Extralehdet https://extralehdet.com Extralehdet Fri, 03 Apr 2020 08:17:50 +0000 fi-FI hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4 https://i0.wp.com/extralehdet.com/wp-content/uploads/2016/07/cropped-EXTRA_f.jpg?fit=32%2C32&ssl=1 Extralehdet https://extralehdet.com 32 32 128814285 Ruoan noutomyynnissä ja kuljetuksessa on huolehdittava elintarviketurvallisuudesta https://extralehdet.com/elintarviketurvallisuudesta-huolehdittava-ruoan-noutomyynnissa-ja-kuljetuksessa/ https://extralehdet.com/elintarviketurvallisuudesta-huolehdittava-ruoan-noutomyynnissa-ja-kuljetuksessa/#respond Sun, 05 Apr 2020 03:24:45 +0000 https://extralehdet.com/?p=13099 Ravintolat ja kuppilat on suljettu asiakkailta koronaviruksen leviämisen estämiseksi 4.4.2020 alkaen. Sulkeminen kestää 31.5.2020 asti. Ruokaa voidaan kuitenkin tarjota noutomyyntiin sekä toimittaa ruokaa suoraan kuluttajille tai myytäväksi kauppoihin. Ruoan myynnissä ja kuljetuksessa on huolehdittava elintarvikkeiden turvallisuudesta ja kuluttajan riittävästä tiedonsaannista. Ravintolasta noudettaessa kuluttaja saa kysyessään tiedot tuotteen sisällöstä, allergeeneista sekä säilytysohjeista. Jos ruoka kuljetetaan ravintolasta …

The post Ruoan noutomyynnissä ja kuljetuksessa on huolehdittava elintarviketurvallisuudesta appeared first on Extralehdet.

]]>
Ravintolat ja kuppilat on suljettu asiakkailta koronaviruksen leviämisen estämiseksi 4.4.2020 alkaen. Sulkeminen kestää 31.5.2020 asti. Ruokaa voidaan kuitenkin tarjota noutomyyntiin sekä toimittaa ruokaa suoraan kuluttajille tai myytäväksi kauppoihin. Ruoan myynnissä ja kuljetuksessa on huolehdittava elintarvikkeiden turvallisuudesta ja kuluttajan riittävästä tiedonsaannista.

Ravintolasta noudettaessa kuluttaja saa kysyessään tiedot tuotteen sisällöstä, allergeeneista sekä säilytysohjeista. Jos ruoka kuljetetaan ravintolasta ulosmyyntiin kylmänä, ruoka on jäähdytettävä ravintolassa neljässä tunnissa +6 asteeseen ja kylmäketjun on säilyttävä kuluttajalle asti. Jos ruoka toimitetaan kuumana, pitää ruoan lämpötilan pysyä kuluttajalle asti koko ajan vähintään +60 asteessa. Tuotteet on käytettävä 1–2 päivän sisällä.

Kun ruoka toimitetaan kauppaan myytäväksi valmiiksi pakattuina annoksina ja myyntiaika on lyhyt, kuluttaja saa elintarviketiedot kaupassa joko kirjallisesti tai suullisesti. Jos tiedot annetaan yksinomaan suullisesti, pakkauksissa suositellaan mainittavaksi ainakin elintarvikkeen nimi, viimeinen käyttöpäivä ja säilytysohje. Muut tiedot ovat saatavissa kaupan henkilökunnalta.

Hygieniasta huolehdittava

Elintarvikkeiden tuotannossa, myynnissä ja tarjoilussa on aina noudatettava hyvää elintarvikehygieniaa, jolla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus. Asioitaessa on muistettava ylläpitää turvaväliä muihin henkilöihin. Huolellinen ja riittävän usein tapahtuva käsienpesu vedellä ja saippualla on elintarvikehuoneistossa työskennellessä ja asioidessa erityisen tärkeää. Koskettelua kasvojen alueelle tulee välttää ja pestä kädet myös aina yskimisen, aivastamisen tai niistämisen jälkeen.

Ruokavirasto päivittää ajankohtaista ja tarkentavaa ohjeistusta koronatilanteessa verkkosivustolle osoitteeseen ruokavirasto.fi/korona.

The post Ruoan noutomyynnissä ja kuljetuksessa on huolehdittava elintarviketurvallisuudesta appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/elintarviketurvallisuudesta-huolehdittava-ruoan-noutomyynnissa-ja-kuljetuksessa/feed/ 0 13099
Talousahdinkoon joutuneiden asemaa helpotetaan https://extralehdet.com/talousahdinkoon-joutuneiden-asemaa-helpotetaan/ https://extralehdet.com/talousahdinkoon-joutuneiden-asemaa-helpotetaan/#respond Sat, 04 Apr 2020 03:19:43 +0000 https://extralehdet.com/?p=13095 Oikeusministeriö valmistelee useita hallituksen esityksiä, joilla helpotetaan koronavirusepidemian takia taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden tilannetta. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, että tarpeettomat konkurssit vältetään ja kuluttajaluottojen korkoja kohtuullistetaan. Samalla halutaan varmistaa, että yhtiöt ja yhteisöt pystyvät järjestämään sääntömääräiset kokouksensa poikkeustilanteessa tavalla, joka ei riko kokoontumisrajoituksia. Suunnitteilla olevat toimet ovat määräaikaisia. Työn alla on myös hallituksen esitys, jolla puolitetaan …

The post Talousahdinkoon joutuneiden asemaa helpotetaan appeared first on Extralehdet.

]]>
Oikeusministeriö valmistelee useita hallituksen esityksiä, joilla helpotetaan koronavirusepidemian takia taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden tilannetta. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, että tarpeettomat konkurssit vältetään ja kuluttajaluottojen korkoja kohtuullistetaan.

Samalla halutaan varmistaa, että yhtiöt ja yhteisöt pystyvät järjestämään sääntömääräiset kokouksensa poikkeustilanteessa tavalla, joka ei riko kokoontumisrajoituksia. Suunnitteilla olevat toimet ovat määräaikaisia.

Työn alla on myös hallituksen esitys, jolla puolitetaan pikavippien enimmäiskorko nykyisestä 20 prosentista 10 prosenttiin. Myös pikavippien suoramarkkinointi kielletään.

– Suomalaiset ovat nyt uuden edessä oman taloudenpitonsa kanssa, ja moni joutuu pakon edessä kääntymään luotottajien puoleen pärjätäkseen arjessa. Haluamme helpottaa ihmisten elämää poikkeusoloissa varmistamalla, että kuluttajaluottojen korot ovat nyt kohtuullisemmat. Lisäksi luottojen aggressiivista markkinointia on syytä suitsia tässä tilanteessa, toteaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Myös ulosottovelallisen asemaan on tulossa helpotusta. Valmisteilla on hallituksen esitys, jolla varmistetaan, että ulosottolakia sovelletaan nykyistä joustavammin.

– Haluamme varmistaa, että velkojien kynnys ottaa joustot käyttöön on mahdollisimman alhaalla. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi lyhennysvapaita kuukausia tai maksuaikojen myöhentämisiä.

– Kannustan kaikkia julkisyhteisöjä tekemään maksusopimuksia uusista saatavista, jotta niitä ei ryhdyttäisi perimään ulosoton kautta. On erittäin tärkeää, ettei kriisistä aiheudu turhia nopeita konkursseja, ministeri Henriksson sanoo.

Pienten ja keskisuurten yritysten aseman helpottamiseksi oikeusministeriössä on myös käynnistetty pikaisella aikataululla perintälain tilapäinen muutos, jolla kuluttajasaatavien perintäkulujen enimmäismääriä sovellettaisiin myös yrityssaatavien perintään, kun velallisyritys on pk-yritys.

Yhtiökokousten lykkäys ja etäosallistuminen sallitaan

Oikeusministeriössä valmistellaan yhteisölainsäädäntöön muutosta, jolla yhtiökokoukset ja muut sääntömääräiset kokoukset voidaan järjestää, vaikka hallitus on rajoittanut kokoontumisia koronavirustilanteen vuoksi. Lakimuutoksella sallitaan yksiselitteisesti kokouksien lykkääminen määräajan yli. Kokousten järjestämistä myös helpotetaan etäosallistumisen ja valtuutusten avulla.

Lisäksi oikeusministeriö kertoi jo aiemmin valmistelevansa hallituksen esitystä, jolla rajoitetaan velkojan oikeutta hakea yritys konkurssiin. Ministeriö myös selvittää keinoja varmistaa, että yrityssaneerausmenettelyyn pääsee riittävän helposti.

Hallituksen esitykset annetaan lähiviikkoina. Muutosten on tarkoitus olla voimassa tämän vuoden loppuun asti.

The post Talousahdinkoon joutuneiden asemaa helpotetaan appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/talousahdinkoon-joutuneiden-asemaa-helpotetaan/feed/ 0 13095
Verkkokaupoista ostaessa kannattaa olla tarkkana https://extralehdet.com/verkossa-ostamisessa-kannattaa-olla-tarkkana/ https://extralehdet.com/verkossa-ostamisessa-kannattaa-olla-tarkkana/#respond Fri, 03 Apr 2020 03:06:04 +0000 https://extralehdet.com/?p=13057 Kyberturvallisuuskeskus on varoittanut korona-aiheisten huijausten levinneen myös Suomeen. Myös valelaskuja on taas enemmän liikkeellä. Huijarit lähettävät niitä myös sähköpostitse. Viesteissä voidaan vaatia vastaanottajaa maksamaan tuotteesta tai palvelusta, jota ei ole tilattu. Lakimies Maria Ojala hoitaa työssään monipuolisesti tavaramerkkien suojaukseen ja puolustukseen liittyviä toimeksiantoja sekä tekee yhteistyötä myös Suomen tullin kanssa. Hän kertoo, mihin asioihin kannattaa …

The post Verkkokaupoista ostaessa kannattaa olla tarkkana appeared first on Extralehdet.

]]>
Kyberturvallisuuskeskus on varoittanut korona-aiheisten huijausten levinneen myös Suomeen. Myös valelaskuja on taas enemmän liikkeellä. Huijarit lähettävät niitä myös sähköpostitse. Viesteissä voidaan vaatia vastaanottajaa maksamaan tuotteesta tai palvelusta, jota ei ole tilattu.

Lakimies Maria Ojala hoitaa työssään monipuolisesti tavaramerkkien suojaukseen ja puolustukseen liittyviä toimeksiantoja sekä tekee yhteistyötä myös Suomen tullin kanssa. Hän kertoo, mihin asioihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota verkko-ostoksilla.

– Koronan aikana turvallisuuteen on kiinnitettävä korostetusti huomiota. Esimerkiksi väärennettyjä hengityssuojaimia on nyt runsaasti liikkeellä, kertoo Ojala.

Käy sivujen ulkoasu läpi ennen ostopäätöstä. Onko sivulla kirjoitusvirheitä ja löytyvätkö myyjän yhteystiedot helposti vai ovatko tiedot puutteelliset. Jos sivulta löytyy vain sähköpostiosoite tai postilokero, mieti kahdesti ennen kuin teet tilauksen. Onko sivu luotettavan oloinen ja onko tuotteesta sekä toimitus- ja maksuehdoista kattavat tiedot. Jos olet yhtään epävarma verkkokaupan turvallisuudesta, selvitä, onko muilla ostajilla kokemusta kyseisestä paikasta. Onko sivulla julkaistu käyttäjien arvioita verkkokaupasta ja ovatko arviot hyviä ja luotettavan oloisia.

Silmäile hintaa kriittisesti

Ole varuillasi, jos merkkituotteen hinta on liian hyvä ollakseen totta. Kyse voi olla tuoteväärennöksestä. Esimerkiksi väärennetty merkkikosmetiikka saattaa sisältää mitä tahansa ja aiheuttaa pahimmillaan allergisen reaktion tai muita vakavia terveyshaittoja.

Väärennöksiä myydään myös hinnalla, joka on hyvin lähellä alkuperäisen tuotteen hintaa. Näin ostajaa koetetaan harhauttaa uskomaan, että tuote on aito.

Verkkokaupasta tulisi löytyä selkeästi tuotteen kokonaishinta veroineen ja toimituskuluineen. Verkkokaupassa EU:n alueella ostajalla on 14 vuorokauden peruutusaika. Sivuilta on löydyttävä selkeät tiedot ostajan peruutusoikeuksista tai niiden puuttumisesta.

Tuotemerkinnät ja pakkaus kertovat paljon

Käy läpi tuotteen merkinnät ja varmista, että tuotetiedot ja tuotteen ominaisuudet ovat näkyvillä. Onhan tuotteella takuu?

Tarkista myös logon kirjoitusasu. Tuoteväärennöksessä yksi kirjain voi olla erilainen kuin aidossa tuotteessa. Verkkokauppaostoksen tuotteen ja pakkauksen laatua saattaa olla hankala tutkia, koska tuotteen kuvassa voi olla aito tuote, mutta tilaaja saakin postissa jotain aivan muuta. Siksi kannattaa asioida vain luotettavassa verkkokaupassa.

Ulkonäkö voi pettää

Esimerkiksi lasten lelu voi ulkoisesti muistuttaa lähes identtisesti aidon brändin tuotetta, mutta EU:n ulkopuolelta edullisesti tilatun tuotteen laatu voi olla huono. Tuotteessa saattaa olla myrkyllisiä ainesosia. Tuoteväärennöksillä ei myöskään ole takuuta. Jos tuotteen alkuperästä tai sen aitoudesta jää epäilyksiä, jätä tuote tilaamatta. Tulli voi myös pysäyttää ostoksesi maahantulon, jos se epäilee sitä väärennökseksi.

EU:n ulkopuoliset ostokset on tullattava

Posti tai kuljetusyritys lähettää ilmoituksen, jos nettiostos täytyy tullata. Olet itse vastuussa tullauksesta. Tullauksen voi hoitaa kolmella tavalla: käyttämällä netissä tullauspalvelua, ostamalla Postin tai kuljetusyrityksen tullauspalvelun tai tullaamalla lähetyksen tullitoimipaikassa.

Euroopan unionin ulkopuolelta toimitetut lähetykset on useimmiten tullattava, ja niistä on maksettava mahdollinen tullimaksu ja arvonlisävero. Jos lähetys toimitetaan EU:n alueelta, on myös tärkeää tietää, onko tavara valmistettu EU:ssa tai jo tullattu siellä, vai pitääkö ostajan huolehtia lähetyksen tullauksesta. Jos asiasta ei ole tietoa verkkokaupan nettisivuilla, selvitä asia verkkokaupan myyjältä.

Milloin arvonlisävero ja tulli täytyy maksaa

EU:n ulkopuolelta tilatuista tuotteista täytyy maksaa arvonlisävero, jos lähetyksen tavaroiden arvo ilman kuljetuskustannuksia on yli 22 euroa. Jos tuotteen tai tuotteiden arvo on siis 22–150 euroa, ostoksista täytyy maksaa arvonlisävero mutta ei tullia. Lähetyksestä on kuitenkin tehtävä tulliselvitys. Yli 150 euroa maksavasta tuotteesta tai tuotteista täytyy tehdä tulliselvitys ja lisäksi maksaa arvonlisävero ja tulli.

Luottokortilla on turvallista maksaa

Verkkokaupassa tuote maksetaan useimmiten tilauksen yhteydessä. Tarjolla voi olla erilaisia maksuvaihtoehtoja. Turvallisinta on maksaa ostokset luottokortilla. Luottokorttiyhtiöltä voi vaatia maksunpalautusta kuluttajansuojalakiin vedoten, mikäli tavaraa ei toimiteta tai se on virheellinen.

Ennen lopullista ostopäätöstä kannattaa tarkistaa myös maksamisen suojaus: maksaminen on turvallista ainoastaan, jos verkko-osoitteen alussa lukee http:n sijasta https ja sivulla on lukkosymboli. Älä myöskään anna koskaan luottokorttisi tietoja puhelimitse tai sähköpostilla.

Vastuullinen verkkokauppa tai mikään muukaan taho ei kysy käyttäjältä salasanoja tai pankkitunnuksia puhelimitse tai sähköpostilla. Älä vastaa viesteihin, joissa sellaisia kysytään tai tarjotaan.

Kun kaupat on tehty, pidä tallessa tekemäsi tilaus ja siitä saamasi tilausvahvistus, toimitusehdot ja tuotteen kuvaus tai mainos. Dokumenttien olemassaolo auttaa mahdollisten myöhemmin ilmaantuvien ongelmatilanteiden selvittämistä.

The post Verkkokaupoista ostaessa kannattaa olla tarkkana appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/verkossa-ostamisessa-kannattaa-olla-tarkkana/feed/ 0 13057
Valtiolla työskentelevien kuukausipalkkaisten mediaaniansio 3 717 euroa https://extralehdet.com/valtiolla-tyoskentelevien-kuukausipalkkaisten-mediaaniansio-3-717-euroa/ https://extralehdet.com/valtiolla-tyoskentelevien-kuukausipalkkaisten-mediaaniansio-3-717-euroa/#respond Thu, 02 Apr 2020 03:02:17 +0000 https://extralehdet.com/?p=13079 Valtiolla työskentelevien kokoaikaisten palkansaajien säännöllisen työajan ansion mediaani oli 3 717 euroa kuukaudessa vuonna 2019. Säännöllisen työajan ansion keskiarvo oli 3 997 euroa, joka sisältää tehtäväkohtaisen palkan ja henkilökohtaisten lisien lisäksi työaikalisät ja luontoisedut, mutta ei ylityöpalkkoja, lomarahoja tai tulospalkkioita, selviää Tilastokeskuksen tiedoista. Kaksi koulutusalaa nousevat selkeästi yleisimmiksi kattaen noin puolet valtion henkilöstöstä. Kaupan, hallinnon …

The post Valtiolla työskentelevien kuukausipalkkaisten mediaaniansio 3 717 euroa appeared first on Extralehdet.

]]>
Valtiolla työskentelevien kokoaikaisten palkansaajien säännöllisen työajan ansion mediaani oli 3 717 euroa kuukaudessa vuonna 2019. Säännöllisen työajan ansion keskiarvo oli 3 997 euroa, joka sisältää tehtäväkohtaisen palkan ja henkilökohtaisten lisien lisäksi työaikalisät ja luontoisedut, mutta ei ylityöpalkkoja, lomarahoja tai tulospalkkioita, selviää Tilastokeskuksen tiedoista.

Kaksi koulutusalaa nousevat selkeästi yleisimmiksi kattaen noin puolet valtion henkilöstöstä. Kaupan, hallinnon ja oikeustieteen koulutusalalta valmistuneita työskenteli valtiolla reilut 21 000 henkilöä ja palvelualan koulutustaustan omaavia lähes 16 000. Henkilömäärissä on mukana valtiolla Suomessa työskentelevät koko- ja osa-aikaiset henkilöt. Lukumäärissä ei ole mukana ulkomailla työskenteleviä, eikä harjoittelijoita.

Kaupan, hallinnon ja oikeustieteen alan koulutuksen omaavat ovat valtiosektorilla useimmiten valmistuneet ylemmältä tai alemmalta korkeakouluasteelta tai alimmalta korkea-asteelta. Kaupan, hallinnon ja oikeustieteen alan ylemmän korkeakouluasteen suorittaneiden säännöllisen työajan mediaaniansio oli 5 126 euroa. Alemman korkeakouluasteen tutkinnon suorittaneilla säännöllisen työajan ansion mediaani oli 3 034 euroa ja alimman korkea-asteen suorittaneilla 3 055 euroa. Erikoisammattikoulutusasteen tutkinnon suorittaneita työskenteli valtiolla vielä vähän, mutta heidän keskimääräiset säännölliset mediaaniansionsa olivat 3 589 euroa vuonna 2019. Tyypillisiä ammatteja erikoisammattikoulutusasteen tutkinnon suorittaneilla olivat mm. verosihteerit, asiantuntijat (erityisesti työ- ja elinkeinotoimistoissa), ylitarkastajat sekä käräjäsihteerit ja -tuomarit. Korkeimpiin säännöllisen työajan ansioihin pääsivät yhteiskunnallisen ja luonnontieteellisen koulutustaustan omaavat valtion työntekijät.

Valtiolla työskentelevistä palvelualalta valmistuneista noin puolella oli toisen asteen tutkinto. Muilla palvelualalta valmistuneista oli korkeamman asteen tutkinto, pääasiassa alimmalta korkea-asteelta tai ylemmältä tai alemmalta korkeakouluasteelta.

Palvelualan toisen asteen tutkinnon suorittaneiden säännöllisen työajan mediaaniansio oli 3 470 euroa kuukaudessa. Ylemmän korkeakouluasteen suorittaneiden säännöllisen työajan mediaaniansio oli 5 357 euroa kuukaudessa. Alemman korkeakouluasteen tutkinnon suorittaneilla säännöllisen työajan mediaaniansio oli 3 544 euroa vuonna 2019 ja alimman korkea-asteen suorittaneilla 4 336 euroa. Tyypilliset työtehtävät liittyvät turvallisuusalan ammatteihin kuten vanhempi konstaapeli, vanhempi rikoskonstaapeli ja rajavartija. Näissä ammateissa toimivat olivat pääasiassa toisen asteen tutkinnon suorittaneita.

Eläköitymisellä ei ole vaikutusta valtion työntekijöiden kokonaismäärään

Eläköitymistä valtiolla tapahtuu kuten muillakin sektoreilla, mutta viime vuosina valtion koko- ja osa-aikaisten työntekijöiden määrä on pysynyt kutakuinkin ennallaan ja vuosina 2018-2019 työntekijöiden määrä on ollut pienoisessa nousussa. Vuonna 2019 valtiolla oli yhteensä reilut 74 000 Suomessa työskentelevää koko- tai osa-aikaista palkansaajaa.

Vuosina 2017-2018 valmistuneita koko- tai osa-aikaisia palkansaajia työskenteli valtiosektorilla yli 5 800 henkilöä vuonna 2019. Yleisimpiä tutkintoja vastavalmistuneiden (vuosina 2017-2018 valmistuneet) osalta olivat poliisin AMK-tutkinto, tradenomin AMK-tutkinto ja oikeustieteen maisterin tutkinto. Myös sotatieteiden kandidaatti ja maisteri olivat viime vuosien yleisimpiä vastavalmistuneiden tutkintoja valtiolla. Vuosina 2017-2018 valmistuneet AMK-tradenomit työskentelivät mm. verosihteerin, käräjäsihteerin tai perintäsihteerin ammateissa. Myös työ- ja elinkeinotoimistojen asiantuntijatehtäviin on työllistynyt viime vuosina valmistuneita AMK-tradenomeja. Vuosina 2017-2018 oikeustieteen maisterin tutkinnon suorittaneet työskentelivät useimmiten lakimiehinä, käräjänotaareina tai ylitarkastajina.

Vuoden 1988 jälkeen ja ennen vuotta 2012 valmistuneilla valtion työntekijöillä säännöllisen työajan mediaaniansiot olivat keskimääräistä suuremmat. Erityisesti 1990-luvulla valmistuneet ansaitsivat keskimääräistä enemmän. Vuonna 2019 yleisimmät ammatit vuosina 1994-1999 valmistuneilla, joiden säännöllisen työajan mediaaniansio ylitti valtion säännöllisen työajan mediaaniansion, olivat mm. ylitarkastaja, erityisasiantuntija sekä poliisin ammateista vanhempi konstaapeli, rikoskonstaapeli ja ylikonstaapeli.

Säännöllisen työajan mediaaniansiot 1970-luvulla valmistuneilla olivat tyypillisesti alle koko valtion säännöllisen ansion mediaanin. Tässä ryhmässä yleisimpiä ammatteja olivat mm. verosihteeri, käräjäsihteeri, toimistosihteeri, asiantuntija ja tarkastaja. Vastaavasti viime vuosina 2012-2018 valmistuneiden yleisimpiä ammatteja, joiden säännöllisen työajan mediaaniansiot olivat alle valtion keskimääräisen säännöllisen työajan mediaaniansion, olivat mm. asiantuntija, verosihteeri, vanhempi konstaapeli ja rajavartija.

The post Valtiolla työskentelevien kuukausipalkkaisten mediaaniansio 3 717 euroa appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/valtiolla-tyoskentelevien-kuukausipalkkaisten-mediaaniansio-3-717-euroa/feed/ 0 13079
Sosiaali- ja terveysministeriö linjasi henkilönsuojainten vaatimuksia koronavirustilanteen aikana https://extralehdet.com/sosiaali-ja-terveysministerio-linjasi-henkilonsuojainten-vaatimuksia-koronavirustilanteen-aikana/ https://extralehdet.com/sosiaali-ja-terveysministerio-linjasi-henkilonsuojainten-vaatimuksia-koronavirustilanteen-aikana/#respond Wed, 01 Apr 2020 05:16:00 +0000 https://extralehdet.com/?p=13062 Euroopan komissio on antanut suosituksen, jonka mukaan markkinavalvontaviranomaiset voivat sallia henkilönsuojainten myymisen, vaikka vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyjä ei ole saatettu päätökseen eikä CE-merkintää ole kiinnitetty. Suojaimen on täytettävä EU:n suojainasetuksen terveys- ja turvallisuusvaatimukset. Suojainten on siis oltava turvalliset käyttää ja suojattava tarkoitetulla tavalla. Sosiaali- ja terveysministeriö on työssä käytettävien henkilönsuojainten kieltopäätöksiä tekevä markkinavalvontaviranomainen. Komission suositus edellyttää, että …

The post Sosiaali- ja terveysministeriö linjasi henkilönsuojainten vaatimuksia koronavirustilanteen aikana appeared first on Extralehdet.

]]>
Euroopan komissio on antanut suosituksen, jonka mukaan markkinavalvontaviranomaiset voivat sallia henkilönsuojainten myymisen, vaikka vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyjä ei ole saatettu päätökseen eikä CE-merkintää ole kiinnitetty.

Suojaimen on täytettävä EU:n suojainasetuksen terveys- ja turvallisuusvaatimukset. Suojainten on siis oltava turvalliset käyttää ja suojattava tarkoitetulla tavalla.

Sosiaali- ja terveysministeriö on työssä käytettävien henkilönsuojainten kieltopäätöksiä tekevä markkinavalvontaviranomainen. Komission suositus edellyttää, että markkinavalvontaviranomaisten on varmistettava henkilönsuojaimen turvallisuus.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt komission suosituksen perusteella henkilönsuojaimia koskevan linjauksen, joka on voimassa vain koronaepidemian ajan.

Linjaus koronavirussuojien myynnistä

The post Sosiaali- ja terveysministeriö linjasi henkilönsuojainten vaatimuksia koronavirustilanteen aikana appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/sosiaali-ja-terveysministerio-linjasi-henkilonsuojainten-vaatimuksia-koronavirustilanteen-aikana/feed/ 0 13062
Yksinyrittäjille avataan harkinnanvarainen toimintatuen haku https://extralehdet.com/yksinyrittajille-avataan-harkinnanvarainen-toimintatuen-haku/ https://extralehdet.com/yksinyrittajille-avataan-harkinnanvarainen-toimintatuen-haku/#respond Wed, 01 Apr 2020 03:14:12 +0000 https://extralehdet.com/?p=13067 Yksinyrittäjät voivat hakea piakkoin tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Haku tapahtuu yrityksen sijaintikunnasta. Harkinnanvaraista tukea voidaan myöntää 2 000 euroa yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Avustuksen myöntämisen ehtona on yksinyrittäjän osoittama merkittävä heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen takia 31.12.2019 jälkeen. Tukea ei voi myöntää, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä, eikä verovelkaisille. …

The post Yksinyrittäjille avataan harkinnanvarainen toimintatuen haku appeared first on Extralehdet.

]]>
Yksinyrittäjät voivat hakea piakkoin tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Haku tapahtuu yrityksen sijaintikunnasta. Harkinnanvaraista tukea voidaan myöntää 2 000 euroa yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen.

Avustuksen myöntämisen ehtona on yksinyrittäjän osoittama merkittävä heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen takia 31.12.2019 jälkeen. Tukea ei voi myöntää, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä, eikä verovelkaisille.

Avustusta voidaan myöntää 1.3.2020–31.8.2020 välillä aiheutuneisiin kustannuksiin. Jos yksinyrittäjä on hakenut tukea kunnista, se otetaan myöhemmin huomioon haettaessa työttömyysturvaa.

Yksinyrittäjille myönnettävissä oleva tukisumma määritellään kuntakohtaisesti sen mukaan, kuinka paljon kunnassa on yksinyrittäjiä. Kunnan käytettävissä oleva rahoitus on laskennallinen osuus valtion myöntämästä sadasta miljoonasta eurosta.

Haku pyritään avaamaan kunnissa mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään kahden viikon kuluessa. Kunnat tiedottavat tuen avautumisesta. Kunnille laaditaan tuen myöntämiseen käytännönläheiset ohjeet sekä valmis hakulomakepohja.

Avustuksen ehtona heikentynyt taloudellinen tilanne

Tukea voi hakea yksin taloudellista toimintaa harjoittava Suomessa toimiva päätoiminen yrittäjä, riippumatta toiminnan oikeudellisesta muodosta ja rahoitustavasta. Yksinyrittäjäksi määritellään yrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa.

Yrityksessä saattaa olla useita yrittäjäasemassa olevia henkilöitä, jotka eivät ole palkansaajan asemassa eli työsuhteessa, mutta ei välttämättä yhtään työsuhteista henkilöä. Nämä usean yrittäjän yritykset kuuluvat ELY-keskusten tai Business Finlandin palveluiden piiriin, joihin voi tehdä hakemuksen anoakseen kehitysrahoitusta tai lainaa. Hakea voivat osakeyhtiöt sekä kommandiittiyhtiöt, avoimet yhtiöt ja osuuskunnat, jotka työllistävät henkilöitä työsuhteessa. Hakeminen ei tarkoita, että rahaa myönnettäisiin.

ELY-keskusten rahoitus yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa
Business Finland: Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa

The post Yksinyrittäjille avataan harkinnanvarainen toimintatuen haku appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/yksinyrittajille-avataan-harkinnanvarainen-toimintatuen-haku/feed/ 0 13067
Tupakka, nuuska ja keuhkosairaudet lisäävät riskiä sairastua koronaan https://extralehdet.com/tupakka-nuuska-ja-keuhkosairaudet-lisaavat-riskia-sairastua-koronaan/ https://extralehdet.com/tupakka-nuuska-ja-keuhkosairaudet-lisaavat-riskia-sairastua-koronaan/#respond Tue, 31 Mar 2020 03:30:17 +0000 https://extralehdet.com/?p=13018 Krooninen keuhkosairaus lisää riskiä sairastua koronaviruksen aiheuttamaan infektioon. Jokaisen kroonisesti keuhkosairaan olisi koronaepidemian aikana erittäin tärkeää huolehtia keuhkosairaudestaan mahdollisimman hyvin ja käyttää lääkkeitä kuten ne on määrätty. Jos hoidossa on epäselvyyttä, tulee olla yhteydessä hoitavaan tahoon. Mikäli on saanut ohjeet limantyhjennyksiin tai vastaaviin ei-lääkkeellisiin hoitokeinoihin, on hyvä ottaa keinot nyt käyttöön, jos niistä ei ole …

The post Tupakka, nuuska ja keuhkosairaudet lisäävät riskiä sairastua koronaan appeared first on Extralehdet.

]]>
Krooninen keuhkosairaus lisää riskiä sairastua koronaviruksen aiheuttamaan infektioon. Jokaisen kroonisesti keuhkosairaan olisi koronaepidemian aikana erittäin tärkeää huolehtia keuhkosairaudestaan mahdollisimman hyvin ja käyttää lääkkeitä kuten ne on määrätty.

Jos hoidossa on epäselvyyttä, tulee olla yhteydessä hoitavaan tahoon. Mikäli on saanut ohjeet limantyhjennyksiin tai vastaaviin ei-lääkkeellisiin hoitokeinoihin, on hyvä ottaa keinot nyt käyttöön, jos niistä ei ole vielä muodostunut rutiinia.

– Liikunta hoitaa niin keuhkoja kuin ihmistä kokonaisvaltaisesti, joten kotijumppa ja yleisten rajoitusten mukainen ulkoliikunta on myös hyödyksi, sanoo asiantuntijaylilääkäri Tuuli Heinikari Keuhkoterveysjärjestö Filhasta.

Astma ja allergia – mitä tulee huomioida

Astmaatikon on koronavirusepidemian aikana erityisen tärkeää huolehtia astman hyvästä tasapainosta ja astmalääkityksen säännöllisestä käytöstä lääkärin määräyksen mukaan. Astmaatikon ei tule omin päin tauottaa säännöllistä astmalääkitystään. On syytä käydä läpi omahoito-ohjeet ja lisätä tarvittaessa hoitavaa lääkitystä. Avaava oirelääke on myös hyvä olla aina saatavilla ja myös astman ei-lääkkeelliseen hoitoon on hyvä panostaa.

Siitepölykausi on taas alkanut, joka osaltaan voi vaikuttaa astmaatikon oireiluun. Jo nyt osa allergikoista voi saada oireita. Mahdollisimman hyvä yleisvointi on hyvä lähtökohta, jos sattuu sairastumaan koronavirukseen.

Allergikko voi varautua siitepölykauteen hankkimalla allergialääkkeet valmiiksi kotiinsa. Nyt on oikea aika aloittaa kortisonia sisältävän nenäsuihkeen päivittäinen käyttö. Nenä kannattaa myös huuhdella esimerkiksi nenäkannulla joka päivä. Tällöin nenälääkkeet imeytyvät paremmin nenän limakalvoilta. On hyvä varautua siitepölykauteen ostamalla valmiiksi antihistamiinia ja silmätipoilla, mikäli niitä oireisiin tarvitsee.

Tupakoitsijalla on kohonnut riski sairastua

Tupakointi on virusinfektioiden riskitekijä, myös uuden COVID-19 -viruksen. Se lisää riskiä sairastua, hidastaa taudista paranemista ja todennäköisesti lisää myös pysyvien jälkien muodostumista.

Erityisen vaikea tilanne tupakoitsijan kannalta on, jos keuhkoissa on jo tupakoinnin aiheuttamia vaurioita ja vielä altistuu koronavirukselle. Olisi tärkeää lopettaa tupakointi ja huolehtia mahdollisen keuhkosairauden lääkityksestä ja tarvittaessa sen tehostamisesta.

Nuuskaajan käsien kautta tartuntariski lisääntyy

Nuuskaaja vie sormet suuhun useita kertoja päivässä nuuskapussia suuhun laittaessaan ja suusta pois ottaessaan. Erityisesti koronavirusepidemian aikana tulee huolehtia käsien pesusta ennen ja jälkeen nuuskapussien käsittelyn, ettei sairastuta itseään tai muita.

The post Tupakka, nuuska ja keuhkosairaudet lisäävät riskiä sairastua koronaan appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/tupakka-nuuska-ja-keuhkosairaudet-lisaavat-riskia-sairastua-koronaan/feed/ 0 13018
Uusi vasta-ainelääke parantaa suonten toimintaa valtimonkovettumataudissa https://extralehdet.com/uusi-vasta-ainelaake-parantaa-suonten-toimintaa-valtimonkovettumataudissa/ https://extralehdet.com/uusi-vasta-ainelaake-parantaa-suonten-toimintaa-valtimonkovettumataudissa/#respond Mon, 30 Mar 2020 03:09:17 +0000 https://extralehdet.com/?p=13033 Tuore tutkimus paljastaa vasta-ainehoidon parantavan sepelvaltimoiden toimintaa ja hillitsevän valtimoiden haitallista tulehdusta valtimonkovettumataudissa. Tutkimuksessa lääkettä annettiin hiirille. Valtimonkovettumataudissa verenkierron LDL-kolesterolia alkaa kertyä valtimon seinämään, mikä houkuttelee paikalle tulehdussoluja. Tulehdus kiihdyttää taudin etenemistä ja rasvapesäkkeiden eli plakkien muodostumista. Valtimon seinämässä LDL-kolesteroli muokkautuu kemiallisesti hapettuneeseen muotoon, minkä yhteydessä sen pinnalle ilmestyy fosforyylikoliini-molekyyli. Fosforyylikoliini-pintamolekyyli on vaarasignaali hapettuneissa LDL-kolesterolipartikkeleissa. …

The post Uusi vasta-ainelääke parantaa suonten toimintaa valtimonkovettumataudissa appeared first on Extralehdet.

]]>
Tuore tutkimus paljastaa vasta-ainehoidon parantavan sepelvaltimoiden toimintaa ja hillitsevän valtimoiden haitallista tulehdusta valtimonkovettumataudissa. Tutkimuksessa lääkettä annettiin hiirille.

Valtimonkovettumataudissa verenkierron LDL-kolesterolia alkaa kertyä valtimon seinämään, mikä houkuttelee paikalle tulehdussoluja. Tulehdus kiihdyttää taudin etenemistä ja rasvapesäkkeiden eli plakkien muodostumista. Valtimon seinämässä LDL-kolesteroli muokkautuu kemiallisesti hapettuneeseen muotoon, minkä yhteydessä sen pinnalle ilmestyy fosforyylikoliini-molekyyli.

Fosforyylikoliini-pintamolekyyli on vaarasignaali hapettuneissa LDL-kolesterolipartikkeleissa. Elimistön puolustusjärjestelmä tunnistaa vaarasignaalin vasta-aineiden avulla ja pyrkii poistamaan haitalliset kolesterolipartikkelit. Osalla ihmisistä elimistön oma vasta-ainetuotanto fosforyylikoliinia kohtaan on kuitenkin heikentynyt, mikä voi lisätä valtimonkovettumataudin riskiä.

Ruotsalainen lääkeyhtiö Athera Biotechnologies on kehittänyt vasta-ainehoidon, joka tunnistaa fosforyylikoliini-vaarasignaalin. Lääkkeen on tarkoitus matkia elimistön omaa vasta-ainetta. Turun Valtakunnallinen PET-keskus selvitti, miten uusi vasta-ainelääke vaikuttaa valtimoiden toimintaan ja tulehdukseen.

– Tutkimuksessa annoimme lääkettä hiirille, joilla oli perinnöllisesti korkea veren kolesterolitaso ja valtimonkovettumatauti. Kuuden viikon hoidon jälkeen hiirten sepelvaltimoiden toiminta oli parantunut ja valtimoiden seinämän tulehdus laantunut, kertoo tohtorikoulutettava Mia Ståhle.

Sydänkuvantamismenetelmät paljastivat lääkkeen tehon

Tutkimuksen erityispiirteenä oli se, että lääkkeen vaikutuksia seurattiin sydänkuvantamismenetelmien avulla. Samoja tekniikoita voidaan käyttää sekä hiirillä että ihmisillä.

– Käytimme sydämen ultraäänikuvaustekniikkaa, jolla mittasimme hiirten sepelvaltimoiden verenvirtausnopeutta rasituksen aikana. Vasta-ainehoidon jälkeen hiirten sepelvaltimovirtaus oli parantunut, mikä on merkki sepelvaltimoiden kyvystä laajentua paremmin. Soluviljelyolosuhteissa pystyimme osoittamaan, että vasta-ainelääke lisää valtimon pintasolujen typpioksidin tuotantoa, kertoo tutkimusta johtanut apulaisprofessori Antti Saraste.

Valtimoplakkien tulehdusta ryhmä tutki positroniemissiotomografia (PET) -kuvauksen avulla. Ennen kuvausta hiiren suoneen annettiin radioaktiivisesti leimattua sokerimolekyyliä, joka hakeutuu tulehdussoluihin. Tulehdussolut käyttävät sokeria polttoaineenaan. Kuvauksessa havaittiin, että sokerimolekyyliä oli vähemmän plakeissa vasta-ainehoidon jälkeen, mikä kertoo laantuneesta tulehduksesta.

Vasta-ainehoito edennyt potilastutkimuksiin Ruotsissa

Valtimonkovettumataudin kehittyminen on erilaisten riskitekijöiden yhteispeliä. Valtimoplakkien tulehdus on viime aikoina noussut mielenkiinnon kohteeksi lääkekehityksessä, sillä korkean riskin potilaat saattaisivat hyötyä uusista täsmälääkkeistä, jotka vähentävät haitallista tulehdusta.

– Kuvantamisen avulla voisi olla mahdollista löytää juuri nämä potilaat ja samalla seurata uusien lääkkeiden tehoa tarkemmin. Tässä hankkeessa tutkittu fosforyylikoliini vasta-ainehoito on edennyt potilastutkimuksiin Ruotsissa. Tulevaisuus näyttää, onko lääkkeestä apua kamppailussa valtimonkovettumatautia vastaan, Saraste sanoo.

The post Uusi vasta-ainelääke parantaa suonten toimintaa valtimonkovettumataudissa appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/uusi-vasta-ainelaake-parantaa-suonten-toimintaa-valtimonkovettumataudissa/feed/ 0 13033
Työministeri Haatainen: Ei ole syytä hamstraukseen https://extralehdet.com/tyoministeri-haatainen-huoltovarmuus-rakennetaan-yhteistyolla/ https://extralehdet.com/tyoministeri-haatainen-huoltovarmuus-rakennetaan-yhteistyolla/#respond Sun, 29 Mar 2020 04:08:22 +0000 https://extralehdet.com/?p=13039 Päivittäistavarahuolto toimii normaalisti, ei ole syytä hamstraukseen, kertoi ministeri Tuula Haatainen. Kauppojen toimituskyky ja tuotteiden saatavuus ovat edelleen hyvällä tasolla. Kriisin alussa esiintyi hamstrausta, joka johti hetkellisiin myymäläkohtaisiin puutteisiin. – Yleisesti ottaen hamstraus vaikuttaa vähäiseltä, ja näin on syytä ollakin. Tarvetta päivittäistavaroiden hamstraukseen ei ole, sillä tuotteita riittää jatkossakin, ministeri Haatainen muistutti. Sähköhuollon toimitusvarmuus on …

The post Työministeri Haatainen: Ei ole syytä hamstraukseen appeared first on Extralehdet.

]]>
Päivittäistavarahuolto toimii normaalisti, ei ole syytä hamstraukseen, kertoi ministeri Tuula Haatainen. Kauppojen toimituskyky ja tuotteiden saatavuus ovat edelleen hyvällä tasolla. Kriisin alussa esiintyi hamstrausta, joka johti hetkellisiin myymäläkohtaisiin puutteisiin.

– Yleisesti ottaen hamstraus vaikuttaa vähäiseltä, ja näin on syytä ollakin. Tarvetta päivittäistavaroiden hamstraukseen ei ole, sillä tuotteita riittää jatkossakin, ministeri Haatainen muistutti.

Sähköhuollon toimitusvarmuus on ajantasaista ja tasapainossa. Moni yhteiskunnan perustoiminto pysähtyy heti tai lyhyellä viiveellä, jos sähköt katkeavat.

– Tällä hetkellä energiamarkkinat toimivat normaalisti. Sähkön, lämmön tai polttoaineiden saatavuudessa ei ole ongelmia. Talouselämän hidastumisen seurauksena sähkön ja päästöoikeuksien hinnat ovat laskeneet. Myös raakaöljyn hinta on globaaleilla markkinoilla tällä hetkellä alhaalla, ministeri Haatainen listasi.

Haatainen muistutti, että energiaraaka-aineita on Suomessa varmuusvarastoissa kuukausien tarpeeksi. Velvoite- ja turvavarastoja hallinnoi Huoltovarmuuskeskus, joka myös ylläpitää valtion varmuusvarastoja.

Lääkintämateriaalien ja suojavälineiden varmuusvarastot ja riittävyys

Huoltovarmuuskeskus varastoi yhteiskunnan toiminnalle välttämättömiä tuotteita ja materiaaleja. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti 23.3.2020 ottaa käyttöön HVK:n ylläpitämissä valtion varmuusvarastoissa olevat lääkintämateriaalit ja suojavälineet.

– Tällä toimenpiteellä halutaan varmistaa, että suojavarusteet riittävät sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten suojaamiseen koko maassa myös epidemiatilanteen pahentuessa.

Suojavarusteilla tarkoitetaan ensisijaisesti infektiopotilaita hoitavien ammattihenkilöiden käyttöön tarkoitettuja suojaimia, kuten esim. kasvosuojia, hengityssuojaimia, leikkausmaskeja ja suojatakkeja.

– Huoltovarmuuskeskus on ryhtynyt hankkimaan uusi suojaimia lisää Suomeen STM:n tukipyynnön perusteella. Hankintaa on jarruttanut tuotteiden saatavuusongelmat, koska niiden kysyntä on tällä hetkellä korkealla. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että markkinat ovat avautumassa ja hankintoja voidaan toteuttaa, totesi Haatainen.

Ministeriöt selvittävät yhteistyössä ulkomaisen työvoiman saantia

Valtioneuvosto on päättänyt rajoittaa rajaliikennettä Suomeen 13.4. saakka. Vain välttämätön työmatkaliikenne tai muu välttämätön liikenne Suomeen sallitaan.

– Huoltovarmuuden näkökulmasta välttämättömien henkilöiden maahanpääsy varmistetaan, mutta selvää on, että tämänhetkisessä tilanteessa mahdollisuudet laajamittaiseen työvoiman maahantuloon ovat erittäin rajalliset, Haatainen arvioi.

Suomen edustustot keskittyvät suomalaisten kotiuttamiseen, eikä oleskelulupa- tai viisumihakemuksia käsitellä.

– Olemme maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän kanssa erittäin tietoisia maatilojen hädästä. On selvää, että kansallisen ruokaturvan ja huoltovarmuuden kannalta välttämättömien maatilojen toiminta turvataan. Joudumme kuitenkin varautumaan siihen, että maahan tulevien kausityöntekijöiden määrä on merkittävästi pienempi kuin normaalioloissa.

Ratkaisuja työvoiman maahantuloon haetaan työ- ja elinkeinoministeriön johdolla viranomaisryhmässä. Työryhmä kokoontuu päivittäin. Tavoitteena on varmistaa välttämättömän työmatka- ja muun liikenteen maahantulo poikkeustilanteessa.

– Selvitämme keinoja, joilla saamme ohjatuksi työvoimapula-aloille mahdollisimman paljon kotimaista työvoimaa. Lisäksi valmistelemme poikkeuspykäliä, jotka mahdollistavat maassa jo olevan ulkomaisen työvoiman joustavan käytön poikkeustilan aikana. Kausityöntekijöiden osalta on erityisen tärkeää, että maahan pääsevät voivat vaihtaa työnantajaa satokauden edetessä, Haatainen täsmensi.

The post Työministeri Haatainen: Ei ole syytä hamstraukseen appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/tyoministeri-haatainen-huoltovarmuus-rakennetaan-yhteistyolla/feed/ 0 13039
Terveydenhuoltoalan henkilöille työvelvollisuus https://extralehdet.com/terveydenhuollon-alan-henkiloille-tyovelvollisuus/ https://extralehdet.com/terveydenhuollon-alan-henkiloille-tyovelvollisuus/#respond Sat, 28 Mar 2020 04:26:30 +0000 https://extralehdet.com/?p=13035 Työvelvollisuuden avulla halutaan varmistaa työvoiman riittävyys terveydenhuollossa. Asetus on voimassa 13.4.2020 saakka koko Suomessa. Töihin voidaan kutsua sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon alalla toimivia 18-67 vuotiaita henkilöitä, jotka ovat saaneet alan koulutusta. Määräys annetaan terveydenhuollon ilmoittamiin tarpeisiin ja työvelvollista koskevan yksilöllisen harkinnan perusteella. Valmiuslaissa säädetään työmääräyksen antamista rajoitusta ja muista huomioon otettavista seikoista. Terveydenhuollon työvelvollisuuden …

The post Terveydenhuoltoalan henkilöille työvelvollisuus appeared first on Extralehdet.

]]>
Työvelvollisuuden avulla halutaan varmistaa työvoiman riittävyys terveydenhuollossa. Asetus on voimassa 13.4.2020 saakka koko Suomessa. Töihin voidaan kutsua sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon alalla toimivia 18-67 vuotiaita henkilöitä, jotka ovat saaneet alan koulutusta.

Määräys annetaan terveydenhuollon ilmoittamiin tarpeisiin ja työvelvollista koskevan yksilöllisen harkinnan perusteella. Valmiuslaissa säädetään työmääräyksen antamista rajoitusta ja muista huomioon otettavista seikoista. Terveydenhuollon työvelvollisuuden piiriin kuuluva ja työmääräyksen saanut on velvollinen tekemään välttämätöntä työtä terveydenhuollossa. TE-toimisto vastaa työvelvollisuuden toimeenpanosta ja mahdollisesti antaa työvelvollisuuden piiriin kuuluvalle työmääräyksen.

Työvelvollisuuden avulla voidaan turvata terveydenhuollon resursseja kaikissa välttämättömissä tehtävissä koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilan aikana, ei pelkästään koronapotilaiden hoitamisessa.

Valmiuslaissa säädetään työvelvollisen asemasta ja oikeuksista. Nämä säännökset koskevat työvelvollisuuden piiriin kuuluvien henkilöiden ilmoittautumisvelvollisuutta, työmääräyksen sisältöä, työmääräyksen antamisen rajoituksia ja työmääräystä annettaessa huomioon otettavia seikkoja. Lisäksi sovellettaviksi tulevat työvelvollisuussuhdetta, työvelvollisuussuhteen ehtoja ja työnantajan tietojenantovelvollisuutta sekä työvelvollisuusrekisteriä koskevat säännökset.

The post Terveydenhuoltoalan henkilöille työvelvollisuus appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/terveydenhuollon-alan-henkiloille-tyovelvollisuus/feed/ 0 13035
Koronavirusinfektioon ei ole lääkehoitoa saatavilla https://extralehdet.com/koronavirusinfektioon-ei-ole-laakehoitoa-saatavilla/ https://extralehdet.com/koronavirusinfektioon-ei-ole-laakehoitoa-saatavilla/#respond Fri, 27 Mar 2020 04:19:40 +0000 https://extralehdet.com/?p=13029 Esillä on ollut paljon erilaista tietoa koronavirusinfektioon mahdollisesti tehoavista lääkkeistä ja lääkeyhdistelmistä. Tiedot ovat usein puutteellisia ja mahdolliset väitteet tehosta ja turvallisuudesta eivät perustu laadukkaisiin kliinisiin lääketutkimuksiin. Useita kliinisiä lääketutkimuksia koronavirusinfektion hoitamiseksi ja ehkäisemiseksi on meneillään Euroopassa ja muualla maailmassa. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, seuraa tilannetta aktiivisesti ja …

The post Koronavirusinfektioon ei ole lääkehoitoa saatavilla appeared first on Extralehdet.

]]>
Esillä on ollut paljon erilaista tietoa koronavirusinfektioon mahdollisesti tehoavista lääkkeistä ja lääkeyhdistelmistä. Tiedot ovat usein puutteellisia ja mahdolliset väitteet tehosta ja turvallisuudesta eivät perustu laadukkaisiin kliinisiin lääketutkimuksiin.

Useita kliinisiä lääketutkimuksia koronavirusinfektion hoitamiseksi ja ehkäisemiseksi on meneillään Euroopassa ja muualla maailmassa. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, seuraa tilannetta aktiivisesti ja on sitoutunut koronavirusinfektion lääkehoito- ja rokotetutkimusten priorisoituun arviointiin. Tehokkaan lääkehoidon nopea löytäminen on kaikkien toimijoiden yhteinen tavoite.

Lääkevalmisteella on oltava lääkeviranomaisen arvioima myyntilupa ennen kuin se voidaan tuoda markkinoille. Uudentyyppisten lääkevalmisteiden myyntiluvat arvioidaan Euroopassa pääsääntöisesti Euroopan lääkeviraston (EMA) koordinoimana yhteisesti Euroopan lääkeviranomaisverkoston toimesta.

Lääkevalmisteen myyntilupa edellyttää sitä, että valmisteen tehosta ja turvallisuudesta on riittävät tiedot. Tämä korostuu niiden valmisteiden osalta, joita pyritään antamaan ennaltaehkäisevästi tai sairauden alkuvaiheessa isolle potilasjoukolle. Koronapandemiatilanteessa EMA on valmistautunut nopeaan arviointiprosessiin ja on odotettavissa prosessien käynnistymistä lähiaikoina.

Myyntiluvattomien lääkevalmisteiden käyttö

Myyntiluvattomilla valmisteilla ei ole lääkeviranomaisen vahvistamaa, näyttöön perustuvaa tehoa ja turvallisuutta ja niiden käyttö on lainsäädännössä tarkoin säännelty.

Suomessa myyntiluvattomien lääkevalmisteiden käyttäminen on mahdollista kliinisissä lääketutkimuksissa tai Fimean myöntämällä erityisluvalla. Erityislupa voidaan myöntää, jos käytettävissä ei ole muuta hoitoa tai muulla hoidolla ei ole saavutettavissa toivottua tulosta.

Luvan hakee lääkevalmisteen kulutukseen luovuttaja eli yleensä apteekki tai sairaala-apteekki. Lupa voi koskea yksittäistä potilasta tai tiettyä terveydenhuollon yksikköä kuten sairaalaa. Hoitava lääkäri vastaa aina määräämästään hoidosta, ja myyntiluvattomia lääkevalmisteita määrättäessä tämä vastuu korostuu.

The post Koronavirusinfektioon ei ole lääkehoitoa saatavilla appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/koronavirusinfektioon-ei-ole-laakehoitoa-saatavilla/feed/ 0 13029
Terveydenhuollon ammattilaiset ovat vastassa matkailijoita Helsinki-Vantaan lentoasemalla https://extralehdet.com/terveydenhuollon-ammattilaiset-ovat-vastassa-matkailijoita-helsinki-vantaan-lentoasemalla/ https://extralehdet.com/terveydenhuollon-ammattilaiset-ovat-vastassa-matkailijoita-helsinki-vantaan-lentoasemalla/#respond Thu, 26 Mar 2020 04:11:57 +0000 https://extralehdet.com/?p=13025 Suomeen saapuu lähipäivinä huomattava määrä eri puolilta maailmaa palaavia suomalaisia matkailijoita ko-tiutuslennoilla. Koronavirustartuntariskin minimoimiseksi lentoasemalla ohjataan saapuvia matkustajia toimi-maan oikein. Rajavartiosto jakaa kaikille Suomeen saapuville ohjeistuksen, jossa jokainen ulkomailta saapuva ohjataan kahden viikon kotikaranteeniin. Ohjausta tehdään lentokentällä sekä kuulutuksin että jakamalla kaikille maahan saapuville tietoa ja esitteitä koronaviruksesta, sen torjunnasta ja hoito-ohjeista. Ohjeissa neuvotaan myös …

The post Terveydenhuollon ammattilaiset ovat vastassa matkailijoita Helsinki-Vantaan lentoasemalla appeared first on Extralehdet.

]]>
Suomeen saapuu lähipäivinä huomattava määrä eri puolilta maailmaa palaavia suomalaisia matkailijoita ko-tiutuslennoilla. Koronavirustartuntariskin minimoimiseksi lentoasemalla ohjataan saapuvia matkustajia toimi-maan oikein.

Rajavartiosto jakaa kaikille Suomeen saapuville ohjeistuksen, jossa jokainen ulkomailta saapuva ohjataan kahden viikon kotikaranteeniin. Ohjausta tehdään lentokentällä sekä kuulutuksin että jakamalla kaikille maahan saapuville tietoa ja esitteitä koronaviruksesta, sen torjunnasta ja hoito-ohjeista. Ohjeissa neuvotaan myös pitämään turvaväliä muihin ihmisiin ja välttämään lähikontakteja.

Matkailijoita on vastassa terveydenhuollon ammattilaisia ohjaamassa ja neuvomassa ihmisiä henkilökohtaisesti. Suomen Punainen Risti (SPR) tukee terveydenhuollon ammattilaisia vastaanotossa ja ohjaamisessa.

Terveydenhuollon ammattilaiset ja SPR:n vapaaehtoiset työskentelevät kahdessa vuorossa, joten paikalla on aina osaavia ihmisiä auttamassa terveydenhoitoon liittyvissä kysymyksissä.

Koska saapuvia matkailijoita on paljon, on lentoasemalla kiinnitetty erityistä huomiota palaavien matkailijoiden liikkumiseen lentoasemalla ja sen lähistöllä.

Lentoasemalla Finavia ohjeistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukaisesti palaavia matkailijoita vähintään yhden metrin turvaväliin. Matkustajille on järjestetty rajatarkastuksen edustalla odotustilat, joissa he voivat odottaa ennen rajatarkastukseen siirtymistä. Tämä on tarpeen siksi, että lennoilta saapuvien matkustajien on mahdollista odottaa väljemmin kuin tiiviissä jonossa.

Lennoilta saapuvien henkilöiden määrää rajoitetaan lentokenttäbusseissa, jotka tuovat matkustajat koneesta terminaaliin.

Lennolta saapuvia matkailijoita ohjeistetaan myös kotiin siirtymisessä muun muassa kuulutuksin. Ulkomaan lennoilta saapuvia matkustajia kehotetaan välttämään julkista liikennettä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Rajalla jo karanteeniin määrättyjen henkilöiden on pidättäydyttävä mahdollisuuksien mukaan julkisen liikenteen käytöstä ja noudatettava saatuja ohjeita.

The post Terveydenhuollon ammattilaiset ovat vastassa matkailijoita Helsinki-Vantaan lentoasemalla appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/terveydenhuollon-ammattilaiset-ovat-vastassa-matkailijoita-helsinki-vantaan-lentoasemalla/feed/ 0 13025
Suomessa 70 vuotta täyttäneitä yli 874 000 https://extralehdet.com/suomessa-on-70-vuotta-tayttaneita-yli-874-000/ https://extralehdet.com/suomessa-on-70-vuotta-tayttaneita-yli-874-000/#respond Wed, 25 Mar 2020 04:08:23 +0000 https://extralehdet.com/?p=13013 Tilastokeskuksen väestörakennetilaston mukaan Suomessa oli vuoden 2019 lopussa 874 314 vähintään 70  vuotta täyttänyttä henkilöä. Heistä 370 405 oli miehiä ja 503 909 naisia. Määrä on kasvanut kolmessa vuodessa 100 000 henkilöllä. Väestörakennetilaston mukaan Suomen virallinen väkiluku oli vuoden 2019 lopussa 5 525 292. Väkiluku kasvoi vuoden 2019 aikana 7 373 henkilöllä. Suomea, ruotsia tai …

The post Suomessa 70 vuotta täyttäneitä yli 874 000 appeared first on Extralehdet.

]]>
Tilastokeskuksen väestörakennetilaston mukaan Suomessa oli vuoden 2019 lopussa 874 314 vähintään 70  vuotta täyttänyttä henkilöä. Heistä 370 405 oli miehiä ja 503 909 naisia. Määrä on kasvanut kolmessa vuodessa 100 000 henkilöllä.

Väestörakennetilaston mukaan Suomen virallinen väkiluku oli vuoden 2019 lopussa 5 525 292. Väkiluku kasvoi vuoden 2019 aikana 7 373 henkilöllä. Suomea, ruotsia tai saamea äidinkielenään puhuvien määrä väheni 13 525 henkilöllä ja vieraskielisten määrä kasvoi 20 898 henkilöllä.

70 vuotta täyttäneiden osuus on korkein Etelä-Savossa

Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa vähintään joka viides henkilö oli 70 vuotta täyttänyt vuoden 2019 lopussa. Kainuussa, Etelä-Karjalassa ja Satakunnassa lähes joka viides henkilö oli 70 vuotta täyttänyt. Uudenmaan maakunnassa 70 vuotta täyttäneiden osuus oli matalin.

70 vuotta täyttäneiden osuus oli vähintään tai yli 30 prosenttia Kuhmoisten, Sysmän, Puumalan, Vesannon ja Luhangan kunnissa. Kuhmoisten kunnassa osuus oli korkein, 33 prosenttia.

Väestön kasvua viidessä maakunnassa

Vuoden 2019 aikana väkiluku kasvoi viidessä maakunnassa ja väheni 14 maakunnassa. Määrällisesti eniten väkiluku kasvoi Uudellamaalla (18 701) Pirkanmaalla (2 571) ja Varsinais-Suomessa (759 henkilöllä). Väkiluvun kasvu oli Manner-Suomessa suhteellisesti suurin Uudellamaalla (1,1 %). Uudenmaan maakunnan väkiluvun kasvusta vieraskielisten osuus oli 78 prosenttia.

Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kainuun, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen ja Satakunnan maakuntien kaikki kunnat menettivät väestöään.

Vieraskieliset kasvattivat pääkaupunkiseudun väkilukua

Vuoden 2019 aikana väkiluku kasvoi 54 kunnassa ja väheni 256 kunnassa. Määrällisesti eniten väkiluku kasvoi Espoossa (6 099 henkilöä), Helsingissä (5 793) ja Vantaalla (5 609). Pääkaupunkiseudun väkiluvun kasvusta vieraskielisen väestön osuus oli 71 prosenttia.

Vieraskielisten määrä ylitti 400 000 rajan

Suomessa asui vakituisesti vuoden 2019 lopussa 412 644 äidinkieleltään vieraskielistä henkilöä. Vieraskielisten osuus koko väestöstä on seitsemän prosenttia. Suurimmat vieraskielisten ryhmät olivat äidinkieleltään venäjää puhuvat, 81 606 henkilöä, viroa puhuvat, 49 427 ja arabiaa puhuvat, 31 920.

Maakunnittain tarkasteltuna vieraskielisten osuus oli vuoden 2019 lopussa korkein Uudenmaan maakunnassa, 14 prosenttia väestöstä ja pienin Etelä-Pohjanmaalla, kaksi prosenttia. Kunnittain tarkasteltuna vieraskielisten osuus väestöstä oli korkein Vantaalla, 20 prosenttia, Espoossa, 18 prosenttia ja Helsingissä, 16 prosenttia.

Väestöllinen huoltosuhde korkein vuoden 1922 jälkeen

Suomessa oli vuoden 2019 lopussa alle 15-vuotiaita 871 036 ja 15–64-vuotiaita 3 422 982 henkilöä. 65 vuotta täyttäneitä oli vuoden 2019 lopussa 1 231 274. Väestöllinen huoltosuhde, eli alle 15-vuotiaiden ja 65 vuotta täyttäneiden määrä 100 työikäistä kohden, oli 61,4.

Viimeksi väestöllinen huoltosuhde on ollut tätä korkeampi vuonna 1922. Maamme itsenäisyyden aikana väestöllinen huoltosuhde on ollut korkeimmillaan vuonna 1917 (67,6) ja matalimmillaan vuonna 1984 (46,7).

Suomen ennakkoväkiluku oli helmikuun lopussa 5 526 774

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli helmikuun lopussa 5 526 774. Väkiluku kasvoi tammi-helmikuun aikana 1 482 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 2 833 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 1 501 vähemmän kuin kuolleita.

Tammi-helmikuun aikana syntyi 7 510 lasta eli 355 lasta enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2019. Kuolleiden määrä oli 9 011, mikä on 508 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Helmikuun ennakkotilaston mukaan ulkomailta muutti Suomeen tammi-helmikuussa 4 917 henkeä ja Suomesta muutti pois 2 084 henkeä. Maahanmuuttoja oli 146 vähemmän ja maastamuuttoja 221 vähemmän kuin edellisvuoden tammi-helmikuussa. Suomen kansalaisia maahanmuuttajista oli 1 160 ja maastamuuttajista 1 383 henkeä.

The post Suomessa 70 vuotta täyttäneitä yli 874 000 appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/suomessa-on-70-vuotta-tayttaneita-yli-874-000/feed/ 0 13013
Yritysvakuutukset suojaavat vain osittain koronavirusepidemian seurauksilta https://extralehdet.com/yritysvakuutukset-suojaavat-vain-osittain-koronavirusepidemian-seurauksilta/ https://extralehdet.com/yritysvakuutukset-suojaavat-vain-osittain-koronavirusepidemian-seurauksilta/#respond Tue, 24 Mar 2020 04:03:58 +0000 https://extralehdet.com/?p=13004 Moni yrittäjä joutuu keskeyttämään liiketoimintansa ja selvittämään olisiko vakuutuksista apua taloudellisten menetysten kattamiseksi. Yrityksen toiminnan keskeytysvakuutuksesta ja siihen mahdollisesti kuuluvasta epidemiavakuutuksesta korvattavat tilanteet määritellään vakuutusehdoissa. Yleinen liiketoiminnan vaikeutuminen ja epidemian aiheuttama asiakaskato eivät vielä oikeuta korvaukseen saamiseen. – Yritysten toiminnan keskeytysvakuutukset antavat vakuutussuojaa toiminnan yllättävän keskeytymisen varalta vain vakuutusehdoissa määritellyissä tilanteissa. Muunlainen keskeytyminen tai yritystoiminnan …

The post Yritysvakuutukset suojaavat vain osittain koronavirusepidemian seurauksilta appeared first on Extralehdet.

]]>
Moni yrittäjä joutuu keskeyttämään liiketoimintansa ja selvittämään olisiko vakuutuksista apua taloudellisten menetysten kattamiseksi. Yrityksen toiminnan keskeytysvakuutuksesta ja siihen mahdollisesti kuuluvasta epidemiavakuutuksesta korvattavat tilanteet määritellään vakuutusehdoissa. Yleinen liiketoiminnan vaikeutuminen ja epidemian aiheuttama asiakaskato eivät vielä oikeuta korvaukseen saamiseen.

– Yritysten toiminnan keskeytysvakuutukset antavat vakuutussuojaa toiminnan yllättävän keskeytymisen varalta vain vakuutusehdoissa määritellyissä tilanteissa. Muunlainen keskeytyminen tai yritystoiminnan vaikeutuminen ei oikeuta korvaukseen, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan johtava lakimies Harri Isokoski sanoo.

Tavanomaisesti keskeytysvakuutukset korvaavat joko yrityksen omaisuutta kohdanneen omaisuusvakuutuksen piiriin kuuluvan esinevahingon, esimerkiksi palon tai murron, aiheuttamaa toiminnan keskeytymistä (omaisuuskeskeytysvakuutus) tai vakuutuksessa yksilöidyn yrityksen avainhenkilön tapaturman, laajassa vakuutuksessa myös sairauden, aiheuttamasta työkyvyttömyydestä johtuvaa toiminnan keskeytymistä (henkilökeskeytysvakuutus).

– Meneillään olevan koronavirusepidemian osalta yritys voi käytännössä saada keskeytysvakuutuskorvausta vain mahdollisesta laajasta henkilökeskeytysvakuutuksestaan. – Korvausta maksetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että vakuutuksessa mainittu yrityksen avainhenkilö on joutunut työkyvyttömäksi koronavirusinfektioon sairastuttuaan ja työkyvyttömyys kestää yli vakuutuksessa sovitun omavastuuajan. Korvattavaksi voivat tulla aiheutunut liikevaihdon menetys tai ylimääräiset kustannukset vakuutussopimuksessa sovitun mukaisesti, Isokoski sanoo.

– Keskeytysvakuutuksille on ominaista, että niiden avulla yritys voi saada suojaa vakuutusehdoissa ennalta erikseen määriteltyjä yksittäisiä toimintaansa kohdistuvia riskejä vastaan. Vapaaehtoisilla vakuutuksilla ei ole mahdollista riskien mittakaavan vuoksi suojautua yhteiskunnan häiriötiloilta, kuten nyt käsillä olevalta koko väestöä uhkaavalta epidemialta, Isokoski toteaa.

Epidemiaturvan kattavuus

Keskeytysvakuutuksiin voi sisältyä myös niin sanottu epidemiaturva tai -vakuutus lähinnä elintarviketuotannon ja ravitsemusalan yrityksille. Vakuutuksen tuotenimestä huolimatta pelkkä koronavirusepidemia itsessään yleisine yritystoimintaan kohdistuvine seurauksineen ei vakuutusehtojen mukaan oikeuta korvaukseen epidemiavakuutuksista.

– Pääsääntöisesti epidemiavakuutuksesta korvataan vain sellaista toiminnan keskeytymistä, joka on aiheutunut nimenomaan yrityksen harjoittamaa liiketoimintaa ja sen vakuutettua toimipaikkaa koskevasta viranomaisen määräyksestä. Jos viranomainen määrää yrityksen vakuutetun toimipaikan suljettavaksi ja desinfioitavaksi todetun korovirustartunnan vuoksi, korvausta epidemiavakuutuksesta voi saada vakuutusehdoissa määritellyssä laajuudessa, Isokoski sanoo.

– Viime kädessä on kuitenkin kiinni jokaisen vakuutuksen ehdoista tuleeko viranomaisten koronan takia määräämä liiketoiminnan keskeyttäminen ja siitä aiheutuva vahinko korvattavaksi epidemiavakuutuksesta, Isokoski toteaa.

The post Yritysvakuutukset suojaavat vain osittain koronavirusepidemian seurauksilta appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/yritysvakuutukset-suojaavat-vain-osittain-koronavirusepidemian-seurauksilta/feed/ 0 13004
Tietosuojavaltuutetun toimisto: anonyymien tietojen julkaisemiseen ei sovelleta tietosuojalainsäädäntöä https://extralehdet.com/tietosuojavaltuutetun-toimisto-anonyymien-tietojen-julkaisemiseen-ei-sovelleta-tietosuojalainsaadantoa/ https://extralehdet.com/tietosuojavaltuutetun-toimisto-anonyymien-tietojen-julkaisemiseen-ei-sovelleta-tietosuojalainsaadantoa/#respond Mon, 23 Mar 2020 16:19:59 +0000 https://extralehdet.com/?p=13008 Tietosuojavaltuutetun toimisto on koonnut verkkosivuilleen vastauksia yleisimpiin kysymyksiin tietosuojasta ja koronavirustilanteesta. Kysymykset koskevat muun muassa koronavirustilastojen esittämistä, terveystiedon määritelmää ja työnantajan vaitiolovelvollisuutta. Tietosuojavaltuutetulta on kysytty muun muassa sitä, estääkö tietosuojalainsäädäntö koronavirustilastojen kertomisen. Jos tiedot ovat anonyymeja, niiden käsittelyyn ja julkaisemiseen ei sovelleta tietosuojalainsäädäntöä. Anonyymit tiedot ovat tietoja, joista yksittäistä henkilöä ei voida tunnistaa. Anonymisoituja tilastotason …

The post Tietosuojavaltuutetun toimisto: anonyymien tietojen julkaisemiseen ei sovelleta tietosuojalainsäädäntöä appeared first on Extralehdet.

]]>
Tietosuojavaltuutetun toimisto on koonnut verkkosivuilleen vastauksia yleisimpiin kysymyksiin tietosuojasta ja koronavirustilanteesta. Kysymykset koskevat muun muassa koronavirustilastojen esittämistä, terveystiedon määritelmää ja työnantajan vaitiolovelvollisuutta.

Tietosuojavaltuutetulta on kysytty muun muassa sitä, estääkö tietosuojalainsäädäntö koronavirustilastojen kertomisen. Jos tiedot ovat anonyymeja, niiden käsittelyyn ja julkaisemiseen ei sovelleta tietosuojalainsäädäntöä. Anonyymit tiedot ovat tietoja, joista yksittäistä henkilöä ei voida tunnistaa. Anonymisoituja tilastotason tietoja voi kertoa julkisuuteen. On kuitenkin huomattava, että tunnistamisen on estyttävä peruuttamattomasti. Tieto on edelleen tunnistettavaa, jos siitä esimerkiksi muihin tietoihin yhdistettynä voidaan päätellä, kenestä on kyse.

Potilastietoja ovat terveydenhuollossa hoidon yhteydessä syntyvät tiedot, jotka merkitään potilasasiakirjoihin. Niiden salassapidosta ja antamisesta, myös kuolleiden osalta, säädetään potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 13 §:ssä (Potilaslaki 785/1992).

Usein kysyttyä koronaviruksesta ja tietosuojasta

The post Tietosuojavaltuutetun toimisto: anonyymien tietojen julkaisemiseen ei sovelleta tietosuojalainsäädäntöä appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/tietosuojavaltuutetun-toimisto-anonyymien-tietojen-julkaisemiseen-ei-sovelleta-tietosuojalainsaadantoa/feed/ 0 13008
Katso tarkkaan mistä ostat käsidesiä tai desinfiointiainetta https://extralehdet.com/katso-tarkkaan-mista-ostat-kasidesia-tai-desinfiointiainetta/ https://extralehdet.com/katso-tarkkaan-mista-ostat-kasidesia-tai-desinfiointiainetta/#respond Mon, 23 Mar 2020 04:28:58 +0000 https://extralehdet.com/?p=12982 Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon on tullut useita tapauksia, joissa epämääräisiä desinfiointiaineita ja käsidesejä myydään kuluttajille esimerkiksi Facebook-ryhmissä. Käsidesit ovat sisältäneet ainesosia, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi iholle, ja desinfiointiaineita on markkinoitu harhaanjohtavasti koronaviruksen tappamiseen. Kannattaa harkita ovatko desinfiointiaineet ja käsidesit omassa arjessa ollenkaan tarpeellisia vai riittääkö saippua ja vesi. Desinfiointiaineet ja käsidesit tehdään tappamaan …

The post Katso tarkkaan mistä ostat käsidesiä tai desinfiointiainetta appeared first on Extralehdet.

]]>
Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon on tullut useita tapauksia, joissa epämääräisiä desinfiointiaineita ja käsidesejä myydään kuluttajille esimerkiksi Facebook-ryhmissä. Käsidesit ovat sisältäneet ainesosia, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi iholle, ja desinfiointiaineita on markkinoitu harhaanjohtavasti koronaviruksen tappamiseen.

Kannattaa harkita ovatko desinfiointiaineet ja käsidesit omassa arjessa ollenkaan tarpeellisia vai riittääkö saippua ja vesi.

Desinfiointiaineet ja käsidesit tehdään tappamaan haitallisia eliöitä. Siksi niiden maahantuonnille, myynnille ja valmistukselle on Euroopassa tiukat vaatimukset. Koronavirusepidemian ja kovan kysynnän takia tuotteita ovat alkaneet valmistaa ja myydä sellaiset tahot, jotka eivät välttämättä ole perillä desinfiointiaineisiin ja käsideseihin liittyvistä tiukoista turvallisuusvaatimuksista.

– Meille on tullut vastaan esimerkiksi lasinpesunesteen etanolista valmistettua käsidesiä. Valmisteissa on ollut harhaanjohtavia väittämiä ja puutteita varoitusmerkinnöissä. Tuotteen on luvattu tehoavan koronavirusta vastaan, vaikka tosiasiassa sen sisältämän tehoaineen määrä on liian vähäinen tehokkaan vaikutuksen aikaansaamiseksi, ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Tukesista kertoo.

Hyvä käsihygienia ei vaadi käsidesin käyttöä

Huolellinen käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla riittää. Se on myös suositeltu tapa huolehtia käsihygieniasta. Käsidesien ja desinfioivien tuotteiden saatavuus terveydenhuollon tarpeisiin on nyt ensisijaista. Niiden tuotanto on käynnissä ja jatkuu koko ajan, joten ei ole aihetta hamstrata käsidesejä.

Mikrobit ovat välttämättömiä hyvinvoinnin kannalta ja kuuluvat osaksi jokapäiväistä elinympäristöä. Desinfioivien aineiden turha käyttö vaikuttaa haitallisesti normaaliin, hyödylliseen mikrobikantaan. Arjessa kodin pintojen tai pyykin desinfiointi ei ole suositeltavaa. Siivoukseen riittää vesi ja tarvittaessa sopiva yleispuhdistusaine. Desinfioivien puhdistusaineiden käyttö on tarpeen vain, jos on olemassa erityinen riski haitallisten bakteerien tai virusten esiintymiseen.

Desinfiointiaineita tai käsidesiä ostaessa kannattaa tarkistaa, että pakkauksesta löytyvät vähintään seuraavat tiedot:

  • valmisteen nimi
  • valmisteen sisältämien biosidisten aineiden ja luokituksen vaaralliseksi kemikaaliksi aiheuttaneiden aineiden nimet
  • varoitusmerkinnät eli varoitusmerkki, huomiosana sekä vaara- ja turvalausekkeet
  • kemikaalin toimittajan yhteystiedot, eli nimi, osoite ja puhelinnumero
  • sisällön määrä
  • käyttötarkoitus ja käyttöohjeet

Euroopan komissio kerää parhaillaan tietoja jäsenmaista desinfiointiaineiden tuoteväärennöksistä. Suomessa Tukes valvoo markkinoilla olevia kemikaaleja.

The post Katso tarkkaan mistä ostat käsidesiä tai desinfiointiainetta appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/katso-tarkkaan-mista-ostat-kasidesia-tai-desinfiointiainetta/feed/ 0 12982
Mitä pitää ottaa huomioon yli 70-vuotiaiden kanssa koronavirustilanteessa https://extralehdet.com/mita-pitaa-ottaa-huomioon-yli-70-vuotiaiden-kanssa-koronavirustilanteessa/ https://extralehdet.com/mita-pitaa-ottaa-huomioon-yli-70-vuotiaiden-kanssa-koronavirustilanteessa/#respond Sun, 22 Mar 2020 04:25:30 +0000 https://extralehdet.com/?p=12978 Valtioneuvoston tavoite on ollut suojata erityisesti yli 70-vuotiaat henkilöt koronavirustartunnalta. Ikäihmisillä on selkeästi nuoria ihmisiä suurempi riski saada taudista vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita. Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Yli 70-vuotiaita kehotetaan välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä. Mikäli on välttämätöntä …

The post Mitä pitää ottaa huomioon yli 70-vuotiaiden kanssa koronavirustilanteessa appeared first on Extralehdet.

]]>
Valtioneuvoston tavoite on ollut suojata erityisesti yli 70-vuotiaat henkilöt koronavirustartunnalta. Ikäihmisillä on selkeästi nuoria ihmisiä suurempi riski saada taudista vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita.

Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Yli 70-vuotiaita kehotetaan välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä. Mikäli on välttämätöntä käydä itse kaupassa, apteekissa tai terveysasemalla tai muutoin asioida, se olisi hyvä tehdä silloin, kun muita asiakkaita on liikkeellä vähän. Etäisyyttä muihin ihmisiin on pidettävä vähintään metrin verran.

Muutoinkin on pyrittävä välttämään altistumisen riskiä lisääviä tilanteita. Tehostetusta käsihygieniasta on tärkeää huolehtia. Tämän vuoksi kaikkia ihmisiä kehotetaan toimimaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yleisohjeiden mukaisesti tartuntariskin minimoimiseksi.

Omia toimintakäytäntöjä ja tapoja on jokaisen syytä miettiä tartuntatautien leviämisen
näkökulmasta ja tarvittaessa on muutettava toimintaansa ehkäisemään turhia riskejä.

Kaikkia pyydetään ottamaan huomioon tartuntariski ja omalla toiminnallaan estämään tautia leviämästä.

Jokaisen on erityisesti kiinnitettävä huomiota ikääntyneisiin ja henkilöihin, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Vastustuskyky voi heikentyä esimerkiksi perussairauksien, kuten diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien ja astman takia.

Yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmässä olevien luona ei pidä tarpeettomasti vierailla. Mikäli vierailu on välttämätöntä, kättelystä, halaamisesta ja muista lähikontakteista pitää luopua, ellei se ole hoidon ja huolenpidon turvaamiseksi täysin välttämätöntä. Vierailulla pitää käyttää esimerkiksi huivia tai suojata muutoin hengitystiensä.

Myös yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmässä olevien läheisiä kehotetaan ottamaan huomioon mahdollinen tartuntavaara muiden kontaktien välityksellä.

The post Mitä pitää ottaa huomioon yli 70-vuotiaiden kanssa koronavirustilanteessa appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/mita-pitaa-ottaa-huomioon-yli-70-vuotiaiden-kanssa-koronavirustilanteessa/feed/ 0 12978
Meriliikenteen itseohjautuvien alusten kokeilut etenevät https://extralehdet.com/meriliikenteen-itseohjautuvien-alusten-kokeilut-etenevat/ https://extralehdet.com/meriliikenteen-itseohjautuvien-alusten-kokeilut-etenevat/#respond Sat, 21 Mar 2020 04:01:52 +0000 https://extralehdet.com/?p=12961 Suomen merialueilla liikkuu vuosittain yli 100 miljoonaa tonnia merikuljetuksia ja lähes 20 miljoonaa matkustajaa. Vessel Traffic Services Finland Oy (VTS Finland) valvoo meriliikennettä 24 tuntia vuorokaudessa. VTS Finlandin mukaantulo varmistaa turvallisuutta myös One Sean edistämään autonomiseen alusliikenteeseen ja tuo meriliikenteen hallinta- ja ohjauspalveluiden osaamista One Sea -ekosysteemiin. Meriliikenteen digitalisaatiokehitys vaikuttaa myös VTS Finlandin toimintaan. – …

The post Meriliikenteen itseohjautuvien alusten kokeilut etenevät appeared first on Extralehdet.

]]>
Suomen merialueilla liikkuu vuosittain yli 100 miljoonaa tonnia merikuljetuksia ja lähes 20 miljoonaa matkustajaa. Vessel Traffic Services Finland Oy (VTS Finland) valvoo meriliikennettä 24 tuntia vuorokaudessa.

VTS Finlandin mukaantulo varmistaa turvallisuutta myös One Sean edistämään autonomiseen alusliikenteeseen ja tuo meriliikenteen hallinta- ja ohjauspalveluiden osaamista One Sea -ekosysteemiin. Meriliikenteen digitalisaatiokehitys vaikuttaa myös VTS Finlandin toimintaan.

– Alusliikenteen ohjauksen turvallisuutta ja sujuvuutta viedään eteenpäin kasvavasti automaation ja digitalisaation tukemana. VTS Finlandin toiminnan keskiössä on hallinta- ja ohjauspalveluiden tarjoaminen siten, että se varmistaa väylillämme ulkomaankaupan ja kotimaan vesiliikenteen turvallisen ja häiriöttömän toiminnan. Digitalisaation ja automaation myötä toimintakenttä on tiivistymässä merellisiin ekosysteemeihin, joissa tieto liikkuu entistä aukottomammin mahdollistaen esimerkiksi kehittyvän ennakoivan riskientunnistamisen. Liitymme One Sea -ekosysteemiin, jossa DIMECC johtaa vaikuttavasti systeemistä muutosta, kertoo VTS Finlandin järjestelmät ja palvelut -liiketoiminta-alueen johtaja Jouni Patrakka.

– On hienoa saada keskeinen meriliikenteen turvallisuuden ja sujuvuuden toimija mukaan One Sea -ekosysteemiin. Meriliikenteenohjaus on turvallisen alusliikenteen keskeinen tekijä. Meriliikenteen digitalisoituessa ja automatisoituessa liikenteenohjaus kehittyy myös, toteaa One Sean ekosysteemijohtaja Jukka Merenluoto DIMECC Oy:stä.

Merellistä yhteistyötä

VTS toimii tiiviissä yhteistyössä viranomaisten, satamien ja yhteistyökumppaneidensa kanssa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Yhtiö on aktiivisesti mukana merialueen valvontaan, meritiedon käyttöön ja seurantaan sekä meriklusterin osaamisen kehittämiseen liittyvissä yhteistyökuvioissa.

VTS Finlandin tavoitteisiin kuuluvat kansainvälisen kehitystyön tukeminen sekä vaikuttaminen kansalliseen ja kansainväliseen säädösten kehitykseen.

– Meriliikenteen ekosysteemit edellyttävät merellisiltä toimijoita tiivistä yhteistyötä. VTS Finland on aktiivisesti mukana kehitys- ja yhteistyöhankkeissa, jotka liittyvät merialueen valvontaan, meritiedon käyttöön ja seurantaan, sekä meriliikenteen hallinnan osaamisen kehittämiseen. Teemme osaltamme töitä sen eteen, että Itämeri pitää jatkossakin paikkansa yhtenä maailman kilpailukykyisimpänä alueena, jossa liikkuminen on sujuvaa, turvallista ja ottaa huomioon hauraan meriympäristön, summaa Patrakka.

Vessel Traffic Services Finland Oy (VTS Finland) on valtionyhtiö, jonka tehtävänä on varmistaa turvallinen ja sujuva meriliikenne ja suojella meriympäristöä. VTS Finland on osa Traffic Management Finland -konsernia. VTS Finland ennaltaehkäisee alusliikenteen onnettomuuksia sekä niistä mahdollisesti syntyviä ympäristöhaittoja. Sen meriliikennekeskukset estävät esimerkiksi karilleajoja ottamalla yhteyttä aluksiin, jotka ovat ajamassa kohti matalikkoa. VTS tiedottaa aluksia muusta liikenteestä ja aluksen turvalliseen kulkuun vaikuttavista seikoista, kuten sää- ja jääolosuhteista sekä turvalaitevioista. Lisäksi se ohjaa liikennettä ja antaa tarvittaessa navigointiapua sekä ylläpitää turvallisuusradiotoimintaa.

One Sea -ekosysteemi on perustettu vuonna 2016 ja siinä toimialojensa globaalit johtajat edistävät tiiviissä yhteistyössä yhteistä tavoitettaan itseohjautuvasta meriliikenteestä. Kumppanit ovat ABB, Awake.ai, Cargotec, Ericsson, Finnpilot Pilotage, Kongsberg, Monohakobi, NAPA, Tieto, VTS Finland ja Wärtsilä. Yhteistyökumppaneita ovat lisäksi Meriteollisuus ry, Suomen Varustamot Ry, Suomen Satamaliitto, Suomen Laivameklariliitto ry ja Royal Institute of Naval Architects. One Sea on avoin ekosysteemi, johon voivat liittyä kaikki, jotka aikovat tehdä autonomisesta meriliikenteestä liiketoimintaa. Rahoittajana toimivat osallistuvat yritykset sekä Business Finland. One Sea -ekosysteemiä johtaa DIMECC Oy.

DIMECC Oy on johtavien yritysten ja tutkimuslaitosten omistama digiajan innovaatioalusta, joka yhdistää Suomen valmistavan ja digitaalisen teollisuuden sekä akateemisen tutkimuksen parhaat voimat.

The post Meriliikenteen itseohjautuvien alusten kokeilut etenevät appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/meriliikenteen-itseohjautuvien-alusten-kokeilut-etenevat/feed/ 0 12961
Mittava paketti yritysten tueksi – Finnveran kautta 10 miljardin euron lisärahoitus yrityksille https://extralehdet.com/mittava-paketti-yritysten-tueksi-finnveran-kautta-10-miljardin-euron-lisarahoitus-yrityksille/ https://extralehdet.com/mittava-paketti-yritysten-tueksi-finnveran-kautta-10-miljardin-euron-lisarahoitus-yrityksille/#respond Sat, 21 Mar 2020 04:01:18 +0000 https://extralehdet.com/?p=12994 Hallitus on valmistellut mittavan tukipaketin yritysten tueksi koronavirusepidemian haittojen torjumiseksi. Tuki mahdollistaa 12 miljardin euron lisärahoituksen yrityksille Finnveran kautta. Ensisijainen toimintamalli on takaustoiminta, jossa pankit myöntävät luotot. Lisäksi valtion Finnveralle maksama luotto- ja takaustappioiden korvausosuus nousee 50 prosentista 80 prosenttiin. – Vahvistamme voimakkaasti yritysten tukea koronavirusepidemiassa. Suuntaamme Finnveran, Business Finlandin ja ELY-keskusten lisärahoitusta siten, että …

The post Mittava paketti yritysten tueksi – Finnveran kautta 10 miljardin euron lisärahoitus yrityksille appeared first on Extralehdet.

]]>
Hallitus on valmistellut mittavan tukipaketin yritysten tueksi koronavirusepidemian haittojen torjumiseksi. Tuki mahdollistaa 12 miljardin euron lisärahoituksen yrityksille Finnveran kautta. Ensisijainen toimintamalli on takaustoiminta, jossa pankit myöntävät luotot. Lisäksi valtion Finnveralle maksama luotto- ja takaustappioiden korvausosuus nousee 50 prosentista 80 prosenttiin.

– Vahvistamme voimakkaasti yritysten tukea koronavirusepidemiassa. Suuntaamme Finnveran, Business Finlandin ja ELY-keskusten lisärahoitusta siten, että parannamme yritysten mahdollisuuksia selviytyä hankalasta tilanteesta, elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoo.

Finnveran kautta 12 lisämiljardia yritysrahoitukseen

Finnveran Oyj:n kotimaan rahoitusvaltuuksia nostetaan nykyisestä 4,2 miljardin euron enimmäismäärästä 12 miljardiin euroon.

Finnvera Oyj kykenee nykyvaltuuden puitteissa lisäämään yritysrahoitusta 2 miljardilla eurolla, joten valtuuden korotus 12 miljardiin euroon mahdollistaa 10 miljardin euron lisärahoituksen yrityksille. Lisäksi nostetaan valtion Finnveralle maksama luotto- ja takaustappioiden korvausosuus 50 prosentista 80 prosenttiin. Noston myötä Finnvera voi kasvattaa riskinottoaan epävarmassa tilanteessa.

Business Finlandille 150 lisämiljoonaa yrityksiä tukeviin toimiin

Business Finlandin avustusvaltuutta lisätään 150 miljoonaa euroa käytettäväksi nopeisiin toimiin yrityksiä tukeviin toimiin.

Business Finland on avannut kaksi uutta rahoituspalvelua, joilla pyritään lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikutuksia. Rahoituspalvelut on tarkoitettu Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta.

Rahoituspalvelujen kohteena ovat ainakin matkailu, matkailun oheispalvelut, luovat ja esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden alihankintaketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai vaikuttamassa. Rahoitus on tarkoitettu yritykselle uusien liiketoimintojen selvittämiseen ja kehittämiseen poikkeusoloissa.

Yritysten kehittämishankkeiden tukemiseen reilu lisäys

ELY-keskusten yritysten kehittämishankkeiden myöntämisvaltuutta lisätään 50 miljoonaa euroa. Lisävaltuus käytetään erityisesti palvelualojen, mutta tarpeen mukaan myös muiden toimialojen pk-yrityksille koronaviruksesta aiheutuvien vaikutusten hallintaan ja ehkäisemiseen myönnettäviin avustuksiin.

Neuvontapalveluja yrityksille vahvistetaan

Yrittäjille suunnatun Talousapu-neuvontapalvelun toimintakykyä vahvistetaan 500 000 eurolla ja toteutetaan valtakunnallinen toimintamalli talous- ja maksuvaikeuksiin joutuneille yrittäjille.

– Nämä ovat nyt tämänhetkiset toimet yritysten tukemisessa koronaviruksen kanssa. On aivan selvää, että lisää tukea tarvitaan. Seuraamme tilannetta jatkuvasti ja teemme tarvittavia päätöksiä nopeasti, ministeri Lintilä kertoo

The post Mittava paketti yritysten tueksi – Finnveran kautta 10 miljardin euron lisärahoitus yrityksille appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/mittava-paketti-yritysten-tueksi-finnveran-kautta-10-miljardin-euron-lisarahoitus-yrityksille/feed/ 0 12994
Tukes: Lähes puolesta testatuista silmälasikehyksistä vapautui liikaa terveydelle vaarallista nikkeliä https://extralehdet.com/__trashed-3/ https://extralehdet.com/__trashed-3/#respond Fri, 20 Mar 2020 16:07:18 +0000 https://extralehdet.com/?p=12889 Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauttamista silmälasikehyksistä vapautui herkistävää nikkeliä pitoisuuksina, jotka saattavat aiheuttaa nikkeliallergiaa ja allergista kosketusihottumaa. Tukes on ollut yhteydessä kehyksiä myyneisiin yrityksiin ja velvoittanut heitä poistamaan lainsäädännön vastaiset   silmälasikehykset myynnistä ja pyytämään ne pois myös kuluttajilta. Tukes testautti yhteensä 21 kehysmallia Euroopan standardointikomitean hyväksymällä testausmenetelmällä. Testeihin valitut tuotteet ostettiin useilta suomalaisilta optikkoliikkeiltä. – …

The post Tukes: Lähes puolesta testatuista silmälasikehyksistä vapautui liikaa terveydelle vaarallista nikkeliä appeared first on Extralehdet.

]]>
Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauttamista silmälasikehyksistä vapautui herkistävää nikkeliä pitoisuuksina, jotka saattavat aiheuttaa nikkeliallergiaa ja allergista kosketusihottumaa. Tukes on ollut yhteydessä kehyksiä myyneisiin yrityksiin ja velvoittanut heitä poistamaan lainsäädännön vastaiset   silmälasikehykset myynnistä ja pyytämään ne pois myös kuluttajilta.

Tukes testautti yhteensä 21 kehysmallia Euroopan standardointikomitean hyväksymällä testausmenetelmällä. Testeihin valitut tuotteet ostettiin useilta suomalaisilta optikkoliikkeiltä.

– Testausten perusteella yhdeksästä kehysmallista vapautui liikaa nikkeliä, kertoo Tukesin ylitarkastaja Anneli Pärnänen.

Tukes määräsi markkinoilta poistettavaksi viisi Instru Optiikka Oy:n ja kolme Specsavers Finland Oy:n kehysmallia. Yrityksiä velvoitettiin myös pyytämään kyseiset tuotteet pois kuluttajilta. Markkinoilta poistetut tuotteet löytyvät Tukesin Markkinavalvontarekisteristä.

Nikkelin vapautumista testattiin kahdella eri menetelmällä: pinnoitetestillä ja migraatiotestillä.  Kehykset esikäsiteltiin ennen testaamista normaalissa käytössä tapahtuvan kulumisen jäljittelemiseksi. Pinnoitetestin tarkoituksena on osoittaa, että kehyksen pinnoite on riittävä estämään nikkelin vapautuminen metallista.  Migraatiotestissä mitataan nikkelin määrä, joka vapautuu näytteestä keinotekoisen hien vaikutuksesta. Vapautuminen mitataan niiltä kehyksen alueilta, joiden on tarkoitus olla suorassa ja pitkäaikaisessa kosketuksessa ihon kanssa.

EU-lainsäädäntö rajoittaa nikkelin käyttöä

Nikkeli on yleisin allergisen kosketusihottuman aiheuttaja, minkä vuoksi EU:n kemikaalilainsäädäntö rajoittaa nikkelin käyttöä ihon kanssa kosketukseen tarkoitetuissa esineissä, kuten silmälasikehyksissä.

– Silmälasikehyksestä vapautuva nikkeli on ihoa herkistävä aine, jolle altistuminen voi aiheuttaa pysyvän herkistymisen nikkelille, eli nikkeliallergian. Nikkeli voi aiheuttaa jo pieninä määrinä nikkeliallergiselle kosketusihottumaa, ylitarkastaja Petteri Talasniemi Tukesista kertoo.

Nikkeliallergisen on vältettävä ihokosketusta sellaisiin metalleihin, joista vapautuu nikkeliä. Nikkelin liukenemista on rajoitettu silmälasinkehysten lisäksi mm. koruissa, vaatetuksen napeissa ja vetoketjuissa. Allerginen kosketusihottuma on ikävä terveyshaitta, joka voi heikentää elämänlaatua ja työkykyä.

Myyntikielto, markkinoilta poisto ja palautusmenettely

Jos tuote on sitä koskevien vaatimusten vastainen, Tukes voi antaa yritykselle tuotetta koskevan kieltopäätöksen. Tyypillisimpiä kieltoja ovat myyntikielto, markkinoilta poisto ja palautusmenettely. Myyntikielto tarkoittaa, että kyseisen tuotteen myynti täytyy lopettaa. Markkinoilta poisto tarkoittaa sitä, että yrityksen täytyy lopettaa tuotteen myynti sekä kerätä tuotteet pois myös omilta jälleenmyyjiltä. Palautusmenettely (takaisinveto), tarkoittaa puolestaan sitä, että yrityksen täytyy markkinoilta poistamisen lisäksi ryhtyä toimenpiteisiin tuotteiden pyytämiseksi takaisin myös loppukäyttäjiltä ja tiedottaa tuotteen aiheuttamasta vaarasta.

The post Tukes: Lähes puolesta testatuista silmälasikehyksistä vapautui liikaa terveydelle vaarallista nikkeliä appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/__trashed-3/feed/ 0 12889