sunnuntai , kesäkuu 16 2019
Uutisotsikot
Koti / Terveys & hyvinvointi / Varjo on paras suoja UV-säteilyltä – suojaa lapsi auringolta

Varjo on paras suoja UV-säteilyltä – suojaa lapsi auringolta

Useat sanovat polttaneensa lapsena ihonsa auringossa. Sen vuoksi lapset tulee suojata liialta auringolta. Paras tapa on tarjota lapsille varjopaikkoja, joissa auringon UV-säteilyä on jopa puolet vähemmän kuin suorassa auringonpaisteessa. Olisikin tärkeää, että lapsille olisi ulkoilu- ja leikkialueilla tarjolla tarpeeksi varjopaikkoja.

Pitäisi kiinnittää huomiota siihen, että päiväkotien ja koulujen, samoin kuin harraste- ja urheiluseurojen tulisi sisällyttää auringon vaikutuksista kertominen opetus- ja toimintasuunnitelmiinsa. Kun lapsilla ja heidän vanhemmillaan on tarpeeksi oikeaa tietoa auringon haitoista ja hyödyistä, he osaavat myös suojautua liialta paisteelta oikein.

Päiväkotien henkilökunta pitää UV-säteilyltä suojautumista tärkeänä ja lapset suojataan päiväkodeissa pääosin hyvin. Lapsia ohjataan leikkimään varjossa helteisimpinä päivinä ja vanhempia pyydetään tuomaan suojaavia vaatteita. Suositeltavaa olisi, että päiväkodeissa olisi aurinkovoidetta lapsia varten. Jos tämä ei ole mahdollista, pyydetään vanhempia tuomaan aurinkovoidetta kotoa.

Ongelmana on joissain päiväkodeissa se, että piha-alueilla ei ole riittävästi varjoa. Päiväkotien ulkoalueisiin pitäisi kiinnittää huomiota jo suunnitteluvaiheessa, jotta niihin saataisiin enemmän puustoa ja rakenteellisia varjopaikkoja.

Ilmatieteen laitos on tutkinut auringon UV-säteilymäärän eroja varjossa ja suorassa auringonpaisteessa.

”Varjossa vallitsevan UV-säteilyn määrä riippuu samoista tekijöistä kuin suoran auringon alla. Pilvisyydestä ja auringon korkeuskulmasta riippuen varjoon hakeutuminen vähentää UV-säteilyaltistusta jopa 50 %”, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu Heikkilä.

Heikkilä muistuttaa, että auringolta on syytä suojautua, kun UV-indeksi ylittää arvon 3. UV-indeksin arvo 3 ylittyy kauniina kesäpäivänä Etelä-Suomessa toukokuusta elokuuhun klo 10–17 välisenä aikana.  Vaatetus ja varjossa pysyminen on hyvä suoja UV-säteitä vastaan.

Pienten lasten iho ei suojaa UV-säteilyltä yhtä hyvin kuin aikuisten, sillä lapsen iho on ohut ja ihon omat suojamekanismit eivät ole vielä täysin kehittyneet. Lisäksi mitä varhemmin elämässä iho on saanut liikaa aurinkoa, sitä pidempään syövällä on aikaa kehittyä. Siksi ihon palaminen lapsuudessa lisää riskiä sairastua ihosyöpään, erityisesti melanoomaan, aikuisiässä. Tämän takia lasten suojaaminen auringolta on erityisen tärkeää. Lisäksi jos lapset oppivat hakeutumaan varjoon ja suojautumaan liialta paisteelta pienestä pitäen, he suuremmalla todennäköisyydellä suojautuvat paremmin auringolta läpi elämänsä.

Katso myös

Etäkuntoutus on yhtä hyödyllistä kuin kasvokkain toteutettu kuntoutus

Kokeilujen perusteella etäkuntoutus tuottaa yhtä hyviä tai jopa parempia tuloksia kuin perinteinen kasvokkain tapahtuva kuntoutus. …

css.php