Suomi 100 -satelliitin laukaisua yritetään 2.12

Vuoden lähtövalmiina odottanut juhlavuoden satelliitti on viimein pääsemässä avaruuteen. Suomi 100 -satelliitin avaruuteen vievän Falcon 9-kantoraketin laukaisua siirrettiin ensin teknisten tarkistusten ja sitten huonojen sääolosuhteiden takia. Nyt avaruusyhtiö SpaceX on ilmoittanut, että laukaisua yritetään sunnuntaina 2. joulukuuta klo 20.32 Suomen aikaa.

Viimeksi laukaisua oli tarkoitus yrittää Kaliforniasta keskiviikkona 28. marraskuuta, mutta tuolloin laukaisu jouduttiin perumaan epävakaiseksi muuttuneen sään ja ennen kaikkea yläilmakehän voimakkaiden tuulten takia.

Nyt sää on parantunut ennusteen mukaisesti, ja raketti on valmis viemään Suomi 100:n tutkimusmatkalleen.

Luotettava raketti

Falcon 9 -kantoraketin erikoisuus on sen osittainen uudelleenkäytettävyys: raketin lentoon nostava ja suureen nopeuteen kiihdyttävä osa palaa työnsä tehtyään takaisin, ja se voidaan kunnostaa uutta käyttöä varten.

Tilastollisesti Falcon 9 on hyvin luotettava raketti, sillä samalla rakettityypillä on tänä vuonna tehty jo 18 onnistunutta laukaisua.

Lopullinen päätös laukaisun yrittämisestä tehdään noin 40 minuuttia ennen lentoonlähtöaikaa. Sen jälkeen raketin polttoaine- ja nestehappitankit täytetään, ja jos sää on suotuisa ja raketti on teknisesti kunnossa,  automaattinen laukaisuohjelmisto käynnistetään 45 sekuntia ennen lähtöaikaa.

Uudelleenkäytettävän rakettiosan on tarkoitus laskeutua merellä olevan lavetin päälle noin reilut viisi minuuttia lennettyään. Raketin toinen osa jatkaa toimintaansa ja vie satelliitit avaruuteen.

64 satelliitin kimppakyyti

Falcon 9:n mukana on kaikkiaan 64 piensatelliittia. Suomi 100 –satelliitin lisäksi mukana lennolla on myös Aalto-yliopiston satelliittihankkeesta syntyneen yhtiön toinen tutkasatelliitti.

Kyseessä on suurin määrä satelliitteja, joka laukaistaan samalla kertaa avaruuteen Yhdysvalloista.

Satelliitit vapautetaan 575 kilometrin korkeudessa olevalle radalle, joka kulkee lähes maapallon napojen ylitse. Suomi 100 –satelliitin vuoro on noin 4 tuntia ja 30 minuuttia laukaisun jälkeen. Ensimmäistä yhteyttä satelliittiin yritetään maanantaiaamuna.

Suomi 100 -satelliitti mittaa erikoisvalmisteisella radiolaitteistollaan lähiavaruudessa olevia avaruussääilmiöitä. Lisäksi satelliitin kamera kuvaa avaruussään näkyviä merkkejä, esimerkiksi revontulia, sekä maapalloa ja erityisesti Suomea.

Katso myös

Kellot siirretään kesäaikaan sunnuntaina 31. maaliskuuta

Talvi- eli normaaliaika päättyy ja kesäaikaan siirrytään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirretään tunti …