Appelsiinit mukaan ruokailuun

Ensimmäisten makeita appelsiineja muistuttavien hedelmien arvellaan tulleen Eurooppaan 1400-luvun puolivälissä. Varhaiset Euroopassa tunnetut appelsiinilajikkeet olivat paljon happamampia ja karvaampia kuin lajikkeet, joita nykyään on totuttu käyttämään, eikä niitä ollutkaan tapana syödä tuoreena. Hedelmiä ja kukkia käytettiin pääosin hajusteina, lääkkeinä ja maustamaan liha –ja kalaruokia. Nykyappelsiinia muistuttavien makeiden lajikkeiden käyttö Euroopassa yleistyi 1600-luvun aikana.

Appelsiinipuusta tuli Keski-Euroopassa niin suosittu, että niitä varten ryhdyttiin perustamaan erillisiä talvehtimishuoneita, joita kutsuttiin nimellä orangerie. Hallitsijat ja varakkaat aateliset suorastaan kilpailivat orangerioidensa suuruudella ja loistolla. Ne sisustettiin usein loistokkaasti pienillä suihkulähteillä, vesialtailla ja pienoisveistoksilla. Kesäisin sitruspuut siirrettiin appelsiinihuoneista ulos kasvamaan ja orangeriat toimivat ylhäisten juhla –ja huvittelupaikkoina.

Suomeen Appelsiinit rantautuivat pysyvästi 1800-luvun puolivälissä, jolloin ne olivat vielä harvinaista herkkua, eikä suinkaan kaikkien saatavilla. Appelsiinit yleistyivät Suomessa melko hitaasti ja vielä sata vuotta sitten ne olivat harvinaista herkkua.

Appelsiinit sisältävät tärkeitä C-vitamiineja ja siksipä monet koettavat estää syysväsymyksen käyttämällä runsaasti appelsiineja. Appelsiinit ovat virkistäviä ja maukkaita sellaisenaan ja niistä voi valmistaa monenlaisia jälkiruokia; hyytelöitä, vanukkaita, salaatteja, torttuja jne.

Ranskalainen appelsiinitorttu.
Ranskalainen appelsiinitorttu.

Ranskalainen appelsiinitorttu
200 g vehnäjauhoja
200 g sokeria
1 tl suolaa
150 g voita
5 kananmunaa

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, sitten lisätään joukkoon munat yksitellen seosta kevyesti sekoittaen. Viimeiseksi lisätään vähitellen, pieninä palasina, pehmitetty voi. Taikina levitetään matalaan, laajaan vuokaan ja paistetaan kuumassa uunissa, annetaan jäähtyä ja kaadetaan vuoasta. Kakun voi halutessaan kostuttaa maidolla tai laimennetulla appelsiinimehulla.

Kiisseli
100 g sokeria
2-3 munaa
n. 35 g vehnäjauhoja
3 dl maitoa

Kiisselimunat vatkataan sokerin kera, kunnes vaahtoavat, sekaan lisätään vähitellen maito ja jauhot. Kiisseliä vatkataan liedellä, kunnes se sakenee ja saa kerran kiehahtaakin, jonka jälkeen kiisseli saa jäähtyä. Jotta ei pinnalle muodostuisi kuorta, ripotellaan sille pieniä voipalasia, jotka sulaessaan muodostavat öljyisen pintakerroksen. Kiisseli levitetään jäähtyneelle kakulle ja asetelaan appelsiiniviipaleita koristeeksi. Juuri tarjolle vietäessä, ei ennen, sivellään kakun koristeet paksuksi keitetyllä sokeri –ja appelsiinimehulla. Appelsiinimehuun lisätään sokeria ja seosta keitetään kunnes se sakenee. Tällainen voitelu antaa hedelmille kauniin kiillon.

Appelsiinimehu
3 appelsiinia
2 sitruunaa
2 kg sokeria
½ dl kiehuvaa vettä
50 g sitruunahappoa
2 l kylmää vettä

Pese appelsiinit ja sitruunat. Raasta niiden kuoret. Purista hedelmien mehu ja hiero se sokerin kanssa. Kun sokeri on imeytynyt hyvin mehuun, lisää raastetut kuoret, kiehuvaan veteen sekoitettu sitruunahappo ja kylmä vesi. Sekoita hyvin ja anna seistä kylmässä pari päivää. Siivilöi ja pullota puhtaisiin kylmiin pulloihin ja säilytä kylmässä.

Mehu on hyvin voimakasta joten juominen kannattaa aloittaa laimentamalla mehua esim 1/3 osa mehua ja 2/3 vettä.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x