keskiviikko , syyskuu 18 2019
Uutisotsikot
Koti / Harrastukset & kuntoilu / Kerää sienet talteen – pieni sieniopas

Kerää sienet talteen – pieni sieniopas

Varaa metsään mukaan laakea kori, sieniveitsi tai pieni, terävä veitsi ja sivellin sekä sieniopas.
Poimi vain tunnistamiasi lajeja ja virheettömiä yksilöitä. Irrota sieni maasta kiertämällä. Puhdista sienet jo metsässä ennen koriin laskemista.
Kerää ryöpättävät ja käyttövalmiit sienet erikseen. Leikkaa multainen osa jalasta pois ja puhdista pinta siveltimellä. Halkaise sieni veitsellä ja poista huonot osat. Limapintaiset sienet, kuten limanuljaska, on hyvä nylkeä.
Haista, älä maista. Käsittele tai valmista sienet kotona mahdollisimman pian. Säilytä viileässä. Useimmat lajit voi valmistaa ruoaksi paistamalla tai pikaisesti kypsentämällä. Sienet ovat huonosti sulavaa ruokaa, syö ne mieluiten kuumennettuina.
Karvaat ja raakoina lievästi myrkylliset, kuten useimmat rouskut, pitää keittää runsaassa vedessä hyvin huuhtoen. Rouskujen väri vaalenee, jos niitä liottaa päivän tai pari kylmässä vedessä ennen ryöppäämistä. Ryöpättyinä rouskut ovat maukkaita sekasieniä.
Korvasieniä keitetään kahteen kertaan muutamia minuutteja väljässä vedessä välillä hyvin huuhtoen. Myös kuivatut korvasienet pitää keittää väljässä vedessä ennen ruoaksi valmistamista.

sieniPakasta, suolaa, kuivaa

Pakastettavat sekasienet ryöpätään, silputaan, valutetaan ja puristetaan kuiviksi.
Kosteat, ryöppäämättä käyttökelpoiset kantarellit tai suppilovahverot, keitetään silputtuina pannulla omassa liemessään kuiviksi. Rasvassa paistettuina pakastetut sienet eivät säily pitkään, käytä ne kuukauden sisällä.
Suolasieniin on käytettävä hurja määrä karkeaa suolaa, 100 g/ 1 kg. Käytä suolasienet mahdollisimman nopeasti, etteivät ne ehdi suolautua myrkkysuolaisiksi. Liota liika suolaisuus väljässä vedessä ennen käyttöä.
Kuivaaminen on monille lajeille paras säilöntätapa. Leikkaa sienet ohuiksi viipaleiksi tai revi ne kahtia (suppilovahverot) ja kuivaa hyötykasvikuivurilla tai aivan miedossa uuninlämmössä rutikuiviksi. Ohuita sieniä voi kuivata myös lattialämmityksen päällä ilmavalla ritilällä tai kuivauskaapissa.

Katso myös

Joitakin ihmisille tuttuja ruokia ei voi antaa koirille – pienikin annos voi olla kohtalokas

Jotkut ruoka-aineet ovat koirille erittäin myrkyllisiä, vaikka ne ovat ihmisille normaalia ravintoa. Erityisvaarassa ovat pennut, …

css.php