Uutisotsikot

Käsidesejä on myynnissä kymmenittäin – saippua on paras

Käsidesivalmisteiden määrä on koronaepidemian takia moninkertaistunut kevään aikana. Desinfioivia aineita käytetään erityisen paljon ja jotkut käyttötavat voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Desinfiointiaineet ovat kemikaaleja, jotka on tehty tappamaan haitallisia mikrobeja. Ne tappavat myös hyödylliset mikrobit. Siksi niiden käytössä on aina käytettävä harkintaa ja noudatettava käyttöohjeita.

Suurin osa markkinoilla olevista valmisteista ei ole viranomaisen tarkastamia tai lupamenettelyjen piirissä. Tällä hetkellä vain harvat valmisteet ovat lupamenettelyjen piirissä. Viranomaisen hyväksymän valmisteen tunnistaa myyntipäällykseen merkitystä lupanumerosta. Käsidesien valmistajan pitää kuitenkin tehdä valmisteesta ilmoitus Tukesin Kemidigi-rekisteriin. Myös kuluttajat voivat tarkastaa myyntinimellä Kemidigistä, löytyykö valmiste rekisteristä.

Alkoholia täytyisi olla noin 70 prosenttia

Käsidesit ovat koostumuksiltaan erilaisia – paha haju ei välttämättä tarkoita, ettei käsidesi olisi toimiva. Desit voivat sisältää erilaisia tehoaineita, kuten etanolia, isopropanolia, vetyperoksidia, peretikkahappoa, maitohappoa ja erilaisia yhdisteitä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan alkoholia täytyy olla valmisteessa noin 70 tilavuusprosenttia, jotta valmiste olisi tehokas. Tehokkuudesta vastaa valmisteen markkinoija ja sen sopivuudesta käyttötarkoitukseensa. Käsidesin tehoaineiden nimet ja pitoisuudet pitäisi löytyä tuotteen myyntipäällyksestä.

Helposti syttyviä, 70 tilavuusprosenttia etanolia sisältäviä, käsidesejä ei kannata säilyttää kipinän, avotulen tai kuumien pintojen läheisyydessä. Esimerkiksi grillinvierus tai kuuma auto eivät ole hyviä säilytyspaikkoja käsidesipullolle.

Suihkutettavat desinfiointilaitteet ovat silmänlumetta

Markkinoille on tullut laitteita, joilla sumutetaan desinfiointiainetta ihmisten päälle. Suihkutuksen tarkoituksena on desinfioida vaatteet ja kengät. Suihkutuksesta ei ole mitään hyötyä. Se on tehoton keino torjua koronaviruksen leviämistä. Myös katujen tai rakennusten ruiskuttaminen desinfiointiaineilla on tehoton keino torjua viruksia ja palvelee ainoastaan näytelmää esittäviä viranomaisia tai firmoja. Tämän tyyppinen desinfiointiaineiden käyttö voi myös aiheuttaa terveysvaaran, kuten hengitysteiden, ihon ja silmien ärsytystä.

Kodin otsonointi tai desinfiointi koronan takia on tarpeetonta

Työterveyslaitos on julkaissut siivousohjeita puhtausalan ammattilaisille ja niitä voi käyttää myös kotona. Liian vahvojen, desinfioivien aineiden käyttö voi pilata kodin kalusteiden ja pintojen materiaaleja. Toistuva puhdistus- ja desinfiointiaineiden käsittely aiheuttaa myös ihon ja hengitysteiden ärsytystä. Tilojen ja pintojen puhdistusta desinfiointiaineilla tai otsonoimalla ei pidä käyttää koronaviruksen torjuntakeinona.

Myös joissain kansanmaskeissa käytetään desinfioivia, antibakteerisia aineita. Antimikrobisten maskien väitetään tappavan virukset tai suojaavan koronavirukselta paremmin. Ei ole olemassa luotettavia testausmenetelmiä, joilla voitaisiin todistaa antimikrobisten maskien suojaavan normaalia maskia paremmin, joten viranomaiset eivät ole testanneet antibakteerisia maskeja.

Useiden käyttäjien laitteita voi pyyhkäistä desinfiointiaineella

Lelut, kännykät, kaukosäätimet ja tietokoneen näppäimet keräävät likaa ja mikrobeja. Jos niitä käyttää useampi henkilö, ne voi pyyhkiä desinfioivalla aineella käytön jälkeen. Kannattaa kuitenkin ennen pyyhkimistä varmistaa, ettei puhdistusaine pilaa laitteen pintamateriaalia. Lelujen peseminen vedellä ja pesuaineella tai pyykinpesukoneessa voi myös olla tarpeen.

Paras desinfiointiaine koronantorjuntaan kotona ja työpaikoilla on saippua ja vesi. Kädet kannattaa pestä huolellisesti vedellä ja saippualla aina, kun tulee kotiin tai työpaikalle. Julkisissa tiloissa on saatavilla käsidesivalmisteita, joiden käyttö on suositeltavaa silloin, kun vettä ja saippuaa ei ole saatavilla. Käsidesi pitää kuitenkin aina hieroa käsiin kunnolla ja antaa kuivua ennen kuin pintoihin koskee. Muuten sen käytöstä ei ole hyötyä.

Katso myös

Moottorikelkkaan on otettava liikennevakuutus

Ennen kuin moottorikelkalla lähtee liikkeelle sen tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen on oltava …