Extralehdet https://extralehdet.com Extralehdet – puolueeton ja riippumaton verkkomedia Tue, 19 Nov 2019 16:20:40 +0200 fi-FI hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3 https://i0.wp.com/extralehdet.com/wp-content/uploads/2016/07/cropped-EXTRA_f.jpg?fit=32%2C32&ssl=1 Extralehdet https://extralehdet.com 32 32 128814285 Poliisiin kohdistunut väkivalta on kasvanut ja raaistunut https://extralehdet.com/poliisiin-kohdistunut-vakivalta-kasvanut-ja-raaistunut/ https://extralehdet.com/poliisiin-kohdistunut-vakivalta-kasvanut-ja-raaistunut/#respond Wed, 20 Nov 2019 03:05:27 +0000 https://extralehdet.com/?p=11365 Poliisiin kohdistunut väkivalta on tilastojen mukaan kaksinkertaistunut kahdessakymmenessä vuodessa. Samanaikaisesti väkivalta on monimuotoistunut ja raaistunut. Työmäärä ja työn kuormittavuus ovat kasvaneet samanaikaisesti henkilöstömäärän vähentyessä. Riittävä henkilöstömäärä on edellytys poliisien työturvallisuudelle, työssä jaksamiselle ja koko sisäisen turvallisuuden ketjun toimivuudelle, korostaa SPJL:n valtuusto. Poliisin toisinaan jopa viikoittain kohtaamat väkivaltatilanteet asettavat haasteita työssä jaksamiseen. – Kenenkään ei pidä sietää …

The post Poliisiin kohdistunut väkivalta on kasvanut ja raaistunut appeared first on Extralehdet.

]]>
Poliisiin kohdistunut väkivalta on tilastojen mukaan kaksinkertaistunut kahdessakymmenessä vuodessa. Samanaikaisesti väkivalta on monimuotoistunut ja raaistunut. Työmäärä ja työn kuormittavuus ovat kasvaneet samanaikaisesti henkilöstömäärän vähentyessä.

Riittävä henkilöstömäärä on edellytys poliisien työturvallisuudelle, työssä jaksamiselle ja koko sisäisen turvallisuuden ketjun toimivuudelle, korostaa SPJL:n valtuusto. Poliisin toisinaan jopa viikoittain kohtaamat väkivaltatilanteet asettavat haasteita työssä jaksamiseen.

– Kenenkään ei pidä sietää väkivaltaa ammattinsa vuoksi, eikä sitä voida pitää hyväksyttävänä toimintamallina poliisia kohtaan, korostaa Suomen Poliisijärjestöjen Liiton valtuuston varapuheenjohtaja Leena Leppälä.

Poliisi suorittaa enemmän hälytystehtäviä kuin aiemmin, entistä vähemmällä henkilöstöllä. Erityisesti pitkien välimatkojen alueella tukipartion saaminen on vaikeaa.

– Riittävä henkilöstömäärä on myös työturvallisuuskysymys, painottaa Leppälä.

Viime aikoina on uutisoitu jengiväkivallan lisääntymisestä Ruotsissa. Länsinaapurin lähiöiden tilannetta seurataan huolestuneina. Viitteitä vastaavasta kehityksestä on myös Suomessa.

– Suomen on puututtava ongelmiin ajoissa, eriarvoistumisen ja syrjäytymisen kierre tulee katkaista. Riittävä henkilöstömäärä mahdollistaisi poliisin kyvyn lisätä ennalta estävää toimintaa ja viranomaisyhteistyötä, mikä on omiaan vahvistamaan sisäistä turvallisuutta, tiivistää Leppälä.

Työmäärän lisääntyminen koskettaa koko sisäisen turvallisuuden ketjua poliisia, Hätäkeskuslaitosta ja oikeusministeriön hallinnonalaa. Yhä useampi työntekijä uupuu työssään, mikä heijastuu väistämättä kansalaisille tarjottaviin palveluihin.

Leppälän mukaan henkilöstöä lisäämällä vähennettäisiin työmäärästä aiheutuvaa kiirettä ja uupumusta, kun työ jakautuisi tasaisemmin useammalle tekijälle.

Maan hallitus on luvannut nostaa poliisien määrää 300:lla.

The post Poliisiin kohdistunut väkivalta on kasvanut ja raaistunut appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/poliisiin-kohdistunut-vakivalta-kasvanut-ja-raaistunut/feed/ 0 11365
Työtä tehdään suurimmalta osin rahan vuoksi https://extralehdet.com/tyota-tehdaan-suurimmalta-osin-rahan-vuoksi/ https://extralehdet.com/tyota-tehdaan-suurimmalta-osin-rahan-vuoksi/#respond Tue, 19 Nov 2019 03:54:44 +0000 https://extralehdet.com/?p=11343 Tärkein työn merkitys suomalaisille on raha. Toiseksi tärkein työn merkitys suomalaisille on velvollisuus. Enemmistölle työ merkitsee keinoa rahoittaa vapaa-aikaa. Työtä velvollisuutena pitävien osuus on lisääntynyt. Nyt työtä jokaisen yhteiskunnan jäsenen velvollisuutena pitää 55 prosenttia, kun vielä vuonna 2010 näin ajatteli 36 prosenttia suomalaisista, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan Arvo- ja asennetutkimuksesta. – Päättymässä olevan vuosikymmenen aikana …

The post Työtä tehdään suurimmalta osin rahan vuoksi appeared first on Extralehdet.

]]>
Tärkein työn merkitys suomalaisille on raha. Toiseksi tärkein työn merkitys suomalaisille on velvollisuus. Enemmistölle työ merkitsee keinoa rahoittaa vapaa-aikaa.

Työtä velvollisuutena pitävien osuus on lisääntynyt. Nyt työtä jokaisen yhteiskunnan jäsenen velvollisuutena pitää 55 prosenttia, kun vielä vuonna 2010 näin ajatteli 36 prosenttia suomalaisista, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan Arvo- ja asennetutkimuksesta.

– Päättymässä olevan vuosikymmenen aikana julkisen talouden kestävyysvajeen uhka, työllisyysasteen noston tärkeys ja joutenolon tuomittavuus on iskostunut kansalliseen tajuntaan ilmeisen perusteellisesti, tulkitsee EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tuloksia.

Huomionarvoista on, että vähintään jokseenkin merkitykselliseksi velvollisuuden työntekoon kokee 86 prosenttia suomalaisista.

Tulokset perustuvat 2 036 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 9.10.–22.10.2019. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. 

The post Työtä tehdään suurimmalta osin rahan vuoksi appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/tyota-tehdaan-suurimmalta-osin-rahan-vuoksi/feed/ 0 11343
Antibioottien käyttö tarkoituksenmukaistunut – reseptien määrä vähentynyt vuosittain https://extralehdet.com/antibioottien-kaytto-tarkoituksenmukaistunut-reseptien-maara-vahentynyt-vuosittain/ https://extralehdet.com/antibioottien-kaytto-tarkoituksenmukaistunut-reseptien-maara-vahentynyt-vuosittain/#respond Mon, 18 Nov 2019 03:29:53 +0000 https://extralehdet.com/?p=11321 Ihminen saa yksilöllisen mikrobistonsa ympäristöstä, joka säilyy lähes samanlaisena läpi elämän, jos sitä ei häiritä. Jo yksi antibiottikuuri vahingoittaa bakteeristoa. Vaikutus säilyy viikkoja ja jopa kuukausia. Pidemmät ja toistetut kuurit ovat kaikkein haitallisimpia. Antibiootit (kreikasta: anti = vastaan, bios = elävä) ovat bakteeri-infektioiden hoitoon käytettäviä lääkeaineita. Ne tehoavat bakteeri-infektioihin, mutta viruksiin niillä ei ole vaikutusta. Monet tavalliset infektiot …

The post Antibioottien käyttö tarkoituksenmukaistunut – reseptien määrä vähentynyt vuosittain appeared first on Extralehdet.

]]>
Ihminen saa yksilöllisen mikrobistonsa ympäristöstä, joka säilyy lähes samanlaisena läpi elämän, jos sitä ei häiritä. Jo yksi antibiottikuuri vahingoittaa bakteeristoa. Vaikutus säilyy viikkoja ja jopa kuukausia. Pidemmät ja toistetut kuurit ovat kaikkein haitallisimpia.

Antibiootit (kreikasta: anti = vastaan, bios = elävä) ovat bakteeri-infektioiden hoitoon käytettäviä lääkeaineita. Ne tehoavat bakteeri-infektioihin, mutta viruksiin niillä ei ole vaikutusta. Monet tavalliset infektiot kuten nuhakuumeet tai keuhkoputkentulehdus ovat virusten aiheuttamia, joten antibioottien määrääminen niihin ei nopeuta sairaudesta parantumista.

Ensimmäiset antibiootit, kuten penisilliini, olivat luonnossa esiintyvien mikrobien tuotteita. Luonnon lähde tuntui ehtyneen 1960-luvulla, jonka jälkeen suurin osa antibiooteista on laboratorioissa rakennettuja eli synteettisiä.

Antibioottireseptien määrä on Kelan tilastojen mukaan vähentynyt vuosina 2008–2018 noin kolmanneksen (29 %) Suomessa. Erityisesti lapsille toimitettujen antibioottireseptien määrä on laskenut tarkastelujaksolla peräti 60 prosenttia. Suunta on oikea antibioottiresistenssin vastaisessa taistelussa.

Vuonna 2008 sairausvakuutuksesta korvattuja antibioottireseptejä toimitettiin Suomessa noin 3,2 miljoonaa, mutta vuonna 2018 enää noin 2,3 miljoonaa eli lähes miljoona reseptiä vähemmän kuin vuonna 2008.

Lapset ja vanhukset eivät sairasta samoja infektiotauteja

Yleislääketieteen emeritusprofessori Pekka Honkanen Oulun yliopistosta kommentoi Kelan tilastoja ja antibioottien käyttömääriä Suomessa. Hänen mukaansa lapset ja vanhukset eivät sairasta samoja infektiotauteja, jolloin tarve antibioottien määräämisen kriittiseen tarkasteluun on erilainen.

– Virusten aiheuttamat hengitystietulehdukset ovat lapsilla tavallisia. Alle kouluikäiset potevat 6–8 hengitystietulehdusta vuodessa. Keuhkokuumeeseen sairastuvuus lisääntyy 65 ikävuoden jälkeen jyrkästi. Iän myötä myös virtsatietulehdusten ilmaantuvuus lisääntyy. Molemmat ovat bakteerin aiheuttamia. Sen sijaan virusten aiheuttamat hengitystietulehdukset ovat vanhuksilla harvinaisia, tarkentaa Honkanen.

Lapsille (0–4-vuotiaille) toimitettujen antibioottikuurien määrä on laskenut vuodesta 2010 alkaen. Honkanen toteaa, että pneumokokkirokotteen ottaminen lasten yleiseen rokotusohjelmaan on tapahtunut samaan aikaan kuin antibioottien määrän vähentyminen.

Antibioottiresistenssi taistelussa keskeistä on antibioottien tarkoituksenmukainen käyttö

Antibioottiresistenssi tarkoittaa bakteerien lisääntynyttä vastustuskykyä antibiootteja kohtaan, mikä on vaarantamassa länsimaisen terveydenhuollon perustan. Antibioottiresistenssi muodostaa maailmanlaajuisen terveysuhan. Resistenteistä infektioista aiheituu vuosittain maailmanlaajuisesti noin 700 000 kuolemaa. Määrän on ennustettu nousevan 10 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä, jos asiaan ei puututa.

Antibioottiresistenssien ehkäisemisessä keskeistä on antibioottien tarkoituksenmukainen ja oikea-aikainen käyttö.

– Kun antibioottien käyttöä halutaan edelleen vähentää on tärkeä varmistaa, että kaikki lääkärit hoitavat infektiotauteja hoitosuositusten mukaisesti. Myös diagnostiikan tarkentamista tarvitaan, jotta harvemmin määrätty hoito kohdistuu juuri sitä tarvitsevaan, sanoo Honkanen.

The post Antibioottien käyttö tarkoituksenmukaistunut – reseptien määrä vähentynyt vuosittain appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/antibioottien-kaytto-tarkoituksenmukaistunut-reseptien-maara-vahentynyt-vuosittain/feed/ 0 11321
Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppa on tuontivaltaista https://extralehdet.com/maataloustuotteiden-ja-elintarvikkeiden-ulkomaankauppa-yha-tuontivaltaista/ https://extralehdet.com/maataloustuotteiden-ja-elintarvikkeiden-ulkomaankauppa-yha-tuontivaltaista/#respond Sun, 17 Nov 2019 03:55:03 +0000 https://extralehdet.com/?p=11311 Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppatilaston mukaan vuonna 2018 tuonnin arvo oli 5,3 miljardia euroa viennin jäädessä 1,5 miljardiin euroon. Viennin arvo suhteessa tuonnin arvoon on vaihdellut 30–40 prosentin välillä jääden viime vuonna 29 prosenttiin. Tarkasteltaessa tuonnin ja viennin arvoja vuodesta 2002 alkaen on nähtävissä tuonnin selvä kasvu suhteessa vientiin. Viennin arvon kehitys on jäänyt melko vaatimattomaksi …

The post Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppa on tuontivaltaista appeared first on Extralehdet.

]]>
Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppatilaston mukaan vuonna 2018 tuonnin arvo oli 5,3 miljardia euroa viennin jäädessä 1,5 miljardiin euroon. Viennin arvo suhteessa tuonnin arvoon on vaihdellut 30–40 prosentin välillä jääden viime vuonna 29 prosenttiin.

Tarkasteltaessa tuonnin ja viennin arvoja vuodesta 2002 alkaen on nähtävissä tuonnin selvä kasvu suhteessa vientiin. Viennin arvon kehitys on jäänyt melko vaatimattomaksi ja se jopa hieman laski vuodesta 2017 vuoteen 2018.

– Rahalliselta arvoltaan viennin suurimmat tuoteryhmät olivat maito- ja meijerituotteet, muut elintarvikejalosteet ja alkoholi, alkoholittomat juomat, makeiset ja tupakka. Tämä on luonnollista, koska näissä tuoteryhmissä on korkea jalostusaste, joka nostaa tuotteiden arvoa, kertoo yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Lukesta.

Myös tuonnissa jalosteet eli muut elintarvikejalosteet ja alkoholi olivat tärkeimmät, mutta kolmantena olivat hedelmät, marjat ja vihannekset. Suomeen tuotiin vuonna 2018 näitä tuotteita peräti 538 miljoonaa kiloa. Esimerkiksi viljaa tuotiin vain 157 miljoonaa kiloa. Myös rehujen ulkomaankauppa oli merkittävää, sillä viime vuonna rehuja tuotiin 335 miljoonalla eurolla.

EU-maat keskeisin kauppakumppani

Suomen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden tuonnista noin 75 prosenttia tulee muista EU-maista. Myös viennistä suurin osa eli noin 70 prosenttia menee muihin EU-maihin. Venäjä oli vuonna 2014 alkaneeseen kauppaboikottiin saakka tärkein suomalaisten maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden vientimaa. Viime vuonna tärkeimmät vientimaat olivat Ruotsi, Viro ja Ranska. Tuonnin kolmen kärki oli Alankomaat, Saksa ja Ruotsi.

Tilaston taustaa
Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppa -tilasto on uusi tilasto, joka kattaa vuotilastot 2002–2018.  Tilasto perustuu Tullin ulkomaankauppatilastoon ja sen CN 1-24 -ryhmiin, joihin maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppa tilastoituu.

The post Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppa on tuontivaltaista appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/maataloustuotteiden-ja-elintarvikkeiden-ulkomaankauppa-yha-tuontivaltaista/feed/ 0 11311
Paperipostista kannattaa luopua kokonaan https://extralehdet.com/paperipostista-kannattaa-luopua-kokonaan/ https://extralehdet.com/paperipostista-kannattaa-luopua-kokonaan/#respond Sat, 16 Nov 2019 03:27:52 +0000 https://extralehdet.com/?p=11308 Nyt on hyvä hetki siirtyä sähköiseen viestintään, kun Posti ei toimi. Postiahan on tarpeellinen ja välttämätön vain viranomaisille. Ottamalla käyttöön Suomi.fi-viestit– palvelun autat viranomaisia luopumaan paperipostista. Verohallinto ja Väestörekisterikeskus haastavat suomalaiset tekemään kansallisen ekoteon ja luopumaan viranomaisten lähettämästä paperipostista. Kun ottaa Suomi.fi-viestit käyttöön marraskuun loppuun mennessä, ensi vuoden verokortti ei enää tule paperipostissa kotiin, vaan …

The post Paperipostista kannattaa luopua kokonaan appeared first on Extralehdet.

]]>
Nyt on hyvä hetki siirtyä sähköiseen viestintään, kun Posti ei toimi. Postiahan on tarpeellinen ja välttämätön vain viranomaisille. Ottamalla käyttöön Suomi.fi-viestit– palvelun autat viranomaisia luopumaan paperipostista.

Verohallinto ja Väestörekisterikeskus haastavat suomalaiset tekemään kansallisen ekoteon ja luopumaan viranomaisten lähettämästä paperipostista. Kun ottaa Suomi.fi-viestit käyttöön marraskuun loppuun mennessä, ensi vuoden verokortti ei enää tule paperipostissa kotiin, vaan verokortista saa ilmoituksen sähköpostitse heti, kun se on OmaVero-palvelussa. Verokortin saa OmaVerosta näppärästi sähköisessä muodossa.

– Suomi.fi-viestien käyttöönotto auttaa luontoamme. Paperitulvan hillitseminen vähentää metsien hakkuita ja turhista kuljetuksista voidaan luopua. Tällaiset ekoteot tuovat hyvää mieltä ja helpottavat osaltaan ympäristöahdistusta, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen.

Suomi.fi-palvelu säästää aikaa, verorahoja ja luontoa

Verohallinto lähetti viime vuonna noin 15 miljoonaa paperikirjettä. Kaikkiaan Verohallinto kulutti yhteensä 1,3 miljoonaa kiloa paperia. Jo yksin Verohallinnon kirjepostista luopuminen säästäisi hallinnon rahoja vähintään 10 miljoonaa euroa vuodessa.

– Haluamme herätellä kansalaisia vaihtamaan paperiset, hitaasti kulkevat viranomaiskirjeet ekologisiin, turvallisiin ja vaivattomiin sähköisiin viesteihin. – Palveluun tulleet viranomaisten viestit, todistukset ja tiedoksiannot löytyvät kätevästi yhdestä paikasta. Suomi.fi-mobiilisovelluksen avulla viestit kulkevat mukana myös omassa puhelimessa, kehityspäällikkö Maria Juka-Lahdenperä Väestörekisterikeskuksesta kertoo.

– Verohallinnon kirjeistä, painotuotteista ja tulosteista aiheutui viime vuonna yhteensä
hiilidioksidipäästöjä noin 1 500 tonnia. – Haluamme tehdä veroasioiden hoitamisesta vaivatonta ja luontoa säästävää hyvien verkkopalveluiden avulla. OmaVerossa voi hoitaa yleisimmät veroasiat nopeasti ja sujuvasti. Veroasiat arkistoituvat OmaVeroon, joten paperia ei enää tarvita, toteaa Verohallinnon viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki.

Viestit-palvelun kautta viestejä lähettää jo noin 250 viranomaista. Esimerkiksi Traficom, monet kunnat ja TE-palvelut hyödyntävät sitä. Tähän mennessä Suomi.fi-viestit on ottanut käyttöönsä vain noin 270 000 suomalaista. Palvelun kautta on tänä vuonna lähetetty jo noin 2,3 miljoonaa tietoturvallista viestiä.

 • Kun otat käyttöön Suomi.fi-viestit, annat yleisen suostumuksen sille, että kaikki viranomaisviestit voidaan toimittaa sinulle sähköisesti.
 • Löydät Suomi.fi sivuilta tiedon siitä, mitkä viranomaiset jo käyttävät sähköistä asiointia.
 • Jos olet antanut suostumuksesi sähköiseen viranomaisasiointiin marraskuun loppuun mennessä, Verohallinto ei enää lähetä sinulle vuoden 2020 verokorttia postissa. Asiakirjat löytyvät OmaVero-palvelusta.
 • Suomi.fi-viestien käyttöönottoon tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.
 • Voit ladata Suomi.fi-sovelluksen Google Play- tai App Store -sovelluskaupasta.
 • Viestit-palvelua käyttää yli 250 viranomaista ja yli 400 asiointipalvelua.

The post Paperipostista kannattaa luopua kokonaan appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/paperipostista-kannattaa-luopua-kokonaan/feed/ 0 11308
Hyvä sisäilma on monen asian summa https://extralehdet.com/hyva-sisailma-on-monen-asian-summa/ https://extralehdet.com/hyva-sisailma-on-monen-asian-summa/#respond Fri, 15 Nov 2019 03:08:20 +0000 https://extralehdet.com/?p=11261 Laadukkaan sisäilman peruspilari on riittävä ja hyvä ilmanvaihto. Sisäilmaan vaikuttavat kuitenkin myös monet muut tekijät muun muassa materiaalivalinnat ja lämpötila, joihin on helppo itse vaikuttaa. Hyvä sisäilma on sekä terveys- että viihtyvyystekijä. Puhdas ilma on merkittävä osa hyvinvointia ja viihtyvyyttä sekä terveyttä. Sisätiloissa vietetään aikaa paljon, joten sisäilman laatu on erityisen tärkeää. Sisäilman laatuun on …

The post Hyvä sisäilma on monen asian summa appeared first on Extralehdet.

]]>
Laadukkaan sisäilman peruspilari on riittävä ja hyvä ilmanvaihto. Sisäilmaan vaikuttavat kuitenkin myös monet muut tekijät muun muassa materiaalivalinnat ja lämpötila, joihin on helppo itse vaikuttaa.

Hyvä sisäilma on sekä terveys- että viihtyvyystekijä. Puhdas ilma on merkittävä osa hyvinvointia ja viihtyvyyttä sekä terveyttä. Sisätiloissa vietetään aikaa paljon, joten sisäilman laatu on erityisen tärkeää.

Sisäilman laatuun on viime vuosina kiinnitetty erityistä huomiota, ja hankkeita julkisten tilojen sisäilman parantamiseksi on käynnistetty. THL:n, Työterveyslaitoksen ja Suomen Kuntaliiton tuoreen selvityksen mukaan sisäilmaan liitetty oireilu on huomattavasti yleisempää työpaikoilla kuin kotona. Monella alalla koetaan sisäilmaan liitettyjä oireita ja olosuhdehaittoja.

Työpaikkojen lisäksi myös kotona on tärkeää kiinnittää huomiota laadukkaaseen sisäilmaan. Sisäilma on myös viihtyvyystekijä, joka vaikuttaa siihen, miten sisätilat koetaan. Viihtyvyyteen vaikuttavat ilman lämpötila ja -kosteus, vedon tunne sekä erilaiset hajut.

Muistilista parempaan sisäilmaan.

 • Siivoa säännöllisesti. Imuroi ja pyyhi tasot. Älä käytä pesuaineita liikaa ja vältä ärsyttäviä ainesosia tai voimakkaita tuoksuja sisältäviä aineita.
 • Kiinnitä huomiota materiaalivalintoihin. M1-luokitus takaa turvalliset ja päästöttömät materiaalit, joista haihtuu mahdollisimman vähän mitään yhdisteitä huonetilaan. Huomioi tämä esimerkiksi maalia valittaessa. Luokitus koskee nykyään myös pehmustamattomia kalusteita.
 • Säädä sisälämpötila 20–22 asteeseen. Makuuhuoneessa lämpötila voi olla hieman tätäkin alhaisempi, joka myös vähentää energian kulutusta.
 • Tarkkaile ilmankosteutta. Jos kodissasi on koneellinen ilmanvaihto, talvikuukausina voi olla hyvä kevyesti kostuttaa ilmaa. Käytä ilmankostuttimia maltilla, liika kosteus voi kertyä rakenteisiin.
 • Minimoi vedon tunne. Vedon tunnetta syntyy, kun iho jäähtyy paikallisesti. Vetoisuutta pienentämällä myös huoneen lämpötilaa voidaan pudottaa, mikä vähentää lämmitysenergian kulutusta. Vedon tunnetta voidaan vähentää ilmanvaihdon säädöillä ja hallitulla koneellisella ilmanvaihdolla.
 • Varmista, että suodattimet vaihdetaan säännöllisesti. Puhtailla ja laadukkailla suodattimilla sisään tuleva ilma on raikkaampaa. Suodattimet on hyvä vaihtaa kahdesti vuodessa. Taloyhtiöissä ilmanvaihdon suodattimien vaihto kuuluu Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukon suositusten mukaan taloyhtiölle.
 • Tilaa ammattilainen puhdistamaan ilmanvaihtokanavat vähintään 7 vuoden välein. Samalla ammattilainen tarkastaa koneellisen ilmanvaihdon riittävän tehon ja tekee tarvittaessa muita huoltotöitä.

The post Hyvä sisäilma on monen asian summa appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/hyva-sisailma-on-monen-asian-summa/feed/ 0 11261
Tatuointi- ja kestopigmentointivärit voivat aiheuttaa syöpää https://extralehdet.com/tatuointi-ja-kestopigmentointivarit-voivat-aiheuttaa-syopaa/ https://extralehdet.com/tatuointi-ja-kestopigmentointivarit-voivat-aiheuttaa-syopaa/#respond Thu, 14 Nov 2019 03:51:28 +0000 https://extralehdet.com/?p=11295 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti yhteensä 20 tatuointi- ja kestopigmentointiväriä.  Kahdeksan niistä sisälsi kemikaaleja, jotka saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä. Värit sisälsivät erilaisia aromaattisia amiineja, polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä tai raskasmetalleja. Testatut värit hankittiin kotimaisilta yrityksiltä, yhdestä EU-alueelle sijoittuneesta verkkokaupasta ja yhdestä EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta. Testatuista väreistä kuusi oli pigmentointeihin tarkoitettuja värejä ja 14 tatuointivärejä. …

The post Tatuointi- ja kestopigmentointivärit voivat aiheuttaa syöpää appeared first on Extralehdet.

]]>
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti yhteensä 20 tatuointi- ja kestopigmentointiväriä.  Kahdeksan niistä sisälsi kemikaaleja, jotka saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä. Värit sisälsivät erilaisia aromaattisia amiineja, polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä tai raskasmetalleja.

Testatut värit hankittiin kotimaisilta yrityksiltä, yhdestä EU-alueelle sijoittuneesta verkkokaupasta ja yhdestä EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta. Testatuista väreistä kuusi oli pigmentointeihin tarkoitettuja värejä ja 14 tatuointivärejä. Viranomaiset eivät Suomessa aiemmin ole testanneet tatuointi- ja kestopigmentointivärejä.

Väreistä testattiin, sisältävätkö ne aromaattisia amiineja, polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä eli PAH- yhdisteitä tai raskasmetalleja, esimerkiksi lyijyä tai nikkeliä. Useat näistä aineista luokitellaan terveydelle vaarallisiksi aineiksi, muun muassa syöpää aiheuttaviksi, perimää vaurioittaviksi, lisääntymiselle vaarallisiksi eli niin sanotuiksi CMR-aineiksi sekä ihoa herkistäviksi ja ärsyttäviksi aineiksi. Tutkimustulosten perusteella näiden aineiden tiedetään tai epäillään aiheuttavan haittavaikutuksia ihmisissä tai koe-eläimissä.

Testattujen aineiden pitoisuudet kahdeksassa tuotteessa ylittivät Euroopan Neuvoston tatuointi- ja kestopigmentointivärejä koskevan suosituksen enimmäispitoisuusrajat. Pitoisuusrajat on annettu väestön terveyden turvaamiseksi.

Tatuointivärien aineita ei ole suunniteltu pistettäväksi ihon alle

Tatuointi- ja kestopigmentointivärien aineista vain osa jää tatuointikohtaan ja suuri osa kulkeutuu eri puolille elimistöä. Aineille altistuminen voi kestää koko eliniän ajan.

– Tatuointiväreissä käytettyjä aineita ei ole alun perin suunniteltu pistettäväksi ihon sisään, eikä niiden turvallisuutta ole juurikaan tutkittu tässä käyttötarkoituksessa. Värien sisältämät vaaralliset aineet saattavat aiheuttaa riskejä ihmisen terveydelle. Riittämättömien tutkimustietojen vuoksi turvallisen pitoisuusrajan asettaminen ei usein ole mahdollista, ylitarkastaja Petteri Talasniemi Tukesista kertoo.

Tatuointivärien sisältämät herkistävät aineet ja ärsyttävät aineet voivat aiheuttaa allergista kosketusihottumaa ja muita paikallisia ihoreaktioita. Tatuointivärien ja syövän välisestä yhteydestä ei ole saatavilla riittävästi tutkimustietoa.

– Tatuointivärien sisältämistä syöpä- ja lisääntymisvaarallisista aineista aiheutuvia terveysriskejä ei voida kuitenkaan poissulkea. Aineet saattavat lisätä ihmisellä syövän riskiä, olla haitallisia lisääntymiselle tai aiheuttaa muita haittoja, Petteri Talasniemi sanoo.

Tukesin testauttamien kahdeksan tuotteen vaarallisten aineiden pitoisuudet ylittivät myös Euroopan kemikaaliviraston lausunnossa asetetut enimmäispitoisuusrajat. Koska melkein puolessa nyt testatuissa tuotteissa enimmäispitoisuusrajat ylittyivät, Tukes tulee jatkamaan tatuointivärien valvontaa myös tulevina vuosina.

The post Tatuointi- ja kestopigmentointivärit voivat aiheuttaa syöpää appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/tatuointi-ja-kestopigmentointivarit-voivat-aiheuttaa-syopaa/feed/ 0 11295
Suun tulehdukset ovat iso terveysriski https://extralehdet.com/suun-tulehdukset-ovat-iso-terveysriski/ https://extralehdet.com/suun-tulehdukset-ovat-iso-terveysriski/#respond Wed, 13 Nov 2019 03:41:36 +0000 https://extralehdet.com/?p=11287 Krooniset infektiopesäkkeet ovat iso terveysriski kenelle tahansa, mutta vakavasti sairaille henkilöille suun krooniset tulehduspesäkkeet voivat aiheuttaa hengenvaarallisia komplikaatioita. Infektiopesäkkeiksi, kutsutaan hampaassa syvälle ulottuvaa reikää, hampaan juuren kärjessä olevaa tulehdusta tai hampaan kiinnityskudoksien kroonista tulehdusta. Monen aikuisen suusta löytyy infektiopesäkkeitä, jotka voivat aiheuttaa etäinfektion muualla elimistössä, kuten sydämessä, maksassa, keuhkoissa tai aivoissa. Lisäksi suun matala-asteiset tulehdukset, …

The post Suun tulehdukset ovat iso terveysriski appeared first on Extralehdet.

]]>
Krooniset infektiopesäkkeet ovat iso terveysriski kenelle tahansa, mutta vakavasti sairaille henkilöille suun krooniset tulehduspesäkkeet voivat aiheuttaa hengenvaarallisia komplikaatioita. Infektiopesäkkeiksi, kutsutaan hampaassa syvälle ulottuvaa reikää, hampaan juuren kärjessä olevaa tulehdusta tai hampaan kiinnityskudoksien kroonista tulehdusta.

Monen aikuisen suusta löytyy infektiopesäkkeitä, jotka voivat aiheuttaa etäinfektion muualla elimistössä, kuten sydämessä, maksassa, keuhkoissa tai aivoissa. Lisäksi suun matala-asteiset tulehdukset, kuten suun kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti voi heikentää esimerkiksi diabeteksen hoitotasapainoa, sekä pahentaa sydän- ja verisuonisairauksia ja maksan vajaatoimintaa.

Suun alueen infektiot ja niistä lähtevät etäinfektiot voivat olla kohtalokkaita leikkaus- ja syöpäpotilaille. Suun infektiopesäkkeiden saneeraus ennen hoitoja on tehtävä riittävän radikaalisti. Usein tulehtuneen hampaan poisto on parasta hoitoa.

Hoitamaton hampaisto voi aiheuttaa infektiokomplikaation esimerkiksi sydän- ja keuhkoleikkauksien, elinsiirtojen, puolustuskykyä alentavien lääkehoitojen tai syöpähoitojen yhteydessä. Tällaisia infektioita on vaikea hoitaa antibiooteilla niiden luonteen takia. Tästä syystä hampaiston infektiopesäkkeiden saneeraus eli infektiofokussaneeraus olisi hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen suunniteltuja leikkauksia tai hoitoja. Tavoitteena on infektiovapaa suu.

Joskus vakavan sairauden hoito vaatii nopeita toimenpiteitä ja suun infektioista hoidetaan ainoastaan akuuteimmat.

– On tilanteita, kuten kiireellinen sydämen läppäleikkaus, joissa hampaistosta voidaan hoitaa vain akuutit ongelmat. Tällaisissa tilanteissa on hammaslääkärin syytä konsultoida erikoissairaanhoitoa välittömästi. Joskus vain akuutit infektiofokushampaat poistetaan ja oireettomat krooniset infektiopesäkkeet hoidetaan, kun on kulunut riittävä aika sydänleikkauksesta, kertoo HLT, EL Johanna Uittamo.

Infektiofokusarvioon kuuluu sekä radiologinen kuvantaminen että kliininen tutkimus. Kuvantaminen ei korvaa kliinistä tutkimusta, johon sisältyy sekä limakalvojen, hampaan kiinnityskudosten että itse hampaiden tutkiminen. On tärkeää erottaa akuutit infektiot, joihin liittyy tavallisesti turvotusta, märkävuotoa sekä kipua itse hampaassa, kroonisista ienten ja hampaiden kiinnityskudosten infektioista.  Saneeraussuunnitelmaan vaikuttavat potilaan sairaudet, lääkitykset, tulevan hoidon aikataulut, sekä potilaan suun omahoidon taso ja mahdollisuudet parantaa sitä.

Hampaiston infektiofokusarvio voidaan tehdä joko avoterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa, riippuen potilaan perussairauksista ja yleistilasta. Usein arvio ja itse hoito voidaan turvallisesti suorittaa avosektorilla.

The post Suun tulehdukset ovat iso terveysriski appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/suun-tulehdukset-ovat-iso-terveysriski/feed/ 0 11287
Terveydenhuollon ammattilaisille julkaistu uusittu ajoterveysohje https://extralehdet.com/terveydenhuollon-ammattilaisille-julkaistu-uusittu-ajoterveysohje/ https://extralehdet.com/terveydenhuollon-ammattilaisille-julkaistu-uusittu-ajoterveysohje/#respond Tue, 12 Nov 2019 09:30:19 +0000 https://extralehdet.com/?p=11263 Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ajoterveysohjeen uusi päivitys on julkaistu. Uudistettu ohje on suunnattu kaikille terveydenhuollon ammattilaisille – kuten lääkäreille, hoitajille ja psykologeille. Ohjeeseen on lisätty ja tarkennettu ohjeistusta mm. ajamisen kognitiivisista edellytyksistä, ikääntymisen, päihteiden ja mielenterveyden sekä näkökyvyn merkityksestä ajokyvylle. – Halusimme selkeyttää ja yksinkertaistaa ohjettamme, joten tieto on nyt helpommin löydettävissä ja sen sisältö …

The post Terveydenhuollon ammattilaisille julkaistu uusittu ajoterveysohje appeared first on Extralehdet.

]]>
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ajoterveysohjeen uusi päivitys on julkaistu. Uudistettu ohje on suunnattu kaikille terveydenhuollon ammattilaisille – kuten lääkäreille, hoitajille ja psykologeille.

Ohjeeseen on lisätty ja tarkennettu ohjeistusta mm. ajamisen kognitiivisista edellytyksistä, ikääntymisen, päihteiden ja mielenterveyden sekä näkökyvyn merkityksestä ajokyvylle.

– Halusimme selkeyttää ja yksinkertaistaa ohjettamme, joten tieto on nyt helpommin löydettävissä ja sen sisältö on myös helpommin integroitavissa kansallisiin tietokantoihin, kertoo Traficomin erityisasiantuntija Petteri Harjuvaara.

Ohjeen liitteeksi on myös tehty taulukkomuotoinen pikaohje ajokyvyn arviontiin.

Pikaohje ajokyvyn arviointiin.pdf

The post Terveydenhuollon ammattilaisille julkaistu uusittu ajoterveysohje appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/terveydenhuollon-ammattilaisille-julkaistu-uusittu-ajoterveysohje/feed/ 0 11263
Olisiko aika ottaa influenssarokotus https://extralehdet.com/olisiko-aika-ottaa-influenssarokotus/ https://extralehdet.com/olisiko-aika-ottaa-influenssarokotus/#respond Tue, 12 Nov 2019 03:46:09 +0000 https://extralehdet.com/?p=11276 Influenssa mielletään usein tavallista kovemmaksi flunssaksi, jolloin rokote jää helposti ottamatta. Tavallisen flunssan ja influenssan eron huomaa valitettavasti vasta sitten, kun sairastuu ensimmäistä kertaa influenssaan. Apteekit muistuttavat riskiryhmiä ja heidän läheisiään influenssarokotteen tarpeesta tehostetusti marraskuun aikana. – Influenssarokotuksella voimme vähentää vakavien jälkitautien, kuten keuhkokuumeen, määrää, turhien antibioottien tarvetta ja jopa kuolemia, Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Annika Koivisto muistuttaa. Myös …

The post Olisiko aika ottaa influenssarokotus appeared first on Extralehdet.

]]>
Influenssa mielletään usein tavallista kovemmaksi flunssaksi, jolloin rokote jää helposti ottamatta. Tavallisen flunssan ja influenssan eron huomaa valitettavasti vasta sitten, kun sairastuu ensimmäistä kertaa influenssaan.

Apteekit muistuttavat riskiryhmiä ja heidän läheisiään influenssarokotteen tarpeesta tehostetusti marraskuun aikana.

– Influenssarokotuksella voimme vähentää vakavien jälkitautien, kuten keuhkokuumeen, määrää, turhien antibioottien tarvetta ja jopa kuolemia, Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Annika Koivisto muistuttaa.

Myös riskiryhmien lähipiirin kannattanee ottaa rokotus

Influenssaan sairastuu Suomessa vuosittain 5–15 prosenttia aikuisista ja 20–30 prosenttia lapsista. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä viikon parin levolla. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä pitkäaikaissairauksia, kuten sydänsairauksia tai diabetesta sairastavilla influenssa saattaa kuitenkin johtaa jälkitauteihin ja jopa sairaalahoitoon. Näihin riskiryhmiin kuuluvat sekä heidän lähipiirinsä saavat rokotteen maksutta omalta terveysasemaltaan. Raskaana olevat äidit ja alle 7-vuotiaat lapset saavat rokotteen neuvolasta.

– Riskiryhmään kuuluvien perheenjäsenet ja lähipiiri voivat tartuttaa riskiryhmään kuuluvan. Siksi kannattaa suojata läheistään pitämällä huolta omasta rokotesuojastaan, Koivisto kertoo.

Jos ei kuulu näihin ryhmiin, rokotuksen voi saada työterveyshuollosta tai hankkimalla reseptin omalta lääkäriltä ja käymällä rokottautumassa joko julkisella tai yksityisellä terveysasemalla.

– Influenssarokotuksen voi saada kätevästi myös joidenkin apteekkien yhteydessä toimivista sairaanhoitajapalveluita tarjoavista Terveyspisteistä, Koivisto neuvoo.

Rokotteen haittavaikutukset lieviä

Influenssarokotteiden suojateho vaihtelee kaudesta toiseen, sillä sen tehoon vaikuttavat monet tekijät. On aina hyvin hankala ennustaa tarkalleen, mitkä virukset kunakin influenssakautena jylläävät. Rokotesuojan muodostumisessa on myös yksilöllisiä eroja.

– Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos on ottanut rokotteen, on tauti merkittävästi lievempi ja toipuminen nopeampaa. Rokotteen haittavaikutukset ovat tyypillisesti lieviä. – Ohimenevää pistosalueen punoitusta, lihaskipuja tai kuumeilua saattaa esiintyä pienellä osalla rokotetuista. Hyödyt ovat tuntuvasti suuremmat, kuin mahdolliset lievät haitat, Koivisto tiivistää.

The post Olisiko aika ottaa influenssarokotus appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/olisiko-aika-ottaa-influenssarokotus/feed/ 0 11276
Sähköautojen latauspisteitä koskeva lakiuudistus on ylimitoitettu https://extralehdet.com/sahkoautojen-latauspisteita-koskeva-lakiuudistus-on-taysin-ylimitoitettu/ https://extralehdet.com/sahkoautojen-latauspisteita-koskeva-lakiuudistus-on-taysin-ylimitoitettu/#respond Mon, 11 Nov 2019 03:53:04 +0000 https://extralehdet.com/?p=11207 Hallituksen esitys lakimuutoksesta, joka koskee sähköautojen latausmahdollisuuksien lisäämistä ja rakennusten energiatehokkuuden parantamista automaation avulla, asettaa suuremmat vaatimukset kuin mihin EU-direktiivi velvoittaa jäsenmaitaan. Osana lakipakettia hallituksen esityksen mukaan muihin kuin asuinkäytössä oleviin rakennuksiin, joissa on yli 20 pysäköintipaikkaa,  tulee asentaa latauspiste 10 prosentille pysäköintipaikoista vuoteen 2025 mennessä. Se koskee uusia, laajasti korjattavia ja olemassa olevia rakennuksia …

The post Sähköautojen latauspisteitä koskeva lakiuudistus on ylimitoitettu appeared first on Extralehdet.

]]>
Hallituksen esitys lakimuutoksesta, joka koskee sähköautojen latausmahdollisuuksien lisäämistä ja rakennusten energiatehokkuuden parantamista automaation avulla, asettaa suuremmat vaatimukset kuin mihin EU-direktiivi velvoittaa jäsenmaitaan.

Osana lakipakettia hallituksen esityksen mukaan muihin kuin asuinkäytössä oleviin rakennuksiin, joissa on yli 20 pysäköintipaikkaa,  tulee asentaa latauspiste 10 prosentille pysäköintipaikoista vuoteen 2025 mennessä. Se koskee uusia, laajasti korjattavia ja olemassa olevia rakennuksia sekä pysäköintitaloja. Kaikkien latauspisteiden tulisi olla joko normaalitehoisia tai suuritehoisia.

EU-direktiivin mukaan riittää, että yli 20 pysäköintipaikan firma rakentaa 1. tammikuuta 2025 mennessä yhden latauspisteen. Hallitus esittää suomalaisyrityksille selvästi tiukempaa sääntelyä kuin EU vaatii. Suomen Yrittäjät ehdottaa, että alle 10 henkilön yritysten ei tarvitsisi rakentaa sähköautojen latauspisteitä.

– Tarvitsemme ohjauskeinoja liikenteen päästöjen vähentämiseksi, mutta esitetty sääntely toisi kohtuuttomia kustannuksia pk-yrityksille ja voisi pahimmillaan lakkauttaa yritystoimintaa, Suomen Yrittäjien ekonomisti Sampo Seppänen sanoo.

Jopa 100 000 euron kertalaskut mahdollisia

Suunniteltu sääntely iskisi pahasti huvi- ja virkistystoiminnan yrityksiin, joiden toiminta on usein kausiluonteista ja parkkipaikat on mitoitettu kattamaan kysyntäpiikkejä.

– Tällöin myös latauspiste olisi käytössä vain tietyn ajan vuodessa ja siitä saatava hyöty suhteessa kustannuksiin hyvin pieni. – Pienyrittäjällä voi olla tapahtumapaikan pihassa 600 pysäköintipaikkaa. Pelkistä latauspisteistä voi tulla jo yli 100  000 euron kertalasku. Tässä ei ole järkeä, Seppänen huomauttaa.

Lakiehdotus toisi kustannuksia myös muun muassa tukku- ja vähittäiskaupan sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnan yrityksille.

– Tarvitsemme latauspisteitä, mutta suunniteltu sääntely olisi saastuttaja maksaa -periaatteen vastainen ja yhteiskunnan kannalta epäoptimaalinen. – Sääntely kohdistaisi ilmastopolitiikan kustannuksia kohtuuttomasti ja kustannustehottomasti yrityksille, joissa on parkkipaikkoja asiakkaiden autoja varten, Seppänen sanoo.

Direktiivi mahdollistaa kansallisen sääntelyn

– Ehdotamme, että esitysluonnoksen jatkovalmisteluissa jätetään vähintään mikroyritykset eli alle 10 henkilöä työllistävät yritykset velvoitteiden ulkopuolelle. Lopullinen poikkeamisraja tulee kuitenkin päättää vasta kattavien vaikutusarviointien jälkeen, Seppänen sanoo.

– Pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todetaan, että ”huomioidaan päätöksenteossa vaikutukset aina yritysten kasvun, työllistävyyden ja investointien edistämisen näkökulmasta”. Tästä syystä pidämme tärkeänä, että poikkeamismahdollisuutta harkitaan huolellisesti, lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Kauppakamarit: Esitys latauspisteistä  on ylimitoitettu

– Direktiivi  sähköautojen  latausinfrasta on saanut Suomessa korean  kansallisen  kuorrutuksen, kun sitä ollaan tuomassa lainsäädäntöön. Ei ole kohtuullista, että yhdessä jäsenvaltiossa asetetaan huomattavasti korkeammat velvoitteet kuin muualla Euroopassa, sanoo Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood.

– Euroopan sisämarkkinoiden toimivuuden kannalta on tärkeää, että asiat, joista säädetään unionin tasolla, toimeenpannaan kansallisella tasolla ilman tarpeettomia kiristyksiä tai lisäyksiä EU-tason sääntelyyn, Wood sanoo.

Wood muistuttaa, että Suomen ei pidä ampua itseään jalkaan luomalla  itselleen  muita Euroopan maita tiukempia  vaatimuksia.

– Ei ole mitään syytä asettaa yrityksiä epäedulliseen asemaan Suomen rajojen ulkopuolella oleviin kilpailijoihinsa nähden, Wood sanoo.

Teknologinen kehitys on nopeaa, jolloin pelkona on, että massiivisilla panostuksilla yhteen teknologiaan jätetään muiden vaihtoehtoisten polttoaineiden kehittyminen huomioimatta.

Direktiivi, jota nyt toimeenpannaan,  tarjoaa ilman kansallista kuorrutustakin  riittävän  tason  mahdollistamaan markkinaehtoisen kehityksen alalla.

Kiinteistöliitto ei kannata EU-direktiivia tiukempaa sääntelyä

Myös Kiinteistöliiton mielestä EU:n energiatehokkuusdirektiiviin kirjatut velvoitteet riittävät edistämään latauspisteiden yleistymistä, eikä kansallisesta lainsäädännöstä ole tarpeen tehdä direktiiviä kireämpää.

EU:n energiatehokkuusdirektiivi velvoittaa taloyhtiöt varustamaan autopaikat latausvalmiuden mahdollistavalla putkituksella uusissa rakennuksissa sekä niissä vanhoissa rakennuksissa, joissa tehdään laaja korjaushanke rakennukseen kiinteästi kytkeytyvälle yli kymmenen autopaikan pysäköintialueelle.

Hallitus puolestaan esittää, että velvollisuus latausvalmiuden mahdollistavan putkituksen rakentamiseen koskisi jo useamman kuin neljän autopaikan pysäköintialueita, eli esimerkiksi viiden huoneiston rivitaloyhtiöitä.

Kun latauspisteen mahdollistava infrastruktuuri olisi rakennettu, hallituksen esityksen mukaan asukkaalla olisi mahdollisuus vaatia taloyhtiötä viipymättä rakentamaan latauspiste.

– Tällaisen velvoitteen asettaminen taloyhtiöille olisi käytännössä ongelmallista muun muassa osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun näkökulmasta, sanoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

Tilanteessa joudutaan pohtimaan myös taloyhtiön sähköjärjestelmän riittävyyttä. Sähköliittymän ja pääkeskuksen muutostöiden kustannusvaikutus voi olla varsin merkittävä.

Latausmahdollisuuksien toteuttamista edistetään parhaiten kunkin taloyhtiön tilanteet ja tarpeet huomioiden.

– Lisäksi on huomioitava, että ylenpalttisten velvoitteiden asettaminen sähköautojen latauspisteiden toteuttamiseksi on poissa muista tärkeistä kiinteistön korjaus- ja kehitystarpeista, kuten energiatehokkuuden parantamisesta, Haltia huomauttaa.

The post Sähköautojen latauspisteitä koskeva lakiuudistus on ylimitoitettu appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/sahkoautojen-latauspisteita-koskeva-lakiuudistus-on-taysin-ylimitoitettu/feed/ 0 11207
Postinkulun epävarmuuden vuoksi kannattaa käyttää sähköisiä asiointipalveluita https://extralehdet.com/postinkulun-epavarmuuden-vuoksi-kannattaa-kayttaa-sahkoisia-asiointipalveluita/ https://extralehdet.com/postinkulun-epavarmuuden-vuoksi-kannattaa-kayttaa-sahkoisia-asiointipalveluita/#respond Sun, 10 Nov 2019 03:41:28 +0000 https://extralehdet.com/?p=11229 Maanantaina 11.11.2019 alkavaksi suunniteltu postinjakelun lakko saattaa häiritä kansalaisten asiointia. Nyt kannattaa siirtyä käyttämään sähköisiä asiointipalveluita, mikäli ei ole sitä jo tehnyt. Kirjepostin käyttö on digiaikana täysin tarpeetonta. Suomi.fi-verkkopalvelu on kerännyt yhteen julkisia palveluja. Isoimmilla julkisilla laitoksilla on omat verkkopalvelunsa. Myös apteekkiasiointi-valtuutuksen voi antaa Suomi.fi-verkkopalvelussa. Palvelun kautta löytyvät useimmat tarpelliset asiointipalvelut, sekä Suomi.fi-viestit, jonka avulla …

The post Postinkulun epävarmuuden vuoksi kannattaa käyttää sähköisiä asiointipalveluita appeared first on Extralehdet.

]]>
Maanantaina 11.11.2019 alkavaksi suunniteltu postinjakelun lakko saattaa häiritä kansalaisten asiointia. Nyt kannattaa siirtyä käyttämään sähköisiä asiointipalveluita, mikäli ei ole sitä jo tehnyt. Kirjepostin käyttö on digiaikana täysin tarpeetonta.

Suomi.fi-verkkopalvelu on kerännyt yhteen julkisia palveluja. Isoimmilla julkisilla laitoksilla on omat verkkopalvelunsa. Myös apteekkiasiointi-valtuutuksen voi antaa Suomi.fi-verkkopalvelussa. Palvelun kautta löytyvät useimmat tarpelliset asiointipalvelut, sekä Suomi.fi-viestit, jonka avulla voi viestiä julkisen hallinnon ja muiden palvelua käyttävien organisaatioiden kanssa.

Lakko vaikuttaa joihinkin palveluihin, joita kannattaa välttää. Lehtien varhaisjakeluun voi olla vaikutuksia niillä alueilla, joilla sanomalehdet jaetaan perusjakelun yhteydessä. Aikakauslehdet jäävät todennäköisesti jakamatta.

Verkkokaupoissa ja omien pakettien lähetyksissä kannattaa valita jakelijaksi Postin asemasta jokin muu yhtiö, kuten esim. Matkahuolto, PostNord, DB Schenker, UPS, FedEx tai DHL. Näin välttää Postin aiheuttamat haitat kuluttajalle. Kannattaa jatkossakin valita huolellisesti paras jakelija vertailemalla asioinnin helppoutta, toiminnan nopeutta ja hintaa.

Lakko voi lisäksi viivästyttää mm. Kelan asiakkaiden lähettämiä hakemuksia, liitteitä ja lisäselvityksiä. Ne kannattaa täyttää Kelan verkkopalvelussa, jonka kautta voi myös lähettää tarvittavat liitteet. Lisäksi voi aina soittaa ja jättää soittopyyntöjä, sekä tehdä suullisen hakemuksen tai toimittaa hakemukset palvelupisteisiin.

Kuluttajien kannattaa käyttää valinnanvapauttaan, kuten vuonna 1923, jolloin Elannon hevosajurit menivät lakkoon vastustaessaan autojen käyttöä kuljetuksissa. Hevosajurit ovat edelleen lakossa. Kuluttajien todelliset tarpeet ja edistyksen välttämättömyys meni yksittäisen ryhmän oman edun tavoittelun edelle.

Tarvitseeko viranomaisten lisäksi kukaan muu Postia? Olisiko siitä todellista haittaa kuluttajille, jos Postin lakko ei päättyisi koskaan? Kuljetusyhtiöitä on Suomi täynnä. Ehkä postiajurit ovat menneisyyttä ja edustavat ajastaan jälkeenjäänyttä instituutiota?

Usein määräajat ovat lähettäjän vastuulla – kuten hallintotuomioistuimissa

Hallintotuomioistuimissa- ja erityistuomioistuimissa on käytössä sähköinen asiointipalvelu, jonka kautta kansalaiset ja yhteisöt voivat esimerkiksi tehdä valituksen sekä toimittaa ja vastaanottaa asiakirjoja.

– On hyvä ottaa huomioon, että on lähettäjän vastuulla huolehtia siitä, että valitus tai muu asiakirja saapuu tuomioistuimeen määräajassa, muistuttaa korkeimman hallinto-oikeuden apulaiskansliapäällikkö Marko Leppänen.

Tuomioistuimelta tulleisiin pyyntöihin voi tarpeen vaatiessa tiedustella lisäaikaa, mutta valitusajan pituus on sen sijaan säädetty laissa eikä sitä ole mahdollista pidentää.

Oikeusmenetysten välttämiseksi voi olla hyvä tutustua sähköiseen asiointipalveluun. Korkeimpaan hallinto-oikeuteen on mahdollista toimittaa asiakirjoja myös sähköpostitse, faksin välityksellä tai tuomalla ne paikan päälle.

Asiointipalvelu on käytössä korkeimmassa hallinto-oikeudessa sekä hallinto-oikeuksissa, vakuutusoikeudessa ja markkinaoikeudessa. Asiointipalveluun tunnistaudutaan Suomi.fi-tunnistautumista käyttäen joko omilla pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.

The post Postinkulun epävarmuuden vuoksi kannattaa käyttää sähköisiä asiointipalveluita appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/postinkulun-epavarmuuden-vuoksi-kannattaa-kayttaa-sahkoisia-asiointipalveluita/feed/ 0 11229
Pitäisikö ilotulitteiden kuluttajakäyttö kieltää – faktoja ilotuliteturvallisuudesta https://extralehdet.com/ilotulitteiden-kuluttajakayton-kieltava-kansalaisaloite-eduskunnan-kasittelyyn-faktoja-ilotuliteturvallisuudesta/ https://extralehdet.com/ilotulitteiden-kuluttajakayton-kieltava-kansalaisaloite-eduskunnan-kasittelyyn-faktoja-ilotuliteturvallisuudesta/#respond Sat, 09 Nov 2019 03:55:41 +0000 https://extralehdet.com/?p=11215 Ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämiseen tähtäävä kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen on allekirjoittanut 65 491 kannattajaa. Kannatusilmoituksia kerättiin 4.12.2018–4.6.2019 välisenä aikana. Kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että pyrotekniikkadirektiivin luokkiin F2 ja F3 kuuluvien viihdekäyttöön tarkoitettujen pyroteknisten tuotteiden myyntiä ja käyttöä rajoitetaan. Kansalaisaloite rajaisi luokkien F2 ja F3 ilotulitteiden käytön siirtymäajalla vain ammattilaisten käyttöön. Sen tavoitteena on vähentää ilotulitteiden aiheuttamia terveys-, …

The post Pitäisikö ilotulitteiden kuluttajakäyttö kieltää – faktoja ilotuliteturvallisuudesta appeared first on Extralehdet.

]]>
Ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämiseen tähtäävä kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen on allekirjoittanut 65 491 kannattajaa. Kannatusilmoituksia kerättiin 4.12.2018–4.6.2019 välisenä aikana. Kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että pyrotekniikkadirektiivin luokkiin F2 ja F3 kuuluvien viihdekäyttöön tarkoitettujen pyroteknisten tuotteiden myyntiä ja käyttöä rajoitetaan.

Kansalaisaloite rajaisi luokkien F2 ja F3 ilotulitteiden käytön siirtymäajalla vain ammattilaisten käyttöön. Sen tavoitteena on vähentää ilotulitteiden aiheuttamia terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaittoja.

– Meillä on suuret odotukset kansalaisaloitteemme hyväksymistä kohtaan. Aloitteella on kansalaisten tuki, se on huolellisesti laadittu ja hyvin perusteltu. Luotamme myös siihen, että eduskunta käsittelee aloitteen asiallisesti ja huolellisesti, sanoi Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hannele Luukkainen aloitteen luovutustilaisuudessa.

– Silmälääkäreiden kansainväliset järjestöt ovat ehdottaneet järjestelmällistä kuluttajakäyttöön tarkoitettujen ilotulitteiden poistamista. Aina kun ilotulitetaan, syntyy vammoja, erityisesti silmä-, kuulo- ja käsivammoja. Laajasta tiedottamisesta huolimatta silmävammat eivät Suomessa enää ole vähentyneet tällä vuosikymmenellä, mikä osoittaa, että olemassa olevia käyttörajoituksia on mahdotonta valvoa, sanoo HUS:n silmäklinikan professori Tero Kivelä.

Ilotulitteiden sääntelun ja turvallisuuden tila

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tarjoaa julkisen ja kansalaiskeskustelun tueksi faktoja ilotuliteturvallisuudesta. Tukes valvoo ilotulitteiden turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta, myöntää luvat ilotulitusnäytösten järjestäjille ja ilotulitteiden maahantuojille.

1. Yksityishenkilön ilotulitteiden käyttöä on rajattu
Suomessa yksityishenkilöille sallitut ilotulitteet kuuluvat luokkiin F1, F2 ja F3. Nykyisen lain mukaan F2- ja F3-luokkiin kuuluvien ilotulitteiden käyttö on kuluttajille sallittua ilman erillistä lupaa uudenvuodenaatosta uudenvuoden yöhön 31.12. – 1.1. klo 18 – 02. Lisäksi pelastusviranomaiset voivat myöntää paikallisen luvan ilotulitteiden käyttöön esimerkiksi venetsialaisten aikaan elokuun lopussa. F1-luokan ilotulitteita, joita ovat esimerkiksi tähtisadetikut, paukkuserpentiinit ja pienet suihkut, voi käyttää ympäri vuoden. Ilotulitteen luokan voi tarkastaa tuotteessa tai tuotteen pakkauksessa olevasta numerosarjasta.

2. Yksityiseen ilotulitteiden käyttöön tarvitaan pelastusviranomaisen lupa
Uudenvuoden ja venetsialaisten lisäksi yksityinen henkilö voi pelastusviranomaisen antamalla luvalla käyttää ilotulitteita yksityistilaisuudessa, kuten häissä tai syntymäpäiväjuhlissa. Yksityisen henkilön pitää ilmoittaa ilotulitteiden käytöstä pelastusviranomaiselle vähintään viisi vuorokautta aiemmin. Pelastusviranomainen voi antaa rajoituksia tai kieltää ilotulituksen.

3. Ilotulitusnäytösten järjestämiseen vaaditaan Tukesin lupa
Kun ilotulitteita käytetään muussa tilaisuudessa kuin yksityishenkilön järjestämässä yksityistilaisuudessa, kyseessä on ilotulitusnäytös. Ilotulitusnäytöksen järjestäjällä täytyy olla Tukesin lupa näytösten järjestämiseen. Näytöksen järjestäjän täytyy tehdä näytöksestä ilmoitus poliisille vähintään 14 vuorokautta ennen näytöstä. Esimerkiksi kylän joulunavaus ja erilaisten yhdistysten järjestämät tilaisuudet luokitellaan ilotulitusnäytöksiksi, vaikka ilotulituksessa käytettäisiin vain kuluttajille sallittuja ilotulitteita. Tukesin antama päätös on yrityskohtainen. Näytösilotulituksia tekeviä yrityksiä on Suomessa tällä hetkellä yhteensä kymmenen.

4. Ilotulitteiden käyttö voidaan kieltää tai rajoittaa
Pelastusviranomainen voi kieltää tai rajoittaa ilotulitteiden käytön uutenavuotena sekä venetsialaisten aikaan paikallisten olosuhteiden, tyypillisimmin kovan tuulen takia. Ilotulitteiden käyttökielto tehdään perustellusta syystä ja kieltoa on oman turvallisuuden takia noudatettava. Pelastuslaitokset ovat rajoittaneet uudenvuoden ilotulittamista turvallisuussyistä. Ilotulitteiden käyttö keskusta-alueilla tai sellaisilla alueilla, joissa ne voivat aiheuttaa erityistä vaaraa, on monilla paikkakunnilla kielletty.

5. Ilotulitteet on kielletty alaikäisiltä
Alaikäisiltä ilotulitteiden käyttö on joka tilanteessa ja myös aikuisten seurassa kielletty. Ilotulitteiden myynti ja luovutus – mukaan lukien tähtisadetikut – alle 18-vuotiaille säädettiin kielletyksi vuonna 2009. Samalla alaikäisiltä kiellettiin ilotulitteiden hallussapito. Vuodenvaihteessa 2018 – 2019 yhteensä neljä alaikäistä sai silmävammoja ilotulitteista. Heistä kaksi oli itse käsitellyt ilotulitetta ja kaksi oli sivustaseuraajia.

6. Suojalasit ovat ilotulitteen ampujalle pakolliset
Suojalasit ovat olleet pakolliset ilotulitteen ampujalle vuodesta 2009. Sen jälkeen ilotulitteesta johtuvat silmävammat ovat vähentyneet merkittävästi. Myös katsojien on hyvä käyttää suojalaseja, sillä väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja katsojille. Vuodenvaihteessa 2018 – 2019 silmävammoja saaneista 13 henkilöstä vain yksi oli käyttänyt suojalaseja. Loukkaantuneista 10 käytti ilotulitteita ja kolme oli katsojia.

7. Silmävammojen määrä pysynyt viime vuodet lähes samana
Vuodenvaihteessa 2018­ – 2019 ilotulitteet aiheuttivat 13 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa. Kahtena edellisenä uutenavuotena määrä oli 12. Onnettomuuden syynä on useimmiten ilotulitteen räjähtäminen heti sytytettäessä, sen kaatuminen tai lentäminen väärään suuntaan. Silmävammojen määrä on pysynyt melko samana vuodesta 2013 lukien, lukuun ottamatta 31 vammaa vuodenvaihteessa 2015 – 2016.

8. Ilotulitteiden turvallisuudesta vastaavat maahantuojat
Tukes valvoo, että maahantuojien menettelyt ilotulitteiden laadun varmentamiseksi ovat riittävät ja testaa tuotteita riskiperusteisesti.

9. Ilotulituksesta aiheutuu ympäristölle hetkellinen kuormitus
Ilotulitteiden ampumisessa muodostuu aina savua ja pienhiukkasia. Ilotulitus saattaa tyynellä säällä paikallisesti ja hetkellisesti heikentää merkittävästi ilmanlaatua. Ilotulitteista aiheutuu myös meluhaittaa. Ilotulitteita ampuvan tulisi huomioida alueella mahdollisesti olevat kotitalouseläimet eikä ampua ilotulitteita esimerkiksi lähellä hevostalleja.

10. Verkosta tilattavilla ilotulitteilla on oltava hyväksytty luovutuspiste
Ilotulitteiden tilaaminen verkkokaupasta on sallittua, jos tuotteen tilaamisen yhteydessä pystyy valitsemaan myyntipisteen, josta tuotteen luovutus tapahtuu. Suomessa ilotulitteita saa luovuttaa ainoastaan pelastusviranomaisen hyväksymästä luovutuspisteestä. Ilotulitteiden toimitus postitse tai ovelta ovelle myynti on kielletty.

Ulkomaisista verkkokaupoista tilattavat tuotteet eivät välttämättä ole Suomessa kuluttajalle hyväksyttyjä eivätkä täytä ilotulitteelle asetettavia vaatimuksia.

The post Pitäisikö ilotulitteiden kuluttajakäyttö kieltää – faktoja ilotuliteturvallisuudesta appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/ilotulitteiden-kuluttajakayton-kieltava-kansalaisaloite-eduskunnan-kasittelyyn-faktoja-ilotuliteturvallisuudesta/feed/ 0 11215
Kunnissa myönteinen ilmapiiri puurakentamista kohtaan https://extralehdet.com/kunnissa-myonteinen-ilmapiiri-puurakentamista-kohtaan/ https://extralehdet.com/kunnissa-myonteinen-ilmapiiri-puurakentamista-kohtaan/#respond Fri, 08 Nov 2019 03:32:28 +0000 https://extralehdet.com/?p=11151 Puun käyttö julkisessa rakentamisessa, kuten kouluissa ja päiväkodeissa, on lähtenyt viime vuosina vahvaan kasvuun. Joka neljännessä uudessa päiväkoti- ja kouluhankkeessa puu on runkomateriaalina tai sen käyttö on merkittävää. Puurakentamisen asenneilmapiiri kunnissa on myönteinen. Puurakentamiseen ja puun käytön lisäämiseen suhtaudutaan myönteisesti julkisessa rakentamisessa. Puu mielletään ympäristöystävälliseksi ja terveelliseksi rakennusmateriaaliksi, jonka uskotaan tarjoavan ratkaisun esimerkiksi julkista rakennuskantaa …

The post Kunnissa myönteinen ilmapiiri puurakentamista kohtaan appeared first on Extralehdet.

]]>
Puun käyttö julkisessa rakentamisessa, kuten kouluissa ja päiväkodeissa, on lähtenyt viime vuosina vahvaan kasvuun. Joka neljännessä uudessa päiväkoti- ja kouluhankkeessa puu on runkomateriaalina tai sen käyttö on merkittävää.

Puurakentamisen asenneilmapiiri kunnissa on myönteinen. Puurakentamiseen ja puun käytön lisäämiseen suhtaudutaan myönteisesti julkisessa rakentamisessa. Puu mielletään ympäristöystävälliseksi ja terveelliseksi rakennusmateriaaliksi, jonka uskotaan tarjoavan ratkaisun esimerkiksi julkista rakennuskantaa vaivaaviin sisäilmaongelmiin, selviää maatalous- ja metsätieteiden maisteri, kapteeni Tommi Palokangaan tutkimuksesta.

Palokangas tutki koulujen ja päiväkotien rakennuspäätösten taustalla olevia tekijöitä kunnallisessa päätöksenteossa. Tutkimus selvitti myönteisiä ja kielteisiä puurakentamisen päätöksiin vaikuttaneita tekijöitä. Mukana oli 20 kuntaa ja kaupunkia, joissa oli viimeisen viiden vuoden aikana päätetty uuden koulun tai päiväkodin rakentamisesta.

Kunnissa tarvitaan lisää tietoa

Vaikka kunnissa on tutkijan mukaan myönteinen tahtotila rakentaa puusta, niin päättäjien keskuudessa esiintyy ennakkoluuloja ja asenteita, jotka vaikuttavat hankintapäätöksiin.

Kunnissa kaivataan lisää tietoja erityisesti puurakentamisen kustannuksista, toteutuneiden julkisten puurakennushankkeiden rakennusteknisistä yksityiskohdista ja rakentamisprosessista yleisesti. Puurakentamisen positiivista imagoa sekä sen terveysvaikutuksia arvostetaan. Lisäksi halutaan tukea kotimaan taloutta ja paikallista elinkeinoa.

Puun käytännöllisiä, ekologisia ja terveyttä edistäviä ominaisuuksia arvostetaan, mutta vastaajat totesivat puurakentamiseen ja puuhun rakennusmateriaaliina liittyvän runsaasti ennakkoluuloja ja asennekapeikkoja ihmisten keskuudessa. Erityistä huolta päättäjien keskuudessa aiheuttavat puurakennuksen paloturvallisuus ja puuhun rakennusmateriaalina liitettävät homeongelmat. Lisäksi puurakentamisen osaaminen koetaan kunnissa riittämättömäksi. Kunnissa on suurta tarvetta objektiiviselle asiantuntijatiedolle, jonka keinoin voidaan vaikuttaa virheellisiin käsityksiin ja ennakkoluuloihin puurakentamisesta.

– Julkisen sektorin asema rakentamisen markkinoilla on keskeinen, sillä mitä enemmän kunnissa rakennetaan toimitiloja, päiväkoteja ja kouluja puusta, sitä enemmän se luo kysyntää myös yksityisillä markkinoilla, summaa Palokangas.

Uusia innovaatioita ja tuotekehitystä puurakentamiseen

Tutkimuksen taustalla ja innoittajana on Palokankaan mukaan ollut rakentamisessa käytettävien luonnonvarojen niukkuus ja rakentamisen materiaalien merkitys ilmastomuutoksen pysäyttämisessä.

Jatkossa on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota materiaalien valintoihin rakentamisessa. Ilmastopolitiikka aiheuttaa merkittäviä muutospaineita eri teollisuudenaloille, myös rakentamiseen.

– Rakentaminen kuluttaa lähes puolet luonnonvaroista ja elinkaaren aikana asumisessa 40 prosenttia kaikesta energiankulutuksesta, joten sillä on päästöjen kannalta merkitystä. Hiilen varastoiminen rakennuspuuhun sekä uudis- että korjausrakentamisessa on parasta mahdollista ilmastopolitiikkaa, jatkaa Palokangas.

EU:n komission biotalousstrategiassa korostetaan puurakentamisen ilmastohyötyjä ja muistutetaan siitä, että käyttämällä rakentamiseen tonni puuta betonin sijaan, voidaan hiilidioksidipäästöjä vähentää kaksinkertainen määrä.

– Puurakentamisen lisääminen on hyvä työkalu asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa. Kuntien rooli vähäpäästöisen puurakentamisen edistämisessä on keskeinen, sillä niiden päättämien julkisten hankintojen osuus on vuositasolla 35 miljardia euroa.

– Ilmastotavoitteet eivät yksin riitä vakiinnuttamaan puun asemaa rakennusteollisuudessa, vaan puurakentamishankkeiden tulee olla kustannuksiltaan kilpailukykyisiä. Myös puutuoteteollisuuden panostukset uusiin innovaatioihin ja tuotekehitykseen ovat edelleen vähäisiä, muistuttaa Palokangas.

Puurakentamisen tulee uudistaa rakennusteollisuutta

Puurakentamisen motiiveina kunnissa voivat toimia esimerkiksi tahtotila tukea kunnan ilmasto- tai kestävän kehityksen tavoitteita, biotalouden laajentumista tai asumisen laaja-alaisempaa ilmettä. Palokangas muistuttaa, että kunnat voivat pisteyttää julkisen rakentamisen kilpailutuksessa yhä vahvemmin laatua ja ympäristöystävällisyyttä korostavia tekijöitä.

Palokangas kertoo, että kunnissa arvostetaan puun ekologisuutta sekä puurakennuksen terveyttä ja sisäilmaa edistäviä ominaisuuksia. Näiden tavoitteiden kannalta paras mahdollinen lopputulos syntyy varhain aloitetusta insinöörien, suunnittelijoiden, kuntien sekä käyttäjien välisestä yhteistyöstä.

Puurakentaminen mielletään tutkimukseen vastanneiden keskuudessa Suomessa edelleen kalliiksi pilottirakentamiseksi.

– Erityisen ongelmallista puurakentamisen yleistymisen kannalta on käsitys puurakennuksen ylläpidon korkeista kustannuksista. Puurakentamisen lisääntymistä ei toisaalta myöskään helpota se, että kunnissa toimivat rakennusyritykset pyrkivät vaikuttamaan kunnalliseen päätöksentekoon.

– Kunnissa kaivataan tietoa erityisesti puurakentamisen kustannuksista, teknisestä toteutuksesta sekä rakennusprosessista yleisesti. Tieteellisesti pätevä aineisto puun myönteisistä terveysvaikutuksista saattaa lisätä puun käyttöä rakentamisessa ja edesauttaa innovaatioiden syntymistä.

Palokangas muistuttaa, että puurakentamisen käytännöt tulisi jatkossa integroida osaksi nykyaikaisen rakennusteollisuuden käytäntöjä.

– Puurakentamisen hankkeista tulisi raportoida mahdollisimman avoimesti, jotta toiminta saadaan vakiinnutettua parhain mahdollisin käytäntein kiinteäksi osaksi modernia ja laadukasta rakentamista. Rohkaisen kunnissa ja rakennusteollisuudessa päättävässä asemassa olevia henkilöitä kehittämään rakennusteollisuuteen juurtuneita toimintatapamalleja. Tulevaisuus näyttää, miten puutuoteteollisuus kykenee valtaamaan jalansijaa vanhoilliseksi muodostuneessa rakennusteollisuudessa, pohtii Palokangas.

The post Kunnissa myönteinen ilmapiiri puurakentamista kohtaan appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/kunnissa-myonteinen-ilmapiiri-puurakentamista-kohtaan/feed/ 0 11151
Lohkoketjuteknologialla seurataan sähköautojen akuissa käytettävän koboltin toimitusketjuja https://extralehdet.com/lohkoketjuteknologialla-seurataan-sahkoautojen-akuissa-kaytettavan-koboltin-toimitusketjuja/ https://extralehdet.com/lohkoketjuteknologialla-seurataan-sahkoautojen-akuissa-kaytettavan-koboltin-toimitusketjuja/#respond Thu, 07 Nov 2019 03:01:13 +0000 https://extralehdet.com/?p=11172 Lohkoketjuteknologia muodostaa läpinäkyvän ja luotettavan jaetun tietoverkon ja tehostaa merkittävästi raaka-aineiden toimitusketjun läpinäkyvyyttä, kun tietoja materiaalin alkuperästä ei voi muuttaa huomaamatta. Litiumioniakkujen tuotannossa käytettävien raaka-aineiden, kuten koboltin, jäljitettävyys on yksi tärkeimmistä kestävän kehityksen toimista. Volvo on päässyt sopimukseen kahden kansainvälisen akkutoimittajansa, CATLin (Kiina) ja LG Chemin (Etelä-Korea), sekä lohkoketjuteknologiayrityksien kanssa koboltin jäljitettävyysprosessista. Volvo on sitoutunut …

The post Lohkoketjuteknologialla seurataan sähköautojen akuissa käytettävän koboltin toimitusketjuja appeared first on Extralehdet.

]]>
Lohkoketjuteknologia muodostaa läpinäkyvän ja luotettavan jaetun tietoverkon ja tehostaa merkittävästi raaka-aineiden toimitusketjun läpinäkyvyyttä, kun tietoja materiaalin alkuperästä ei voi muuttaa huomaamatta. Litiumioniakkujen tuotannossa käytettävien raaka-aineiden, kuten koboltin, jäljitettävyys on yksi tärkeimmistä kestävän kehityksen toimista.

Volvo on päässyt sopimukseen kahden kansainvälisen akkutoimittajansa, CATLin (Kiina) ja LG Chemin (Etelä-Korea), sekä lohkoketjuteknologiayrityksien kanssa koboltin jäljitettävyysprosessista. Volvo on sitoutunut täyteen jäljitettävyyteen ja haluaa varmistaa akkujen materiaalin vastuullisesta louhimisesta.

CATL ja LG Chem ovat tunnettuja akkuvalmistajia, joilla on pitkä historia litiumioniakkujen toimittamisesta autoteollisuudelle. Ne täyttävät tiukat louhintaehdot liittyen teknologiseen johtajuuteen, vastuullisiin toimitusketjuihin, hiilipäästöjen vähentämiseen sekä kilpailukykyisiin kustannusmalleihin.

Teknologiayritykset Circulor ja Oracle käyttävät lohkoketjuteknologiaa CATLin toimitusketjussa aikaisemmin tänä kesänä tehdyn onnistuneen pilottikokeilun seurauksena. Alkuperäisessä testissä RSBN-lohkoketjun (Responsible Sourcing Blockchain Network) avulla saatiin seurattua koboltin koko toimitusketjua Kongon Huayoun kaivoksesta, LG Chemin tehtaaseen Etelä-Koreaan, ja sieltä edelleen päämääräänsä Fordin tehtaalle Yhdysvaltoihin.

Lohkoketju on digitaalinen tilikirja

Lohkoketju sisältää toisiinsa kryptografian kautta liitettyjen tietojen luettelon. Toimitusketjuissa lohkoketjuteknologia luo tapahtumista tietueita, joita ei voi muuttaa, sekä vahvistaa yhteisen sääntöjoukon tietojen tallentamiselle. Tämä antaa mahdollisuuden vahvistaa ja arvioida tapahtumia riippumattomasti.

Lohkoketjun data sisältää koboltin alkuperän, ominaisuudet, kuten painon ja koon, hallussapitoketjun sekä tiedot, jotka kertovat osallistujien toiminnan olevan linjassa OECD:n (Organisation for Economic Co-operation and Development) toimitusketjuohjeiden kanssa.

Volvon, CATLin ja LG Chemin väliset sopimukset kattavat akkujen toimituksen tulevana vuosikymmenenä seuraavan sukupolven Volvo- ja Polestar -malleihin, mukaan lukien XC40 Recharge -malliin. Volvo odottaa vuoteen 2025 mennessä, että puolet sen kansainvälisestä myynnistä on lähtöisin täyssähköautoista ja loput hybrideistä.

The post Lohkoketjuteknologialla seurataan sähköautojen akuissa käytettävän koboltin toimitusketjuja appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/lohkoketjuteknologialla-seurataan-sahkoautojen-akuissa-kaytettavan-koboltin-toimitusketjuja/feed/ 0 11172
Sähköpotkulaudat pysyvät liikenteessä talvellakin https://extralehdet.com/sahkopotkulaudat-pysyvat-liikenteessa-talvellakin/ https://extralehdet.com/sahkopotkulaudat-pysyvat-liikenteessa-talvellakin/#respond Wed, 06 Nov 2019 03:41:02 +0000 https://extralehdet.com/?p=11092 Sähköpotkulautayritys valmistautuu lähestyvään talveen erilaisten toimenpiteiden, kuten aluerajoitusten avulla. Toimenpiteillä halutaan varmistaa kaupunkilaisille mahdollisuus kulkea sähköpotkulaudoilla turvallisesti läpi talven. Tuleva talvi on yritykselle ensimmäinen Suomessa ja lumiseen talveen valmistaudutaan erilaisin toimin. – Miljoonat käyttäjät ovat tottuneet ratkaisemaan liikkumishuolensa sähköpotkulaudoilla. Olemme sitoutuneet tarjoamaan palvelua kaupunkien keskustoissa myös talvikuukausien aikana – kuitenkin uhraamatta turvallisuutta tai käyttökokemusta, kertoo …

The post Sähköpotkulaudat pysyvät liikenteessä talvellakin appeared first on Extralehdet.

]]>
Sähköpotkulautayritys valmistautuu lähestyvään talveen erilaisten toimenpiteiden, kuten aluerajoitusten avulla. Toimenpiteillä halutaan varmistaa kaupunkilaisille mahdollisuus kulkea sähköpotkulaudoilla turvallisesti läpi talven.

Tuleva talvi on yritykselle ensimmäinen Suomessa ja lumiseen talveen valmistaudutaan erilaisin toimin.

– Miljoonat käyttäjät ovat tottuneet ratkaisemaan liikkumishuolensa sähköpotkulaudoilla. Olemme sitoutuneet tarjoamaan palvelua kaupunkien keskustoissa myös talvikuukausien aikana – kuitenkin uhraamatta turvallisuutta tai käyttökokemusta, kertoo Voin markkinointipäällikkö Mathias Soini.

Erityisen lumisena aikana lautoja ei pidetä liikenteessä. Laudat voi deaktivoida muutamassa minuutissa ja kerätä ne pois. Sääolosuhteiden vaatiessa ajoalueita rajoitetaan kaupunkien keskustoihin ja alueille, joilla tiet ovat sulat katulämmityksen ansiosta.

Sähköpotkulautoja huolletaan aktiivisesti ympäri vuoden. Talvikuukausina kiinnitetään entistä enemmän huomiota jokaisen sähköpotkulaudan säännölliseen testaamiseen ja turvallisuusvaatimuksiin. Uusi lautamalli soveltuu entistä paremmin talviliikenteeseen isompien pyöriensä ja kehittyneempien jarrujensa ansiosta.

Talvikuukausina tapahtuvista muutoksista tiedotetaan käyttäjille mobiilisovelluksen kautta. Lisäksi käyttäjiä opastetaan, miten muuttuvat sääolosuhteet vaikuttavat laudoilla ajamiseen, ja miten niillä voi ajaa turvallisesti. Toiminta jatkuu niin kauan, kuin se on sääolosuhteet huomioiden turvallista.

Yrityksen sähköpotkulaudat ovat käytössä Pohjoismaissa jo 16 kaupungissa. Kokemusta talviajosta on viime vuodelta Ruotsista, jossa edeltävä talvi oli erityisen kylmä.

– Kokeilimme palveluamme Tukholmassa onnistuneesti viime talvena, ja sähköpotkulaudat olivat poissa käytöstä vain kuutena päivänä, kertoo Soini.

The post Sähköpotkulaudat pysyvät liikenteessä talvellakin appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/sahkopotkulaudat-pysyvat-liikenteessa-talvellakin/feed/ 0 11092
Sähkölaitteet ja asennukset eivät ole ikuisia https://extralehdet.com/sahkolaitteiden-kuntoa-kannattaa-seurata/ https://extralehdet.com/sahkolaitteiden-kuntoa-kannattaa-seurata/#respond Tue, 05 Nov 2019 03:58:08 +0000 https://extralehdet.com/?p=11149 Sähkölaitteet kuten myös asuntojen kiinteät sähköasennukset vaativat seurantaa, kunnossapitoa ja huoltoa. Ne eivät toimi ikuisesti, vaan tulevat käyttöikänsä päähän samoin kuin kaikki rakennuksen osat, esimerkiksi vesiputkistot, ikkunat ja ovet. Sähköasennusten osiin kertynyt pöly, lika tai kosteus lisäävät valokaaren ja sähköpalosyttymisen vaaraa. Mekaaniset vauriot, kuten valokatkaisijoiden ja pistorasioiden kansien rikkoontuminen ja johtojen vauriot, aiheuttavat sähkötapaturman vaaran. …

The post Sähkölaitteet ja asennukset eivät ole ikuisia appeared first on Extralehdet.

]]>
Sähkölaitteet kuten myös asuntojen kiinteät sähköasennukset vaativat seurantaa, kunnossapitoa ja huoltoa. Ne eivät toimi ikuisesti, vaan tulevat käyttöikänsä päähän samoin kuin kaikki rakennuksen osat, esimerkiksi vesiputkistot, ikkunat ja ovet.

Sähköasennusten osiin kertynyt pöly, lika tai kosteus lisäävät valokaaren ja sähköpalosyttymisen vaaraa. Mekaaniset vauriot, kuten valokatkaisijoiden ja pistorasioiden kansien rikkoontuminen ja johtojen vauriot, aiheuttavat sähkötapaturman vaaran.

– Asunnolle kannattaa teettää kuntotarkastus sähköalan ammattilaisella asuntokaupan yhteydessä. Muulloinkin ne kannattaa tarkistaa, jos asennukset ovat iäkkäitä tai epäilee niiden kuntoa. 1950- ja 60-lukujen rakennuksissa on käytössä kangas- ja peltipäällysteisiä asennusjohtoja, jotka saattavat olla hyvin hauraita. Iäkkäät sähkökeskusten komponentit tai valokatkaisijat ja pistorasiat saattavat aiheuttaa tapaturmariskin, kertoo ylitarkastaja Esko Iivonen Tukesista.

– Kuluttajalla voi olla kuvitelma, että sähkölaitetta voi käyttää huoletta maailman tappiin. Todellisuudessa sähkölaitteet kuluvat käytössä ja tulevat käyttöikänsä päähän. Jos niiden kuntoa ei tarkkaile ja huolto jää tekemättä, kasvaa laitteesta aiheutuvan tulipalon riski, toteaa ylitarkastaja Jukka Lepistö Tukesista.

Likaantunut sähkölaite voi aiheuttaa tulipalon

Sähköstä vuosittain syttyneistä tulipaloista 950 eli noin kaksi viidestä johtuu tavalla tai toisella liedestä. Tulipalo johtuu usein huolimattomasta lieden käytöstä tai kunnossapidon laiminlyönnistä.

– Liesituulettimeen kertyy ajan saatossa ruoanlaitosta rasvaa ja likaa, joka pitäisi puhdistaa säännöllisesti. Liedellä syttynyt tulipalo leviää helposti liesituulettimeen, kun tuulettimen sisäpinnoille kertyneet epäpuhtaudet syttyvät palamaan, kertoo Lepistö.

– Vanhoissa liesituulettimissa komponentit, mm. liukukytkimet, saattavat likaantua sisäpuolelta kohtalokkaasti. Vanha sähkölaite on aina riski. Jos epäilee sen kuntoa, kannattaa tarkastuttaa laite sähköalan ammattilaisella, sanoo Lepistö.

Asuinhuoneiston omistaja tai vuokralainen on lain mukaan vastuussa siitä, että sähköasennukset ja -laitteet ovat kunnossa ja turvallisia käyttää. Korjauta havaitsemasi vialliset asennukset viipymättä ja huollata viallinen sähkölaite tai vaihda se uuteen. Jätä omat viritykset tekemättä ja käytä aina sähkötöissä ammattilaista.

The post Sähkölaitteet ja asennukset eivät ole ikuisia appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/sahkolaitteiden-kuntoa-kannattaa-seurata/feed/ 0 11149
Viisi virtuaalivaluutan tarjoajaa lisätty Finassivalvonnan rekisteriin https://extralehdet.com/viisi-virtuaalivaluutan-tarjoajaa-lisatty-finassivalvonnan-rekisteriin/ https://extralehdet.com/viisi-virtuaalivaluutan-tarjoajaa-lisatty-finassivalvonnan-rekisteriin/#respond Mon, 04 Nov 2019 03:11:54 +0000 https://extralehdet.com/?p=11137 Marraskuun 2019 alusta alkaen vain lain asettamat vaatimukset täyttävät virtuaalivaluutan tarjoajat ovat voineet harjoittaa toimintaansa Suomessa. Vaatimusten noudattaminen on varmistettu rekisteröintivelvoitteella, jonka lopputuloksena prosessin läpäisseet virtuaalivaluutan tarjoajat on lisätty Finanssivalvonnan rekisteriin. Rekisteröinti ja valvonta tuovat alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Rekisteröitymisprosessi on vaatinut hakijoilta merkittäviä panostuksia muun muassa asiakkaan tuntemiseen ja toiminnan kirjalliseen …

The post Viisi virtuaalivaluutan tarjoajaa lisätty Finassivalvonnan rekisteriin appeared first on Extralehdet.

]]>
Marraskuun 2019 alusta alkaen vain lain asettamat vaatimukset täyttävät virtuaalivaluutan tarjoajat ovat voineet harjoittaa toimintaansa Suomessa. Vaatimusten noudattaminen on varmistettu rekisteröintivelvoitteella, jonka lopputuloksena prosessin läpäisseet virtuaalivaluutan tarjoajat on lisätty Finanssivalvonnan rekisteriin.

Rekisteröinti ja valvonta tuovat alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Rekisteröitymisprosessi on vaatinut hakijoilta merkittäviä panostuksia muun muassa asiakkaan tuntemiseen ja toiminnan kirjalliseen dokumentaatioon.

– Tämä rahanpesusääntelyn näkökulmasta tapahtuva rekisteröinti on ensimmäinen askel virtuaalivaluutan tarjoajien sääntelyssä, toteaa johtava digitalisaatioasiantuntija Hanna Heiskanen.

Rekisteröintiprosessin yhteydessä Finanssivalvonta on selvittänyt, että hakijalla on käytössään riittävät menettelyt rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjuntaan, asiakasvarat on säilytetty ja suojattu riittävällä tavalla ja että hakijan johto ja avainhenkilöt täyttävät luotettavuuskriteerit.

Luvaton virtuaalivaluutan tarjonta Suomessa kielletään uhkasakon nojalla

Finanssivalvonta valvoo, että vain rekisteröidyt virtuaalivaluutan tarjoajat tarjoavat palveluja Suomessa. Uudet virtuaalivaluutan tarjoajat eivät voi aloittaa palvelujen tarjontaa Suomessa, ennen kuin niiden rekisteröitymishakemus on hyväksytty. Jos toimija ei täytä sille asetettuja vaatimuksia, toiminta kielletään, ja kieltoa tehostetaan uhkasakolla.

Vaikka vaatimus virtuaalivaluuttojen rekisteröimisestä ja valvonnasta tulee EU-tasolta, ei kansallinen rekisteröinti tarkoita oikeutta tarjota palveluja muissa EU-maissa yhdessä jäsenvaltiossa myönnetyn rekisteröinnin perusteella.

Rekisteröinnistä huolimatta sijoittamissa on aina riski

Valvonta ja rekisteröinti ei vaikuta virtuaalivaluuttojen ominaispiirteisiin eikä virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyviin riskeihin. Riskeinä ovat muun muassa rajut ja äkilliset arvonvaihtelut, vaihtopaikkoihin ja lompakkopalvelun tarjoajiin kohdistuvat tietoturvauhat sekä useiden virtuaalivaluuttojen luonne spekulatiivisina sijoituksina.

Virtuaalivaluutan tarjoajien riskienhallinnalle tai pääomien riittävyydelle ei ole lainsäädännössä asetettu vaatimuksia. Tarjoajiin kohdistuva sääntely ja valvonta on muihin finanssialan toimijoihin verrattuna kapea-alaisempaa.

Virtuaalivaluutan tarjonta on luonteeltaan kansainvälistä ja rajat ylittävää. Näin ollen suomalaiset virtuaalivaluuttasijoittajat saattavat hakeutua asiakkaiksi myös palveluihin, jotka toimivat jostain muusta valtiosta käsin.

– Virtuaalivaluuttoihin sijoittamista harkitsevien kannattaa tarkastaa, onko palveluntarjoaja jonkun kansallisen viranomaisen valvonnassa. Riskeihin on hyvä perehtyä huolella. Myös sopimusehdot on syytä lukea tarkasti, toteaa Hanna Heiskanen.

Laki virtuaalivaluutan tarjoajista perustuu EU:n rahanpesulainsäädäntöön

Kansainvälisesti on tunnistettu, että virtuaalivaluuttoihin ja niihin liittyviin palveluihin liittyy korkea rahanpesun ja terrorisminrahoittamisen riski. Nyt rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä koskeva direktiivi on laajennettu koko EU-alueella koskemaan virtuaalivaluutan tarjoajia. Tämä parantaa viranomaisten toiminta- ja tiedonsaantimahdollisuuksia rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen, selvittämiseen ja paljastamiseen.

Finanssivalvonta on myöntänyt rekisteröinnin seuraaville virtuaalivaluutan tarjoajille: LocalBitcoins Oy, NorthCrypto Oy, Prasos Oy, Prasos Cash Management Oy ja Tesseract Group Oy.

The post Viisi virtuaalivaluutan tarjoajaa lisätty Finassivalvonnan rekisteriin appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/viisi-virtuaalivaluutan-tarjoajaa-lisatty-finassivalvonnan-rekisteriin/feed/ 0 11137
Asuntojen hintakehityksessä suuria eroja myös alueiden sisällä https://extralehdet.com/asuntojen-hintakehityksessa-suuria-eroja-myos-alueiden-sisalla/ https://extralehdet.com/asuntojen-hintakehityksessa-suuria-eroja-myos-alueiden-sisalla/#respond Sun, 03 Nov 2019 03:51:42 +0000 https://extralehdet.com/?p=11133 Asuntojen hintakehityksen alueellinen eriytyminen on edelleen voimistunut. Helsingissä, Turussa ja Tampereella hinnat nousevat, muualla maassa laskevat tai pysyvät ennallaan. Erot alueiden välillä ja sisällä ovat huomattavia. Muita asunto- ja rakennus­markkinoiden kehitys­suuntia ovat vuokralla asumisen yleistyminen edelleen ja suuret yhtiölaina­osuudet, joiden kasvu näyttäisi viime aikoina kuitenkin pysähtyneen, selviää Tilasto­keskuksen tiedoista. Hintojen alueellinen moninaisuus on huomattavaa. Maakunta­keskusten …

The post Asuntojen hintakehityksessä suuria eroja myös alueiden sisällä appeared first on Extralehdet.

]]>
Asuntojen hintakehityksen alueellinen eriytyminen on edelleen voimistunut. Helsingissä, Turussa ja Tampereella hinnat nousevat, muualla maassa laskevat tai pysyvät ennallaan. Erot alueiden välillä ja sisällä ovat huomattavia.

Muita asunto- ja rakennus­markkinoiden kehitys­suuntia ovat vuokralla asumisen yleistyminen edelleen ja suuret yhtiölaina­osuudet, joiden kasvu näyttäisi viime aikoina kuitenkin pysähtyneen, selviää Tilasto­keskuksen tiedoista.

Hintojen alueellinen moninaisuus on huomattavaa. Maakunta­keskusten keskusta-alueilla hinnat laskevat huomattavasti vähemmän kuin keskustojen ulkopuolella.

Vuokralla-asuminen on yleistynyt edelleen. Vuokrat ovat nousseet lähes kaikkialla, mutta vuosinousu on hidastunut. Alueiden väliset erot keskivuokrissa ovat suuria. Pääkaupunki­seudulla vapaa­rahoitteisen vuokra-asunnon keski­määräinen neliövuokra on 1,5-kertainen muun Suomen vuokra­tasoon verrattuna. Uusissa, kuuden kuukauden aikana solmituissa vuokra­suhteissa keski­neliövuokra kaksiosta Helsingin keskustassa on 23 euroa, kun se Oulun keskustassa on vajaat 14 euroa.

Asuntorakentamiseen myönnettyjen rakennus­lupien määrän väheneminen indikoi asunto­tuotannon vähenemistä lähiaikoina. Asunto­tuotannon lasku tulee näkymään pääosin kerrostalo­rakentamisen vähenemisenä. Pientalo- sekä rivi- ja ketjutalo­rakentamisen osuus asunto­tuotannosta on kerrostalo­rakentamista huomattavasti vähäisempää.

Asuntotuotanto keskittyy pienasuntoihin, mutta vuodesta 2015 alkanut yksiöbuumi on hieman rauhoittunut vuoden 2019 aikana. Asuntojen keski­koko on kuitenkin edelleen pienentynyt. Asuntotuotantotavoitteisiin on päästy kuudessa suurimmassa kunnassa lukuun ottamatta Helsinkiä.

Suurissa kaupungeissa uusia asuntoja myydään yhä suurilla yhtiölaina­osuuksilla. Suurten yhtiö­lainojen osuuden kasvu näyttäisi kuitenkin pysähtyneen, ja monissa kaupungeissa osuus laskenut vuonna 2019.

Vanhojen asuntojen kauppa on luku­määräisesti viime vuoden tasolla, mutta selvästi alempana kuin vuosi­kymmenen vaihteessa.

The post Asuntojen hintakehityksessä suuria eroja myös alueiden sisällä appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/asuntojen-hintakehityksessa-suuria-eroja-myos-alueiden-sisalla/feed/ 0 11133
Tuuli on ohittanut kivihiilen sähköntuotannossa https://extralehdet.com/tuuli-on-ohittanut-kivihiilen-sahkontuotannossa-pysyvasti/ https://extralehdet.com/tuuli-on-ohittanut-kivihiilen-sahkontuotannossa-pysyvasti/#respond Sat, 02 Nov 2019 03:36:21 +0000 https://extralehdet.com/?p=11139 Tuulivoiman osuus on asettunut sähköntuotannossa viime talvesta lähtien pysyvästi korkeammalle tasolle kuin hiilen. Tuuli ohitti turpeen sähkön energialähteenä jo 2016. Hiilen osuutta sähkön energialähteenä painaa päästökauppa. Päästöoikeuksien hinta on noussut kuluneen kahden vuoden aikana viisinkertaiseksi. Tuulivoiman volyymi kasvaa koko ajan, uuden tuulivoiman rakentamisen tultua taloudellisesti kannattavaksi ilman tukia. – Arviomme mukaan tapahtunut muutos on pysyvä. Trendi …

The post Tuuli on ohittanut kivihiilen sähköntuotannossa appeared first on Extralehdet.

]]>
Tuulivoiman osuus on asettunut sähköntuotannossa viime talvesta lähtien pysyvästi korkeammalle tasolle kuin hiilen. Tuuli ohitti turpeen sähkön energialähteenä jo 2016. Hiilen osuutta sähkön energialähteenä painaa päästökauppa. Päästöoikeuksien hinta on noussut kuluneen kahden vuoden aikana viisinkertaiseksi.

Tuulivoiman volyymi kasvaa koko ajan, uuden tuulivoiman rakentamisen tultua taloudellisesti kannattavaksi ilman tukia.

– Arviomme mukaan tapahtunut muutos on pysyvä. Trendi on jo pitkään suosinut tuulivoiman osuuden kasvua, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä. – Energiayhtiöiden toimet ovat jo pitkään vähentäneet hiilen käyttöä. Voimalaitoksia on suljettu ja niiden energialähteitä vaihdettu. Hiilen käyttö on kuluvalla vuosikymmenellä jo puolittunut.

Fossiilisten polttoaineiden osuus sähkön energialähteinä on korkeimmillaan talvikuukausien kulutushuippujen aikana, mutta talvikuukaudet ovat myös vuoden tuulisimpia kuukausia. Tuulivoiman volyymin kasvaminen vähentää samalla muiden energialähteiden tarvetta.

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan energiatuotannon päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähkö on jo yli 80 prosenttisesti päästötöntä, ja päästöt vähenevät hyvää vauhtia myös lämmöntuotannossa.

The post Tuuli on ohittanut kivihiilen sähköntuotannossa appeared first on Extralehdet.

]]>
https://extralehdet.com/tuuli-on-ohittanut-kivihiilen-sahkontuotannossa-pysyvasti/feed/ 0 11139