Koti / Terveys & hyvinvointi / Painoindeksi uusiksi

Painoindeksi uusiksi

Painoindeksi (engl. body mass index, BMI) on mitta-arvo, jonka avulla voidaan arvioida ihmisen painon ja pituuden suhdetta. Useimmin käytetyn kaavan mukainen painoindeksi on henkilön paino (massa) jaettuna pituuden neliöllä. Painoindeksin kehitti belgialainen Adolphe Quételet.

Oxfordin yliopiston numeerisen analyysin professori Nick Trefethen on kehittänyt painoindeksin laskemiseen uuden kaavan, joka hänen mukaansa ottaa paremmin huomioon muun muassa pituuden aiheuttaman vääristymän. Hän esittää uutta kaavaa, jossa paino kerrotaan kertoimella 1,3 ja jaetaan pituudella potenssiin 2,5. Lukuja hän perustelee niin, että 1,3 on neliöjuuri luvusta 1,69, jonka hän on määritellyt ihmisten keskipituudeksi. Pituus taas korotetaan potenssiin 2,5, koska sen avulla saadaan tarkempi likiarvo terveen kehon todellisesta koosta ja muodosta.

Näin esimerkiksi 1,75 m pitkän, 70 kg painavan ihmisen painoindeksi vanhan kaavan mukaan lasketaan kaavalla: 70 kg / (1,75 m * 1,75 m) ≈ 22,9 kg/m2, joten esimerkkihenkilö on normaalipainoinen. Uuden kaavan mukaan 70 kg painavan 1,75 cm pitkän henkilön painoindeksi lasketaan puolestaan kaavalla 1,3 * 70 kg / (1,75 m^2,5) ≈ 22,5 kg/m2. Myös tämän kaavan mukaan laskettuna esimerkkihenkilö on normaalipainoinen.

css.php