Jos olisi tarpeeksi rahaa niin …

Jos rahahuolet eivät enää painaisi suomalaista ja hän olisi taloudellisesti riippumaton, niin suurin haave olisi unelma-asunnon hankkiminen. Lähes yhtä suosittua oli ”maailman kiertäminen” ja uusia isompia hankintoja, kuten auto tehtäisiin. Osa suuntaisi sapattilaitumille tai vähentäisi työntekoa. Joka viides ei muuttaisi elämässään mitään suurempaa, vaikka taloudelliset esteet poistuisivat.

Harva lopettaisi työnteon

Vain alle 10 prosenttia lopettaisi työnteon kokonaan. Varttuneemmat 55–65-vuotiaat vielä työelämässä olevat vastaajat olivat valmiimpia työnteon vähentämiseen, mutta heistäkin vain noin viidennes lopettaisi työnteon kokonaan. Vajaa kolmannes heistä lyhentäisi työaikaa tai suuntaisi sapattivapaalle. Ylipäätään työaikaa lyhennettäisiin ja sapattia harkittaisiin erityisen usein keski-ikäisinä sekä ruuhkavuosina. Ulkomaille muuttaisi 6,3 prosenttia, alaa vaihtaisi 6,5 prosenttia ja työpaikkaa 5,6 prosenttia.

Yli 55-vuotiaat tyytyväisimpiä nykytilaan

Iän myötä tyytyväisyys näyttää ihmisillä lisääntyvän. 38 prosenttia yli 65-vuotiaista ei tekisi mitään merkittäviä muutoksia vaikka rahahanat aukeaisivat. Jo 55–65-vuotiaillakin joka neljäs haluaa pitää asiat ennallaan. Nuoremmilla tämä luku sen sijaan jää selvästi pienemmäksi.

Pääkaupunkiseutulaiset olivat valmiimpia muuttamaan elämäänsä jos raha ei olisi ongelma; vain alle 15 prosentilla elämän kaikki palaset olivat paikallaan.

Opiskelijat ja nuoret lähtevät maailmalle

Maailmaa lähtisivät kiertämään erityisesti opiskelijat ja nuoret. Kun yli puolet alle 31-vuotiaista suuntaisi lentokentän kautta pidemmälle matkalle, niin kolme neljäsosaa yli 55-vuotiaista jäisi kotiin.

Nuoret ja pääkaupunkiseutulaiset vastaajat suuntaisivat muita useammin pidemmäksikin aikaa ulkomaille, vaihtaisivat alaa tai menisivät opiskelemaan. Suurempia hankintoja tekisivät nimenomaan kolmikymppiset ja sitä nuoremmat. Asuntohaaveidenkin suhteen löytyi merkittäviä eroja vastaajissa. Yli 60 prosenttia 19–30-vuotiaista hankkisi unelma-asuntonsa, näin tekisi vain reilu neljännes yli 55-vuotiaista.

Alle kolmikymppisistä joka neljäs ryhtyisi yrittäjäksi, jos rahantulosta ei olisi huolta. Iän myötä yrittäjäksi ryhtyisi yhä harvempi; yli 55-vuotiaista osuus oli enää viisi prosenttia. Miehistä ja pääkaupunkiseudulla asuvista yli 15 prosenttia ryhtyisi yrittäjäksi, kun valtakunnallinen keskiarvo oli 12 prosenttia.

Mies haaveilee veneestä tai autosta, nainen opiskelusta tai alanvaihdosta

Suurimmat sukupuolten väliset erot liittyvät hankintoihin. Suuremman hankinnan kuten auton tai veneen ostaisi useampi kuin joka kolmas mies, naisista joka neljäs. Miehiä useammin naiset lähtisivät muun muassa opiskelemaan tai vaihtaisivat alaa tai työpaikkaa, miehet taas lopettaisivat useammin työnteon kokonaan. Miehet aloittaisivat hieman useammin yrittäjinä. Miehet olivat myös naisia useammin tyytyväisiä nykytilanteeseensa.

Yli puolet pääkaupunkiseudulla asuvista hankkisi taloudellisten esteiden poistuessa unelma-asunnon, koko maassa 37 prosenttia, Pohjois-Suomessa ja Lapissa vain kolmasosa.
Yli puolet pääkaupunkiseudulla asuvista hankkisi taloudellisten esteiden poistuessa unelma-asunnon, koko maassa 37 prosenttia, Pohjois-Suomessa ja Lapissa vain kolmasosa.

Säästöpankin tekemässä Raha, aika ja hyvä elämä -kyselyssä selvitettiin, mitkä suuret asiat elämässään suomalaiset muuttaisivat. Kyselyyn vastasi 12 629 suomalaista.

Katso myös

Keskussairaalat säilyvät kaikilla hyvinvointialueilla

Sairaala- ja päivystysverkon muutoksia on tehty hallituksen toimesta perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x