Koti / Asuminen & rakentaminen / Kiuas ja hormi kuntoon ennen löylyjä

Kiuas ja hormi kuntoon ennen löylyjä

Sauna – ja erityisesti mökkisauna – on meille suomalaisille suorastaan pyhä paikka. Siksi ei ehkä tule huomanneeksi, että pitkään moitteettomasti palvellut kiuas on jo tullut vaihtoikään. Mökkisaunan kiuasta harvoin vaihdetaan vain siksi, että malli alkaa kyllästyttää. Siksi se voi olla hyvinkin vanha – varsinkin, jos sitä on lämmitetty oikein ja kiviä vaihdettu tarpeeksi usein.

Tarkista kivien kunto

Kiukaan kuntoa on syytä epäillä, jos löylyjä ei saada entiseen tapaan ja puut palavat heikosti. Painuneet kivet ovat voineet tukkia kiukaan ilmankierron. Hyväkuntoisetkin kivet kannattaa välillä latoa uudelleen.

Kiuaskivissä ei ole syytä säästää, sillä ajoissa vaihtamalla ja latomalla ne välillä uudestaan voi pidentää kiukaan ikää vuosilla ja myös säästää polttopuissa, kun sauna lämpenee nopeammin.

Puulämmitteisessä kiukaassa käytetään suurempia 10-15 cm:n kiuaskiviä. Kun ladot kivet, varmista, ettet tuki kiuasta, näin takaat riittävän ilmankierron.

Uusissa kiukaissa on valinnanvaraa

Kun kiuaskivet on poistettu, niiden alta voi paljastua puhki palanut kiuas. Silloin on aika päästää täysin palvellut kiuas lepoon ja hankkia uusi tilalle. Vanha kiuas voi olla myös kovin ruostunut, vaikkakin sinänsä vielä käyttökelpoinen.

Toimimattoman kiukaan kanssa ei kannata kärvistellä. Modernit kiukaat ovat tehokkaita ja lisäksi polttavat puuta puhtaasti.

Mökillä arvostetaan perinteitä ja moni ostaa mökkisaunaan saman näköisen kiukaan, jota tottui katselemaan jo lapsena, vaikka päärakennuksessa olisikin trendikäs, nopeasti lämpenevä sähkökiuas. Ulkoasultaan retro kiuas voi silti olla tekniikaltaan hyvin edistyksellinen. CE-merkityt kiukaat ovat huolella testattuja ja parhaissa kiukaissa on yhtä pienet hiukkaspäästöt kuin varaavissa takoissa.

Hormin kunto selville

Myöskään kiukaan hormi ei ole ikuinen. Varsinkin vanhan kevythormin kunto on syytä tarkistaa huolella, kun kiuas menee vaihtoon. Kiukaan ongelmien syyksi voi paljastua hormin ja kiukaan välinen liitos, joka on alkanut vuotaa. Kevythormia voi koputella, jotta kuulee onko sen eristekerros edelleen paikallaan. Samalla on syytä tarkistaa, että hormin läpivienti yläpohjassa on oikein toteutettu ja paloturvallinen.

Yksityiskäytössä olevan vapaa-ajan asunnon hormit ja tulisijat on nuohousasetuksen mukaan nuohoutettava kolmen vuoden välein ja samassa yhteydessä tarkastuskin tulee tietysti tehtyä.

Uutta kiuasta ostettaessa on otettava huomioon, että savuhormin ja kiukaan tulee toimia yhdessä. Uusista CE-merkityistä teräshormeista löytyy tieto, mille savukaasujen lämpötiloille ne on testattu, kuten T400 tai T600. Se tarkoittaa, että yhdistelmä on paloturvallinen, kun savukaasujen lämpötilat pysyvät näissä rajoissa. Saunan kiukaalle tulee aina valita T600-luokan vaatimukset täyttävä hormi.

css.php