Unettomuus vaikuttaa painonnousuun

Unitilan, niin luontaisen unen kuin nukutuksen aikaisen tajunnantilankin, aikana aivo-selkäydinneste pääsee huuhtelemaan soluvälitiloja syvemmältä kuin valvetilan aikana ja kuljettaa solujen aineenvaihdunnan kuona-aineet pois. Siten voidaan sanoa, että uni puhdistaa aivot. Unen aikana soluvauriot korjautuvat ja hermosolujen väliset kytkennät vahvistuvat etenkin muistin kannalta tärkeillä aivoalueilla.

Uni on herkkä terveysmittari. Niin psyykkiset kuin fyysiset rasittavat tekijät häiritsevät herkästi unta. Tämän seurauksena yöuni voi lyhentyä. Lyhentynyt yöuni lisää sydän- ja verisuonitautien sekä aikuistyypin diabeteksen riskiä.

Helsingin yliopiston väitöstutkimus osoittaa unettomuusoireiden ja lyhyen unen olevan yhteydessä myös painonnousuun. Toisaalta lihavuus näyttää ylläpitävän ja lisäävän unihäiriöitä.
Uniongelmat aiheuttivat naisilla vähintään viiden kilon painonnousun 5–7 vuoden seurantajakson aikana. Ylipainoisilla ja lihavilla unettomuusoireet näyttivät olevan pysyvämpiä kuin normaalipainoisilla, ja seuranta-aikana heidän unettomuusoireensa lisääntyivät.

Tutkimuksessa selvitettiin unen, painon ja terveyskäyttäytymisen välisiä yhteyksiä keski-ikäisillä työntekijöillä tarkastelemalla nukahtamisvaikeuksia, yöaikaista heräilyä ja vaikeuksia pysyä unessa. Lisäksi selvitettiin keskimääräistä unen kestoa ja terveyskäyttäytymistä, kuten alkoholin käyttöä, tupakointia, liikuntaa ja epäterveellisiä ruokatottumuksia. Huomioon otetut työjärjestelyt, mielenterveysongelmat sekä fyysinen terveys eivät selittäneet unen ja painon välisiä yhteyksiä.

– Tulokset osoittavat, että unettomuusoireet ja lyhyt unen kesto vaikuttavat painonnousuun, ja lihavuus näytti toisaalta ylläpitävän ja lisäävän unettomuusoireita seurannan aikana. Uneen liittyvät ongelmat tulisi ottaa entistä paremmin huomioon lihavuuden ehkäisyssä niin työterveyshuollossa kuin muussakin perusterveydenhuollossa, tutkija Peppi Haario sanoo.

Unettomuuden Hoito

Unettomuus tarkoittaa kyvyttömyyttä nukkua. Se on häiriötila, jossa pääasiallisena vaivana on nukahtamisen vaikeus tai unesta kesken herääminen ja unessa pysymisen vaikeus. Uneton ei virkisty unestaan vaan kärsii väsymyksestä. Se, että ei ehdi tai halua nukkua tarpeeksi, ei ole unettomuutta.

Unettomuuden syy on tunnistettava ja hoidettava asianmukaisesti. Lääkkeettömät hoidot ovat ensisijaisia pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsivien hoidossa. Lisäksi unettomia on kannustettava säännölliseen elämänrytmiin. Lyhyet (10‒20 minuutin) ja ajoissa (kello 12 ja 15 välillä) nukutut päivätorkut usein virkistävät, mutta sitä vastoin pitkät tai liian myöhään nukutut nokoset väsyttävät ja voivat haitata nukkumista seuraavana yönä.

Katso myös

Keskussairaalat säilyvät kaikilla hyvinvointialueilla

Sairaala- ja päivystysverkon muutoksia on tehty hallituksen toimesta perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x