskiä sairastua koronaviruksen aiheuttamaan infektioon. Jokaisen kroonisesti keuhkosairaan olisi koronaepidemian aikana erittäin …

Yksi kommentti

  1. On se vaikeaa, kun aina ahdistaa. Ahdistaa, loma, työ, perhe, suhde ja vapaa-aika.
    Ahdistus ja masennus on nähtävästi muotia. Minua ei ahdista mikään.

Kommentoi