Avantgardisti Ismo Kajander Kiasmassa

Ismo Kajanderin (s. 1939) laajan retrospektiivisen näyttelyn pääosassa ovat esineteokset, kollaasit ja installaatiot, joita Kajander luo arkisista materiaaleista. Näyttely avautuu Kiasmassa 17. huhtikuuta.

Kajanderin 1960-luvun alussa alkanut taiteilijan ura on ollut suomalaisen taidekentän kontekstissa poikkeuksellisen laaja-alainen ja uudistusvoimainen. Hän on tunnettu taiteilijana, valokuvaajana, kirjoittajana ja opettajana.

Ismo Kajander on aina ollut kansainvälisesti suuntautunut taiteilija. Hän asuu osan vuodesta Pariisissa, ja on aina ammentanut modernismin avantgardistisimmista suuntauksista, kuten dadaismista ja uusrealismista. Hän tunnistaa taiteen traditiot ja soveltaa niitä persoonallisella ”kajanderilaisella” tavallaan omissa teoksissaan.

Näyttelyssä on mukana rekonstruktio Ismo Kajanderin yksityisnäyttelystä Agora-galleriassa Helsingissä vuodelta 1964. Aikaansa edellä ollut näyttely sai kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton. Näyttelyssä oli jo nähtävissä ne elementit, joita Kajander on taiteessaan kehitellyt ja varioinut: yhteiskunnallisesti kantaa ottavat, älylliset ja leikkisät aiheet, samoin kuin esinekoosteiden ja kollaasien arkiset valmismateriaalit.

ismo kajander Anartismilippu, 1994
Ismo Kajander Anartismilippu, 1994

 

Näyttelyn nimi Anartisti viittaa Kajanderin toimintaan taiteen valtavirtojen ulkopuolella. Tätä asennetta juhlistaa komeasti suuri teos, Anartismilippu (1994/1995), joka syntyi Pariisissa nähdyn graffitin innoittamana. Kajanderin 1960-luvun klassikoita näyttelyssä edustavat ajan kansainvälisten virtausten hengessä syntyneet Dada-kaappi sekä säveltäjä Henrik Otto Donnerin kanssa toteutettu Musiikkikone. Yhä tuoreet teokset saavat näyttelyssä rinnalleen ennen näkemättömiä vanhempia sekä uusia teoksia.

Ismo Kajander Anartisti 17.4. – 9.8.2015 Nykytaiteen museo Kiasma. Näyttely jatkuu Wäinö Aaltosen museossa Turussa 23.10.2015 – 17.1.2016.

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x