Rullaluistelu – vauhtia pyörillä

Rullaluistelu on loistava kuntoilumuoto ja sitä käytetään myös urheilussa monessa lajissa oheisharjoittelumuotona. Moni pitää rullaluistelusta juuri sen vauhdikkuuden ja monipuolisuuden vuoksi. Rullaluistelu on monipuolinen urheilulaji, joka kehittää kestävyyttä, tasapainoa, koordinaatiota ja voimaa. Rullaluistelua voidaan jakaa kahteen eri harjoitusmuotoon rullaluisteluun eli In-Line Skating ilman sauvoja sekä sauvarullaluisteluun eli Nordic Blading sauvojen kanssa, jolloin laji muistuttaa luisteluhiihtoa. Rullaluistelu on laji, jossa on voi tulla vaaratilanteita. Siksi rullaluisteluun kuuluu erilaisia suojavarusteita. Ne ovat kevyitä ja mahtuvat vaikka reppuun. Repussa on myös hyvä kantaa normaalit rullaluistimetkengät, jolloin rullaluistelua voidaan harrastaa hyötyliikuntanakin esim. työmatkoilla tai kauppareissuilla. Nämä suojat kannattaa ehdottomasti hankkia rullaluisteluun: Polvisuojat, kyynärsuojat, rannesuojat ja kypärä.

Rullaluistimien hankinta

Rullaluistimia on montaa merkkiä ja niissä on hieman erilaisia ominaisuuksia. Osta rullaluistimet hyvin varustetusta liikkeestä ja varmista varaosien saaminen sekä huoltomahdollisuus pääasiat ovat hyvä istuvuus jalkaan, hyvä kiristysmahdollisuus ja hyvät pyörät. Vasta-alkajan kannattaa harkita myös käytettyjen luistimien hankintaa. Niitä voi saada kavereilta tai ostaa kirpputoreilta muutamilla euroilla. Jos uusi harrastus ei miellyttään, ei hankitut varusteet harmita rahallisesti.

Sauvat

Oikea pituus on 0,9 x oma pituus + 2,5 cm tarkista, että sauvoissa on hyvät käsiremmit, jolloin voit vapauttaa otteesi sauvasta, kun kädet menevät työntövaiheessa taakse.

Huolto

Rullaluistimet vaativat huoltoa, mutta hyväkuntoisilla rullaluistimilla luistelu on nautittavampaa-
huoltotarve painottuu renkaisiin ja niiden laakereihin. Se ei ole vaikea asia. kaamman ja monipuolisemman harjoittelumuodon, ota sauvat mukaan. Sauvarullaluistelu nostaa enemmän sykettä ja energiankulutus on suurempi. Se on myös hyvä tapa aloittaa rullaluistelu, sillä sauvat antavat tukea tarvittaessa ja jarruttaminen on tehokkaampaa.

Jarruttaminen

Jarruttaminen voi olla vaikea asia aluksi, mutta sen oivaltaa nopeasti. Harjoittele ensin hitaassa vauhdissa ja taidon karttuessa kokeile jarruttamista myös kovassa vauhdissa. Kantapääjarrutuksen lisäksi on ns. T-jarrutus, jossa toinen jalka laitetaan takaviistoon sekä nilkka käännetään poikittain menosuuntaan nähden ja jarrutus tapahtuu renkaita ”raahaamalla”. Tämä jarrutus kuluttaa kuitenkin renkaita epätasaisesti ja se taas voi vaikeuttaa luistelua jatkossa. Kolmas mahdollisuus on jarruttaa pujottelemalla. Tämä vaatii hieman enemmän taitoa, mutta senkin oppii nopeasti. Se ei kuitenkaan ole niin tehokas tapa jarruttaa kuin edelliset.

rullaluistelu nainen suojillaRullaluistelun tekniikka

Luistelussa on hyvä muistaa muutama pääasia. Ylävartalon asento on hieman eteen kallistuneena ja yläselässä on selkeä pyöreys, mutta pidä keskivartalon tuki tiukkana. Jalat ovat koukistuneena, jolloin luistelusta tulee tasapainoisempaa ja paino pysyy paremmin rullastolla. Liikkeelle lähtö tapahtuu jalkaterien v-asennosta potkaisemalla (työntövoima) sivulle ja samalla siirretään paino liukuvan jalan päälle koko rullastolle. Kun pääset vauhtiin, suuntaa potkut sivulle ja liu’u rennosti etumaisen jalkaterän osoittamaan suuntaan. Kädet ja ylävartalo tulevat mukaan luonnollisessa rytmissä, kun taito ja vauhti paranevat.

Katso myös

Keskussairaalat säilyvät kaikilla hyvinvointialueilla

Sairaala- ja päivystysverkon muutoksia on tehty hallituksen toimesta perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x