maanantai , kesäkuu 17 2019
Uutisotsikot
Koti / Harrastukset & kuntoilu / Lukeminen parantaa ajattelua

Lukeminen parantaa ajattelua

Lukeminen lievittää stressiä ja parantaa päätöksentekokykyä. Kesäloma on hyvää aikaa lukea perinteisiä kirjoja. Lukeminen kehittää ja avaa uusia maailmoja, se on myös virikkeellistä toimintaa aivoille. Kirjojen lukeminen on aivojen kannalta erikoinen tehtävä, sillä se vaatii pitkäaikaista muistin käyttöä ja tarinan hallintaa. Aivotutkija suosittelee kirjojen lukemista lomalaisille.

– Tämän päivän työelämässä joutuu keskittymään pieniin yksityiskohtiin ja tekemään asioita kiireellä yksi kerrallaan. Se auttaa tekemään nopeita päätöksiä, mutta kirjaa lukiessa pääsee aivan erilaiseen mielentilaan. Pitkään tekstiin perehdyttäessä mieli rentoutuu, mikä vaikuttaa suoraan kognitiiviseen toimintaan, aivotutkija Minna Huotilainen Työterveyslaitokselta kertoo.

Huotilaisen mukaan lukeminen parantaa ajattelua.
– Kirjojen lukeminen auttaa muistamaan, havaitsemaan ja ymmärtämään paremmin sekä tekemään viisaampia päätöksiä. Lukemalla saavutamme rauhallisen tilan, mikä lievittää stressiä.

Hektisen työelämän lisäksi arkeen tuo sirpaleisuutta sosiaalinen media, jonka käyttäminen on yleensä lyhytjänteistä heilahtelua eri juttujen välillä.
– Silpputekstien lukeminen väsyttää, ja aivot tarvitsisivat säännöllistä lepoa. Jos loman alettua on vaikeaa tarttua kirjaan, voisi seesteiseen tunnelmaan päästä esimerkiksi rauhallista musiikkia kuuntelemalla tai takkatulta katselemalla. Hidas ja yksinkertainen fyysinen tekeminen rauhoittaa ja johdattaa ajattelemaan, ettei enää olekaan kiire, vaan on aikaa keskittyä suurempaan kokonaisuuteen.

Kun rauhalliseen lomatunnelmaan on vihdoin päästy, ehkä voisi pitää taukoa sosiaalisesta mediasta?
– Jos kyseessä on someaddikti, jonka täytyy illalla viimeisenä ja aamulla ensimmäisenä vilkaista Facebookin ja Twitterin uutisvirtaa, voisi koittaa olla vaikka päivän ilman sosiaalista mediaa, Minna Huotilainen ehdottaa.

Yksinäiset ihmiset puolestaan hyötyvät sosiaalisen median kontakteista. Facebookista voi löytää vanhoja koulukavereita vuosien takaa, ja heidän kanssaan voi sopia tapaamisen myös kasvokkain.
– Yksinäisille ihmisille en missään nimessä suosittele somelakkoa, vaan päinvastoin sosiaalisen median hyödyntämistä ystävien ja tekemisen löytämiseen, Huotilainen sanoo.

Minna Huotilainen, työskentelee Aivot ja työ – tutkimuskeskuksessa tutkimusprofessorina aivotutkimuksen parissa.

Katso myös

Kissarodut eroavat toisistaan käyttäytymisessä

Kissarotujen välillä on perinnöllisiä käyttäytymiseroja aktiivisuudessa, aggressiivisuudessa, arkuudessa, sosiaalisuudessa kuin stereotyyppisessä käyttäytymisessä. Käyttäytymisen periytyminen selittää …

css.php