maanantai , kesäkuu 17 2019
Uutisotsikot
Koti / Terveys & hyvinvointi / Loman jälkeen – paluu työhön vaikeaa?

Loman jälkeen – paluu työhön vaikeaa?

Hyvän loman aikana mieli lepää, mutta monelle palaaminen lomalta arkeen voi olla ahdistava kokemus. Reilu kolmannes suomalaisista on kokenut alakuloa ja masennusta arkeen palattuaan, ja yli puolelle pitkältä lomalta palaaminen on vaikeaa.

Suomessa nautitaan maailman mittakaavassa verrattain pitkistä kesälomista. Jopa yli kuukauden kesälomalta arkeen palaaminen voi kuitenkin olla traumaattinen kokemus. Yli puolet suomalaisista myöntääkin yli viikon mittaiselta lomalta paluun olevan vaikeaa. Lisäksi reilu kolmannes on tuntenut itsensä surulliseksi, alakuloiseksi tai masentuneeksi lomalta palattuaan.

Vaikka kuinka viihtyisi työssään tai nauttisi opiskelusta, lomalta paluu voi tulla shokkina. Usein lomalla päivärytmi muotoutuu varsin erilaiseksi kuin normaalissa arjessa – valvotaan myöhään, nukutaan pitkään ja syödään milloin sattuu – ja takaisin arkirytmiin pääseminen ei ole kaikille helppoa. Myös paluu ulkomaanmatkalta voi aiheuttaa negatiivisia tuntemuksia, jos esimerkiksi sää kotimaassa on kolea ja sateinen, kuten tänä kesänä, kertoo momondon Suomen markkinointipäällikkö Petteri Jalonen.

Naiset herkempiä

Lomaltapaluuahdistuksessa on myös selviä eroja sukupuolten ja eri ikäryhmien välillä: arkeen palaaminen on vaikeampaa naisille ja nuorille aikuisille. Suomalaisnaisista 40 prosenttia kokee surumielisyyttä tai jopa masennusta lomalta paluun yhteydessä, kun taas miesten keskuudessa vastaava luku on 31 prosenttia. Vanhemmiten lomaltapaluuahdistus vähenee. (56–65-vuotiaista) suomalaisista vain viidenneksellä on ollut samanlaisia kokemuksia.

Suomalaisia enemmän arkeen palaaminen ahdistaa Etelä-Euroopassa.
Suomalaisia enemmän arkeen palaaminen ahdistaa Etelä-Euroopassa.

Etelä-Euroopassa ahdistaa enemmän

Suomalaiset ovat kansainvälisen vertailun keskitasoa lomalta paluun ahdistavuuden suhteen. Meitä enemmän arkeen palaaminen masentaa Etelä-Euroopassa: lomalta paluu on vaikuttanut negatiivisesti yli puoleen italialaisista, espanjalaisista, ranskalaisista ja portugalilaisista. Myös englantilaisista yli puolet masentuu herkästi arkeen paluun myötä. Töihin paluu ahdistaa vähiten kiinalaisia, joista vain 15 prosenttia kertoo tunteneensa itsensä surulliseksi tai masentuneeksi lomalta palattuaan. Muut pohjoismaalaiset näyttäisivät suhtautuvan arkeen palaamiseen samoin kuin suomalaiset. Lomalta paluun on kokenut surullisena tai masentavana asiana reilu kolmannes kaikista pohjoismaalaisista.

Mikä avuksi

Kun suomalaisilta kysyttiin, miten he koettavat helpottaa arkeen paluuta loman jälkeen, vastausten joukosta nousi esiin muutamia suosikkeja. Tavallista pidempään nukkumista pidetään parhaana lääkkeenä lomaltapaluuahdistukseen, ja yhtä moni kokee oman ajan ja rentoutumisen toimivan parhaiten. Osa irtautuu arjesta unelmoimalla olevansa takaisin lomalla, ja moni pitää laatuaikaa perheen ja ystävien kanssa parhaana keinona sopeutua arkeen. Myös terveellisempien elintapojen koettiin auttavan arkeen paluussa, kuten kuntoilu alkoholinkulutuksen vähentäminen.

Katso myös

Etäkuntoutus on yhtä hyödyllistä kuin kasvokkain toteutettu kuntoutus

Kokeilujen perusteella etäkuntoutus tuottaa yhtä hyviä tai jopa parempia tuloksia kuin perinteinen kasvokkain tapahtuva kuntoutus. …

css.php