Kuvataide on nyt myös verkossa

Uusien sovellusten avulla tuomme verkossakin taiteeseen tunteet mukaan, johdatamme rakastetun Hugo Simbergin vielä tuntemattomille jäljille ja viemme mukanamme taiteenkeräilijä, tehtailija Paul Sinebrychoffin työhuoneen ainutlaatuiseen tunnelmaan.

Kaiken tämän teemme tietenkin tekijänoikeuksia kunnioittaen, mutta samalla uusia uria esimerkiksi sosiaalisessa mediassa avaten, ja miltei aina kolmella eri kielellä.

– Sekä suomalaisessa että kansainvälisessä keskustelussa taidemuseoiden yleisöt toivovat osallistumismahdollisuuksia. Tämä pätee myös verkossa. Taidemuseoiden ammattilaisten työtä on koota yhteen tiedon palaset, kuten yksittäiset kuvat ja niiden kuvailutiedot. Niistä syntyy merkityksiä ja tarinoita, jotka puolestaan kannattelevat, pitävät elävänä, menneisyyden ja nykyisyyden välistä suhdetta, kertoo Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä.

Yleisöt mukaan työhön

– Tähän työhön toivomme jatkossa saavamme myös käyttäjät mukaan entistä monipuolisemmin. Historia pysyy elävänä, kun merkitykset saavat kytkeytyä toisiinsa uusilla ja odottamattomillakin tavoilla,  kokoelmahallintajohtaja Ojanperä toteaa.

Kansallisgallerian verkkohankkeen mahdollisti Opetus- ja kulttuuriministeriö. Ministeriön rahoittaman hankkeen avulla on avattu verkkoon kaikkiaan kahdeksan erilaista tapaa tutustua kokoelmaan. Kansallisgallerian kokoelmaan liittyvää avointa dataa on tuotu kaikkien ulottuville ja vapaasti käytettäväksi. Suomen Kansallisgallerian strategisena tavoitteena on olla koko Pohjoisen Euroopan kiinnostavin kansallisgalleria.

Kansallisgalleria on yksi kokoelma, kolme museota ja lukemattomia tapoja kokea taide. Sen museot Ateneum, Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo sijaitsevat fyysisesti Helsingissä. Siksi kokoelma on jo vuosien ajan ollut myös verkossa, mahdollisimman monen tutkittavana.

kansallisgalleria
Hugo Simbergin valokuvatutkielma Haavoittuneeseen enkeliin, taiteilijan ateljee Rikhardinkadulla 1902. Tämä ja muut Simbergin kokoelman valokuvat löytyvät avoimena datana kaikkien käytettäväksi Kansallisgallerian Flickr-albumista. Kuva: Kansallisgalleria, Hugo Simbergin arkisto

 

Katso myös

Kellot siirretään kesäaikaan sunnuntaina 31. maaliskuuta

Talvi- eli normaaliaika päättyy ja kesäaikaan siirrytään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirretään tunti …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x