Jyrsijämyrkky voi olla vaaraksi lemmikille

Jyrsijöiden torjunta on taas ajankohtaista niiden pyrkiessä sisälle rakennuksiin. Jyrsijämyrkyt voivat aiheuttaa vahinkoa kotieläimille ja ovat vaarallisia myös jyrsijöitä syöville villieläimille.

Marraskuun kuluessa ilmoitukset kissojen myrkytyksistä ovat selvästi lisääntyneet. Myrkkyä saanut kissa alkaa oireilla noin puolen tunnin kuluttua hiiren syömisestä. Kissan ruumiinlämpö laskee ja sille tulee tasapainohäiriöitä, kramppeja ja tajuttomuutta. Sairastunut kissa täytyy pitää lämpimänä ja toimittaa eläinlääkärille.

– Kissojen myrkytystapauksissa on kyseessä ollut vapaana ulkona liikkuva kissa, joka pyydystää hiiriä. Joskus tiedetään mistä myrkky on lähtöisin, mutta yleensä ei ole tiedossa, mistä kissa on saanut myrkkyä. Tyypillinen koiran myrkytystapaus johtuu siitä, että koira on päässyt syömään myrkkyä esimerkiksi kaapista tai myrkkyä on levitetty pihalle, sanoo Tukesin ylitarkastaja Sanna Koivisto.

Kokemäen kaupungineläinlääkäri Pauliina Koponen kertoo, että yleensä jo puhelinkeskustelun perusteella voidaan epäillä alfakloraloosin aiheuttamaa myrkytystä.

– Tyypillisesti potilaalla on tasapainohäiriöitä, lisääntynyttä tuntoherkkyyttä ja lihasnykinää. Joskus kissa on vastaanotolle tuotaessa tajuton ja alilämpöinen. Potilastapauksissani omistajat eivät ole itse käyttäneet myrkkyä hiirien myrkyttämiseen, vaan kissa on todennäköisesti pyydystänyt myrkytetyn hiiren jostain kodin lähimaastoista. – Kissoja hoidetaan oireenmukaisesti, niitä nesteytetään ja vointia seurataan. Jos kissa on tajuissaan, se voidaan oksennuttaa. Oksennutetut kissat ovat oksentaneet usein sulamattoman hiiren. Vastamyrkkyä alfakloraloosille ei ole käytössä ja tämä hankaloittaa eläinten hoitamista. Onneksi suurin osa kissapotilaista on toipunut 1–3 päivän jälkeen myrkytyksestä normaaleiksi, mutta osa on jouduttu huonon ennusteen vuoksi lopettamaan, Koponen sanoo.

Jyrsijämyrkyille on vaihtoehtoja

Jyrsijämyrkkyjä ei pidä käyttää talouksissa, joissa on kissoja tai koiria. Myrkyille on olemassa vaihtoehtoja, kuten mekaaniset loukut. Niissä on myös se etu, että kuolleita hiiriä ei jää pilaantumaan rakenteisiin. Hiirien esiintymistä voi ennalta ehkäistä pitämällä paikat siistinä, tukkimalla viisi millimetriä ja sitä isommat raot sekä huolehtimalla ettei hiirille kelpaavaa ravintoa ole saatavilla.

Jyrsijämyrkyt, jotka eivät sisällä alfakloraloosia, ovat vähemmän vaarallisia kissoille ja koirille. Näille myrkyille on olemassa vastamyrkky, joten mahdollisten myrkytysten hoitaminen on helpompaa.  Jyrsijämyrkyn tehoaine on kerrottu myyntipakkauksessa.

Noudata käyttöohjeita ja varoita naapureita

Jos käytät jyrsijämyrkkyjä hiirien torjuntaan, noudata myyntipakkauksessa annettuja ohjeita. Myrkkyjä saa käyttää vain rakennuksen sisällä. Säilytä myrkyt lasten ja eläinten ulottumattomissa. Ilmoita naapurissa asuville kissojen ja koirien omistajille jyrsijämyrkyn käytöstä ja kerro lemmikkien myrkytysvaarasta. Etsi ja kerää pois kuolleet hiiret ja hävitä ne sekajätteen mukana.

Katso myös

Muutamia perusasioita jotka kesällä askarruttavat

Voiko allergikko vihtoa, taltuttaako kyypakkaus käärmeenpureman tai uhkaako virtsatietulehdus, jos uimapukua ei vaihda kuiviin vaatteisiin. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x